Runebergin päivä
Hyvää Runebergin päivää!
Tänään juhlitaan yhtä suomalaisista suurkirjailijoista J. L. Runebergia ja voidaan hyvällä omalla tunnolla syödä torttuja. Tortut on aikanaan luonut Runebergin vaimo Fredriga Runebergi, joka myös sattuu olemaan kirjailija. Tämä tulee usein ihmisille yllätyksenä ja näin Runebergin päivän kunniaksi suosittelen jokaista tortun syönnin lomassa tutustumaan Fredriga Runebergin tuotantoon paremmin.
Kuvissa olevat tortut ovat oma taidonnäytteeni, kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa tehdä torttuja itse ja niiden tekeminen oli yllättävän helppoa. Voin suositella sitä jokaiselle, lisäksi torttujen maku oli sopivan kostea. Tortut ovat alkoholittomia, joten ne sopivat aitan jokaiselle iästä tai vakaumuksesta riippumatta. Alempana löytyy resepti torttuihin.
Runebergin tortut tein Mmiisas vlogaajan ohjeella joka menee näin:
Taikinaan tarvitset:
100 g margariiniä
1 dl sokeria
1 kpl kananmunia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa
1 tippa karvasmantelia
Ohje: Sekoita ensi margariini ja sokeri vatkaimella. Tämän jälkeen lisää kananmuna ja sekoita. Lisää karvasmanteli tippa, tässä kannattaa olla varovainen sillä karvasmanteli on nestemäistä ja sitä helposti voi lorahtaa liikaa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lopuksi kääntele ne kosteiden aineiden joukkoon. Tämän jälkeen paista 200 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Kun tortut ovat jäätyneet, koristele hillolla ja sokerimassalla. (Sokeri massan voi tehdä itse alla olevalla ohjeella tai ostaa valmiina kaupasta. Nyt viiem jouluisa sokerimassa tuubeja myydään alennuksella.)
Pinnalle:
vadelmahilloa
sokerivesikuorrutus:
1/2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
2-3 dl tomusokeria
Alkuperäisen ohjeen voit katsoa youtubesta Mmsiisasin youtube kanavalta.
Maistuvin terveisin M