Kouluun Espanjassa

Espanjaan muuttamiseen liittyy yllättävän paljon byrokratiaa.

Ei olla vielä edes päästy maahan ja pää on jo ihan sekaisin kaikesta mitä pitäisi sitten perillä hoitaa! Onneksi osan asioista voi ja kannattaakin hoitaa jo ennen lähtöä.

Lasten kouluun saaminen on ihan oma prosessinsa ja siitä löytyy yllättävän vähän tietoa ottaen huomioon kuinka paljon suomalaisia Espanjassa asuu. Vai käykö suurin osa lapsista suomalaista koulua? Myönnän että ajatus houkutti monestakin syystä, Costa Blancalta kun löytyy myös Skandinaavinen koulu. Mutta koska aikeemme on jäädä pysyvästi Espanjaan on ehdottoman tärkeää että lapsetkin pääsevät heti mukaan kulttuuriin  ja kiinni kielen oppimiseen.

Espanjalainen koulu

Oheiset tiedot olen etsinyt ja kysellyt, mielenkiintoista onkin nähdä kuinka nämä paikan päällä sitten menevät.

Espanjalainen julkinen koulu eroaa suomalaisesta jonkin verran. Yleensä lukuvuosi, joka jaetaan kolmeen jaksoon,  alkaa syyskuun puolivälissä ja päättyy kesäkuun puolivälissä. Peruskoulu joka on pakollinen alkaa kuusivuotiaana. Koulu alkaa klo 9 ja päättyy klo 13 tai 14. Kouluun otetaan omat eväät ja koulupäivän jälkeen on mahdollisuus maksulliseen ruokailuun (comedor) koulussa. Ruokailun jälkeen on mahdollisuus jäädä vielä valinnaisille, maksullisille lisätunneille klo 17 saakka.

Vaikka koulupakko alkaakin kuusivuotiaana, suurin osa lapsista aloittaa koulun jo kolmevuotiaana esikoulussa. Esikoulusta jatketaan alakouluun kuten Suomessa ja kuusivuotisen alakoulun jälkeen on vuorossa nelivuotinen yläkoulu. Yläkoulun jälkeen voi valita kaksivuotisen ammattikoulun tai lukion. Espanjan oppivelvollisuus päättyy 16-vuotiaana eli yläkoulun loppuun.

Koulu määräytyy asuinpaikan mukaan eli tässä mennään samaan tapaan kuin Suomessa. Mikäli haluat lapsesi tiettyyn kouluun, kannattaa valita asuinpaikka mahdollisimman läheltä. Muihinkin kouluihin voi hakea mutta niihin pääsee vain mikäli tilaa riittää.

Espanjassa lähtökohtainen oletus on, että joko vanhemmat, isovanhemmat tai sovitusti joku tuttu tuo ja hakee lapset koulusta. Alakoulu ikäiset lapset eivät kulje kouluun yksin kuten Suomessa. Koulun portit ovat lukittuina ja avoinna vain lapsia viedessä sekä hakiessa.

Kouluun hakeminen

Kouluun hakeminen se vasta onkin jännää ja hakemiseen tarvitsee lähteestä riippuen vaikka mitä. Toki eräässä koulussa vaatimuksena näytti olevan vain kaupungin asukastodistus, NIE sekä kolme valokuvaa lapsesta.Vara ei venettä kaada joten näistä olen hankkinut jo täällä Suomessa kaiken minkä voin 😀

  • Kaupungin asukastodistus (certificado de empadronamiento) (haetaan kaupungintalolta)
  • Lääkärin tarkastus
  • Rokotustodistus
  • Passi ja NIE (Número de Identificación de Extranjero), lapsen ja vanhempien
  • Syntymätodistus espanjaksi apostilen kanssa (saa tilattua Helsingin maistraatista)
  • Neljä passikuvan kokoista kuvaa lapsesta
  • Selvitys perhesuhteista (Libro de Familia) (saa tilattua englanniksi Helsingin maistraatista, käännätettävä espanjassa)
  • Mahdolliset koulutodistukset

Kaikista papereista kopiot sekä alkuperäiset asiakirjat tulee viedä koulun kansliaan jossa voi täyttää hakemuspaperit. Papereihin vaaditaan molempien vanhempien allekirjoitukset.

Penaalien ja reppujen osto, uudet kynät ja vihot kuuluvat asiaan Suomessakin. Espanjassa ne ovat kuitenkin pakollinen osio kouluun valmistautumisesta. Syksyllä ennen koulun alkua koululle ilmestyy lista kaikista tarvittavista tarvikkeista ja kirjoista joita vuoden aikana tarvitaan.

Koulupukuja en ole vaatimuksissa nähnyt muutoin kuin yksityisissä kouluissa. Espanjassa koulu vaihtoehtoina ovat julkiset koulut, puoliksi yksityiset koulut sekä täysin yksityiset koulut.

La vida es corta. Vive apasionadamente y siente la felicidad.

perhe vanhemmuus lapset oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *