Jättäkää rahat pöydälle

IMG_2736.JPG

 

Yksi asia, mikä jäi Koreasta vahvasti mieleen on se luottamus ja turvallisuus, joka jopa pääkaupungissa Soulissa vallitsee.

Kolikon toisella puolella ovat toki ne lukuisat valvontakamerat, joilla kansa pysyy ruodussa. Kuulin esimerkiksi yhdestä suomalaisesta vaihto-opiskelijasta, joka oli joutunut pieneen baarin jälkeiseen nujakkaan kadulla ja muutaman viikon kuluttua kotiin kopsahti sakko väkivaltaisuudesta. Jos ostat puhelimen Koreasta, et tule saamaan siitä koskaan kameraääniä pois, jotta salakuvailu pysyy kurissa.

Vaikka isoveli valvookin, niin korealainen kulttuuri tuntuu muutoin perustuvan siihen, että ihmiset luottavat toisiinsa. Ostin korealaisia lohikäärmeenparta-makeisia katukauppiaalta ja ojensin seteliä hänelle tiskin yli. Hän sanoi, että ota tuosta laatikosta itse vaihtorahat ja jatkoi makeisten tekoa ja muiden asiakkaiden viihdyttämistä. Kahviloissa korealaiset jättivät uutukaiset Samsunginsa pöydälle ja menivät kaikessa rauhassa tilaamaan lattea. Enemmän olen pelännyt kävellä Vantaan Koivukylässä juna-asemalta lyhyen matkan kotiin alkuillasta kuin Soulissa keskellä yötä.

Viimeisenä päivänämme Soulin asunnollamme meidän oli tarkoitus tavata vuokraemäntä ja maksaa hänelle asumisen ajalta kertyneet vesi- ja sähkömaksut, jos muistan oikein summa oli noin 200 euroa. Olimme samana päivänä lentämässä Koreasta Kambodzaan, joten Koreaan emme enää olleet palaamassa. Vuokraemännällä tuli muita kiireitä, joten hän ehdotti kävisikö mitenkään niin, että vain jättäisimme rahat keittiön pöydälle.

 

”Just leave the money on the table”

 

 

Kommentit (4)
  1. Voi että miten palasivatkaan mieleeni oma vaihtarivuoteni Soulissa kuusi vuotta sitten! Rakastan tuota kaupunkia edelleen, ja kaikkia niitä korealaisten hassuja tapoja. Täytyykin nyt lukea vanhemmat kirjoituksesi ja lähteä nostalgiatripille 🙂

    1. Korealaiset osasivat olla kyllä hassuja välillä ja varsinkin kun miettii niitä tapoja täältä Suomesta käsin tajuaa miten erilaista kulttuuri siellä onkaan. Vaikka loppuvaiheessa vaihtoa tuntui, että on kiva lähteä Suomeen niin nyt taas tuntuu siltä, että voi kun pääsisi taas Souliin käymään 🙂 

  2. Saman huomasin itsekin Soulissa vierailun aikana.

    Illalla kuppilassa esimerkiksi nuorukaiset saattoivat jättää puhelimensa ja lompakkonsa pöytään ja mennä ulos tupakalle. Kaikkialla oli turvallinen olo. Metrossa sai huoletta olla reppu selässä vaikka apposen auki.

    Sitä jäin kaipaamaan!

    1. Niin kyllä, laukkuakaan ei tarvinnut hirveästi kadulla vahtia niin kuin jossain Euroopan suurissa kaupungeissa ihmisvilinässä. Se on mukava tunne kun ei tarvitse suurkaupungissa olla koko ajan varuillan. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *