Budjetoinnista

Moikka! Aattelin tänään kirjoitella budjetoinnista ja elämisestä edullisesti. Olen melko tarkka rahankäyttäjä ja oppinut kotoa, että rahan eteen on tehtävä töitä ja raha ei kasva puussa. Olen luonteeltanikin tarkka ja opiskelijabudjetilla eläminen on tuntunut itselleni hyvin luonnolliselta. En välitä rahan kuluttamisesta ja shoppailemisesta. Nuorempana saatoin olla hieman huolimattomampi rahankäyttäjä, mutten koskaan ole ollut kovin leväperäinen. Olen aina ollut säästeliäs ja pitänyt varani etten elä yli varojeni. Lisäksi olen aina tykännyt pitää pientä säästöä matkustamista varten. Pelkkä tieto siitä, että minulla on varaa lähteä reissuun nopeastikin, on ollut minulle aina helpotus ja jollain tavalla helpottanut myös matkakuumetta. Jos varat ovat olleet tiukalla, olen huomannut eri tavalla ahdistuksen tunteen syntyvän ja mietinnät siitä ettei mahdollisuutta lähteä ole. Pureudun seuraavaksi muutamiin budjetointi vinkkeihin.

Pienillä arjen valinnoilla pystyy elämään melko edullisesti ja säästämään rahaa. Helppoja tapoja säästää rahaa on vähentää shoppailua ja vertailla ruokakaupassakin hintoja. Olemme pyrkineet tekemään ruokaostokset kerran viikossa ja ruokakaupassa aina vertaamaan tuotteita ja hyödyntämään tarjouksia. Lisäksi viime aikoina olemme hyödyntäneet netistä löytyvät hävikkiruoka sivustot ja tällä tavoin tehneemme säästöjä. Päivittäisillä kulutusvalinoilla voi tehdä suuriakin säästöjä. Myös säännöllisesti esim. sähköntarjoajan ja puhelinliittymän kilpailuttamisella pystyy tekemään kuukausittaisia säästöjä. Kannattaa myös huolehtia, että pyrkii lopettamaan maksullisten suoratoistojentilaus, jollei niille ole käyttöä. Jos joka kuukausi suoraan tililtä poistuu muutama kymppi kuukausitilauksiin, joita et hyödynnä, on lähes sama asia, kuin laittaisi rahaa suoraan roskikseen. Kulutat rahaa huomaamattasi, kun voisit sen sijaan joka kuukautisen menoerän suunnata vaikka säästötilille ja käyttää vuoden lopussa johonkin itseä miellyttävään asiaan kuten matkaan, pitkä aikaiseen hankintaan yms.

Matkustaakin voi edullisesti, jos jaksaa nähdä vaivaa matkaa suunniteltaessa.Olen huomannut, että usein matkan saa tehtyä edullisemmin, kun hankkii itse lennot ja majoituksen pakettimatkan sijaan. Toki tällöin joutuu näkemään enemmän vaivaa, mutta säästöt voivat olla merkittävät. Matkan hintaa saa laskettua myös varaamalla matkan ajoissa ja pyrkimällä ajoittamaan lennot arkipäiville viikonlopun tai pyhäpäivien sijaan. Lisäksi matkaamalla kohteisiin sesongin ulkopuolella voi hinnassa olla isokin ero. Kaukomaille lentäessä lentojen hinnat voivat alkuun hirvittää, mutta usein paikan päällä asuminen ja eläminen voi olla sen verta edullista, että lentojen hinta ikäänkuin kompensoituu verraten siihen, että lentää edullisesti Eurooppaan, mutta kulujen paikan päällä ollessa lähellä Suomen hintoja.

Onko sinulla jotain hyviä säästövinkkejä?

-M

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *