Virkattu lelukori

Olen aina pitänyt neulomisesta enemmän kuin virkkaamisesta, vaikka välillä tulee myös sellainen olo, että haluan päästä nimenomaan virkkaamaan jotakin. Törmätessäni Molla Millsin ensimmäiseen Virkkuri-kirjaan ihastuin sen kauniisiin väreihin, kivoihin ideoihin ja ylipäätään ajatukseen siitä, että virkkaamalla voi tehdä muutakin kuin pitsiliinoja. Toki olin tiennyt tämän aiemminkin, mutta vasta nähtyäni Virkkurin sivuilla toinen toistaan inspiroivampia ideoita sisäistin itsekin kaikki virkkaamiseen liittyvät mahdollisuudet.

Heti kirjan ensimmäisinä ohjeina on erikokoisia kudekoreja. Halusin virkata itselleni sellaisen, mutta en heti keksinyt, mihin koria tarvitsisin. Kerran ollessani lankakaupassa päädyin katselemaan trikookuteita ja silmäni osuivat ihanaan vaaleanvihreään kuteeseen. Samassa keksin millaisen kudekorin tekisin ja mihin tarkoitukseen: päätin tehdä koirilleni uuden lelukorin. Vanha lelukori oli jo aika kulunut ja jyrsitty ja se oli myös auttamatta aivan liian pieni. Kori ostettiin ensimmäisen koiran tullessa ja vuosien varrella leluja on kertynyt ja viimeistään toisen koiran tultua tuntui, että uudelle isommalle ja vähän paremmassa kunnossa olevalle korille olisi käyttöä. Ostin trikookuteen saman tien ja aloin heti suunnitella korin kokoa ja mallia tarkemmin.

Halusin tehdä halkaisijaltaan suht leveän, mutta kuitenkin matalan korin. Näin koirat yltäisivät lelujensa kimppuun ja samalla lelut olisi helppo kerätä koriin, kun ne voisi vain heittää suurta koria kohti. Halusin myös virkata koriin kantoaukot, jotta koria voisi siirtää niistä kantamalla. Seurasin kirjan ohjeita jonkin verran, mutta muokkasin niitä omaan tarpeeseen sopiviksi. Alla onkin tämän oman korini ohje.

IMG_3684.JPG

Tarvikkeet:

Trikookudetta n. 700 g

Virkkukoukku nro 9

Pienempi virkkuukoukku päättelemiseen

Sakset

Kierrä kude pari kertaa sormien ympäri ja luo lankalenkkiin 10 ks (=kiinteä silmukka). Työ virkataan spiraalina, joten seuraava krs aloitetaan virkkaamalla tarvittava määrä ks:ta edellisen krs:n ensimmäiseen ks:aan.

2. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 2 ks, yhteensä 20 ks.

3. krs: virkkaa ensimmäiseen ks:aan 2 ks ja toiseen 1 ks, toista, yhteensä 30 ks.

4. krs: virkkaa ensimmäiseen ks:aan 2 ks ja seuraavaan 2 ks:aan 1 ks, toista, yhteensä 40 ks.

5. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 1 ks, yhteensä 40 ks.

6. krs: virkkaa ensimmäiseen ks:aan 2 ks ja seuraavaan 3 ks:aan 1 ks, toista, yhteensä 50 ks.

7. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 1 ks, yhteensä 50 ks.

8. krs: virkkaa ensimmäiseen ks:aan 2 ks ja seuraavaan 4 ks:aan 1 ks, toista, yhteensä 60 ks.

9. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 1 ks, yhteensä 60 ks.

10. krs: virkkaa ensimmäiseen ks:aan 1 ks ja seuraavaan 5 ks:aan 1 ks, toista, yhteensä 70 ks.

11. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 1 ks, yhteensä 70 ks.

12. krs: virkkaa ensimmäiseen ks:aan 2 ks ja seuraavaan 6 ks:aan 1 ks, toista, yhteensä 80 ks.

13. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 1 ks, yhteensä 80 ks.

14. krs: virkkaa ensimmäiseen ks:aan 2ks ja seuraavaan 7 ks:aan 1 ks, toista, yhteensä 90 ks.

15. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 1 ks ja luo samalla reunataite ottamalle koukulle silmukan takareuna sekä silmukan takana kulkeva lanka, yhteensä 90 ks.

16.-25. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan 1 ks, yhteensä 90 ks.

IMG_3717.JPG

26. krs: luo tällä kerroksella työn kahvat virkkaamalla 19 ks, 7 kjs (=ketjusilmukka), jätä 7 ks:aa väliin, virkkaa 38 ks, 7 kjs, jätä 7 ks:aa väliin, virkkaa 19 ks, yhteensä 90 s. Näin kahvat tulevat työn sivuille ja kerroksen vaihtumiskohta jää keskelle taakse.

27. krs: virkkaa jokaiseen ks:aan ja kjs:aan 1 ks, yhteensä 90 ks.

IMG_3711.jpg

28. krs: viimeistele työ virkkaamalla jokaiseen ks:aan 1 ps (=piilosilmukka). Katkaise lanka ja päättele kaikki langat hyvin. Itse käytin apuna pienempää virkkuukoukkua, jolla vedin langanpätkät ks:den sisään.

IMG_3718.JPG

Valmiista korista tuli juuri sopivan kokoinen  ja mallinen. Lelut mahtuvat sinne hyvin sekä myös koirat, jotka menevät lelujen päälle välillä päiväunille. Tarvittaessa korin voi pestä 40-60 asteessa ja pesun jälkeen muotoilla muotoonsa.

IMG_3832.JPG

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *