The Secret Lives of Mormon Wives – yllättävän feminististä realityviihdettä
Suosikkisarja: The Secret Lives of Mormon Wives (Disney+)

En perinteisesti ole realityn suurin fani. Sain kultaisilla nollareilla MTV:n vauhdittaman yliannostuksen (you know what you did, The Hills!), enkä sittemmin ole jaksanut seurata Täykkäreitä, Bacheloreita, Vanderpumpeja ja Love is Blindeja.
Mutta! Herra mun vereni, kuinka täydellistä realityviihdettä tarjoilee Disney plussan The Secret Lives of Mormon Wives. Olen sataprosenttisen koukussa, 10/10, no notes. Siis sarja on periaatteessa järkyttävän huono ja keinotekoinen, mutta joku mystinen voima on tehnyt siitä samalla loistavan. Jumalallinen väliintulo, ehkä.
Peruskaava on yhtä Real Housewivesia: ”ystävien” joukko kokoontuu juhlissa, kahviloissa, ravintoloissa, lomamatkoilla, toistensa kodeissa, porealtaissa ja botox-hoitoloissa ja juoruilee, draamailee, riitelee, sopii, puhuu toistensa selän takana, pahoittaa mielensä ja tukee toisiaan. Hommaa säestävät haastattelut ja dramaattiset paljastukset.
The Secret Lives of Mormon Wivesissa soppaa hämmentää uskonto: sarjan nimen mukaisesti päähenkilönaiset ovat mormoneita, jotka elävät – osa enemmän, osa vähemmän – Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon oppien mukaisesti. Tapahtumapaikkana on tietysti mormoniuskonnon keskipiste, Utah. Kiehtovaa kamaa. Enpä tiennyt, että koska mormonit eivät pääsääntöisesti käytä alkoholia tai juo edes kahvia tai teetä, Salt Lake City on täynnä limubaareja, joissa tilataan erilaisilla makusiirapeilla ja muille höysteillä varusteltuja valtavan kokoisia kolpakollisia erinäisiä makeita limusekoituksia. Ei huumeita,tietenkään, joten ilokaasu on mukava lisä botox-hoidoissa. Viisauden sana ei selkeästi ota kantaa plastiikkakirurgiaan, hiuslisäkkeisiin, huulitäytteisiin tai sosiaalisen median käyttöön.
Viimeksi mainittu on oikeastaan syypää koko sarjaan: pari vuotta takaperin Utahin #MomTok-piireissä kuohui, kun vaikuttaja Taylor Frankie Paul paljasti TikTok-livessään somesuosittujen mormoniäitien harrastavan ”pehmeää parinvaihtoa”. Samainen avioeron ja parinvaihtoskandaalin ryvettämä Taylor on yksi The Secret Lives of Mormon Wivesin tähdistä. Muutkin naiset ovat #MomTok -kuuluisia, mutta eivät (ymmärtääkseni) osa parinvaihtajien porukkaa. Draamaa revitään muun muassa siitä, että Tayloria syytetään MomTokin maineen pilaamisesta.
Tästä kaikesta syntyy tietysti höttöistä, viihdyttävää ja liioitellun dramaattista tosi-teeveetä. Sarjalla on kuitenkin höttöisyyden ja viihdyttävyyden sivussa kunnioitettava missio: kaiken draaman ja riitelyn keskellä nuoret naiset modernisoivat hyvin perinteistä ja patriarkaattista mormonismia. On puhetta vibraattoreista ja vaginoista, vaikka seksi on tabu ja kirkko kannustaa siveellisyyteen. On avioeroja ja avioerojuhlia, vaikka avioliitto on pyhä. On kehotuksia lähteä huonosta suhteesta. On perinteiden kyseenalaistamista – ehkä ei pidäkään mennä 19-vuotiaana naimisiin? On feministisiä julistuksia naisista perheidensä elättäjinä. On bisneksiä ja someyhteistöitä ja kontrolloivien aviomiesten lyttäämistä.
En halua arvostella kenenkään uskontoa, mutta kaikki mitä olen mormonismista oppinut viittaa siihen, että modernit, feministiset, naisia voimaannuttavat ajatusmallit tekevät kyseiselle uskonnolle oikein hyvää. Jos joku nuori mormoninainen saa voimaa lähteä huonosta suhteesta, koska The Secret Lives of Mormon Wivesin Layla näytti ettei avioero ole maailmanloppu, sarja on onnistunut missiossaan. Loistavaa lähetystyötä, sanon minä.
Vielä kun joku naisista muistuttaisi, että on muitakin yliopistoja kuin BYU (mulla on henkilökohtainen kauna BYU:ta kohtaan, koska en voi ymmärtää että olemassa on yliopistoja, jotka eivät pohjaa opetuksiaan tieteeseen).
The Secret Lives of Mormon Wivesin kahdeksanjaksoinen ensimmäinen kausi katsottavissa Disney+:ssa.
PS. Suosikkiyksityiskohtani: kaikki muut naiset esitellään pelkästään etunimillään, mutta Jen on aina Jen Affleck. Koska hänen aviomiehensä on Ben Affleckin serkku, luonnollisesti.
LUE MYÖS: