Yösukat

Olen aikamoinen vilukissa ja tykkään pitää villasukkia jalassa öisin varsinkin nyt, kun ilmat tulevat koko ajan kylmemmiksi. Paksut villasukat tuntuvat kuitenkin ainakin vielä vähän liian paksuilta ja viimeistään peiton alla tulee sellainen olo, että ne pitää saada jaloista pois. Siksi päätinkin tehdä itselleni yösukat.

Yösukkien idea on se, että ne tehdään mahdollisimman pehmeästä ja ohuesta langasta. Sukkia käytetään vain öisin, joten niiden ei sinällään tarvitse kestää yhtä kovaa käyttöä kuin esimerkiksi talvikenkien tai saappaiden sisällä käytettävien sukkien. Omat sukkani tein ohuesta alpakkalangasta, joka on hyvin pehmeää ja hengittävää.

Löysin juuri sopivan ohjeen Garnstudion sivuilta, mutta muokkasin sitä hieman muun muassa tekemällä sukat kaksinkertaisen langan sijaan yksinkertaisesta langasta. Kyseiseen sukkaan tehdään ihana pieni reikäkuvio, joka on sekä kaunis että mukavan hengittävä yösukkia ajatellen. Alla on ohje näihin omiin sukkiini koossa 38.

IMG_4628.JPG

Tarvikkeet:

DROPS Alpaca 200g

Sukkapuikot nro 2 ½

Neula

Sakset

Luo 80 s ja neulo 1 krs oikein. Neulo sitten 3 o, 2 n –joustinneuletta 12 krs. Aloita sitten kuvio: toista *M.1 (=3s), 7 n* yhteensä 8 krt (M.1-kuvion ohje). Neulo kuviota 16 krs. Tee sitten kavennukset: kavenna jokaisen nurjan raidan alussa 1 s = 72 s.

IMG_4732.JPG

Neulo 23 krs ja tee sitten samanlaiset kavennukset kuin yllä, mutta nyt nurjan raidan lopussa = 64 s. Neulo 23 krs ja tee sitten kavennukset raidan alussa = 56 s. Neulo vielä 13 krs.

Jaa silmukat seuraavalla tavalla: ensimmäiset 27 s jää työhön, seuraavat 26 s jää odottamaan ja kerroksen viimeiset 3 s jää työhön. Ota nuo 3 s silmukkaa työhön purkamalla edellisen kerroksen 3 viimeistä silmukkaa. Älä siis silmukkoja jakaessa neulo uutta kerrosta, vaan siirrä vain silmukat oikeille puikoille.

IMG_4734.JPG

Aloita sitten kantapään neulominen työhön jääneillä 30 s:lla. Neulo 22 krs sileää nurjaa.

Tee sitten kantapääkavennukset:

1. krs (oikea puoli): neulo kunnes jäljellä on 9s, tee ylivetokavennus, käännä

2. krs (nurja puoli): nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 9 s, tee ylivetokavennus, käännä

3. krs (oikea puoli): nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 9 s, tee ylivetokavennus, käännä

(jatka näin kunnes jäljellä on 14 s)

Jaa nuo 14 s kahdelle puikolle, poimi kantapään reunasta 13 s, ota työhön mukaan odottamaan jääneet 26 s ja poimi kantapään toisesta reunasta 13 s = 66 s.

Päällä olevilla 26 s:lla jatketaan kuvion neulomista ja lopuilla 40 s:lla sileää nurjaa. Aloita kiilakavennukset: kavenna joka toinen krs I puikon lopussa ja IV puikon alussa 1 s 7 kertaa neulomalla 2 s nurin yhteen = 52 s.

IMG_4736.jpg

Neulo sitten 50 krs ja aloita kärkikavennukset: neulo kaikilla s:lla sileää oikeaa ja kavenna I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen sekä II ja IV puikon alussa 2 s kiertäen oikein yhteen ensin joka toinen krs 6 kertaa ja sitten joka krs 4 kertaa = 12 s. Neulo kaikki s:t pareittain yhteen, katkaise lanka ja päättele. Tee toinen sukka samoin. Sukat saattavat aluksi tuntua hieman kireiltä, mutta ne löystyvät ja muovautuvat käytössä.

IMG_4720.jpg

Valmistuttuaan sukat ovat olleet jalassa joka yö. Säilytän niitä päiväpeiton ja peiton välissä, jolloin ne on kiva sujauttaa jalkaa juuri ennen nukkumaan menemistä. Vaikka sukat onkin tarkoitettu vain yötä varten, olen kyllä tallustellut ne jalassa kotona muutenkin. Ajattelinkin jossain vaiheessa virkata itselleni kävelytossut, joihin voisin yösukkajalkani pujauttaa joka aamu, jotta sukat eivät kulu ja jotta lämpöisistä yösukista ei tarvitsisi luopua heti heräämisen jälkeen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *