Kesä Unelmia ja Raparperipiirakka
Juuri loppunut toukokuu oli kyllä melko taianomainen. Melkein vaikeata edes ymmärtää kuinka upea sää meillä on ollut. Ihan kun Suomi olisi siirtynyt maantieteellisesti jonnekin Keski-Euroopan paikkeille. Aamulla kun lähtee töihin ja nousee metrotunnellista maan päälle, lämpö ja aurinko tervehtii samantien. Ihmiset hymyilee enemmän. Ihan kun kaikki olisivat jotenkin paremmalla tuulella, vaikka klo olisikin kuusi aamulla.
Tälle kesälle en ole tehnyt niin paljoa suunnitelmia kuin viime kesälle. Toki jotain päätöksiä on jo tehty, mutta tänä kesänä aion tehdä enemmän spontaaneja juttuja, ja jopa viettää enemmän aikaa kotona. Jos Suomen kesä jatkuu tälläisenä kun on alkanutkin, niin se myös ehkä hieman hillitsee reissukaipuuta. Ainoastaan yksi reissu on varattuna ja sekin vasta elokuulle. Toisaalta spontaanius on yksi tämän kesän kantavista teemoista.
Tänä kesänä aion voida henkisesti paremmin kuin koskaan aiemmin ja unelmoida pyöräretkistä lämpiminä kesäiltoina, rentoutua rannalla auringossa, käydä lasillisella ystävän/ystävien kanssa, nauttia kesämökin puusaunasta, lukea kirjaa parvekkeella, syödä hattaraa lintsillä, opetella seisomaan käsillä, leipoa erilaisia leivonnaisia ja kehittyä siinä…
Leipomisesta puheenollen… Leivoin viime viikonlopuksi raparperipiirakan hieman eri tavalla kuin aiemmin eli tein piirakasta amerikkalaisen apple pie -tyyppisen version. Raparperin palat siis peitetään taikinakannen alle, Tarjosin piirakan kanssa vielä kaurapohjaista vaniljakastiketta ja koko herkku hävisi tyytyväisten työkaverien masuihin.
Raparperipiirakka
4 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl sokeria
150 g leivontamargariinia (laktoositon/maidoton)
1 dl kylmää vettä
5 dl pilkottua raparperia
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1,5 tl jauhettua kanelia
2 kpl kananmunia
200 g laktoositonta kermaviiliä
1 rkl leivontamargariinia (laktoositon/maidoton)
Mittaa jauhot, sokeri sekä leivontamargariini kulhoon ja sekoita keskenään. Itse käytin tässä monitoimikonetta, mutta voit käyttää myös vatkainta.
Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
Kääri taikina kelmuun ja anna levätä hetki jääkaapissa.
Valmista täyte:
Kuori ja paloittele raparperi.
Vatkaa kulhossa kananmunat sekaisin ja sekoita joukkoon kermaviili. Mittaa kulhoon sokeri, perunajauhot ja kaneli. Sekoita tasaiseksi.
Nostele lopuksi raparperin palat täytteen joukkoon.
Ota piirakkataikina jääkaapista ja kaulitse siitä kaksi halkaisijaltaan noin 33 cm pyöreää levyä. Asetelle toinen levyistä piirakkavuokaan, joka on halkaisijaltaan noin 28 cm.
Kaada täyte vuokaan ja laita muutama nokare margariinia täytteen päälle.
Nosta päällimmäinen levy paikoilleen ja käännä kansilevyn reuna alimman levyn ja piirakkavuoan reunan väliin.
Tee haarukalla kuviota piirrakan pintaan.
Paista piirakkaa 45-50 minuuttia 200 asteisessa uunissa (kiertoilma 170 astetta) tai kunnes piirakan pinta on kullan ruskea.
<3 Hanna