It just takes some time little girl – kaikkien aikojen parhaat tsemppibiisit

Suosikkiasia: teini-iän tsemppibiisit

En ole sillä tavalla musiikkiorientoitunut tyyppi, että jaksaisin käyttää hirveästi aikaa uusien artistien ja biisien bongaamiseen. En ole erityisen hyvin perillä cooleista underground-muusikoista, tunnen lähinnä ne bändit ja laulajat, joista puhutaan mediassa ja joiden kappaleita soitetaan radiossa. Aina en tunne edes niitä. Yhdestä musiikkigenrestä (kyllä, kyseessä todellakin on oma genre!) olen kuitenkin hyvin perillä: tsemppibiiseistä! Rakastan musiikkia, joka kertoo mulle, että kaikki järjestyy. Peruspositiivisena tyyppinä uskon siihen kyllä ilman laulujakin, mutta onhan se kiva, että muistutetaan.

00e43729-20bd-4281-a48d-418c34d2fcdc.jpg

 

Kuva: kesä 2010, Tavastia ja Good Charlotte! Oi mitä nostalgiaa tuo keikka olikaan. Fun times!  

Kun sanoin, että en jaksa käyttää hirveästi aikaa musabongailuun, tarkoitin, että nykyään en jaksa. Ennen jaksoin, teini-ikäisenä nimittäin. Eipä mun fanittamat bändit taineet silloinkaan olla kovin cooleja, mutta ainakin mulle jäi noilta vuosilta paljon rakkaita kappaleita. Mun kaikkien aikojen suosikkitsemppibiisit ovat peräisin 2000-luvun alusta, kun pieni teini-minä etsi itseään ja tarvitsi kenties vähän rohkaisua. En ole ollut teini enää vuosiin, mutta teini-iän tsemppibiisit pelastavat edelleen kurjat päivät, elämän kanssa kipuilut ja epätoivon hetket.

Suosikkiasioita presents: 2000-luvun alussa teinivuotensa eläneen kirjoittajan tsemppibiisien top 5!

1. The Middle – Jimmy Eat World (2001)

It just takes some time little girl / you’re in the middle of the ride / everything everything will be just fine / everything everything will be alright, alright

Olen täysin vakuuttunut, että The Middle on paras koskaan tehty tsemppibiisi. Olin tätä mieltä teininä ja olen tätä mieltä edelleen. Jokainen sana ja säkeistö on täyttä kultaa! Kehotan kaikkia kuuntelemaan ja sisäistämään kappaleen sanat. Timanttisia elämänohjeita tarjolla! En edes liioittele kun sanon, että olen kasvanut aikuiseksi tämän biisin kanssa. Sillä on aina paikka sydämessäni (pitkään sillä oli myös paikka puhelimessani, The Middle oli vuosia puhelimeni soittoääni).

 2. Move Along – The All-American Rejects (2005)

And even when your hope is gone / move along, move along just to make it through

Toinen kappale, jonka kuuntelin teini-ikäisenä puhki ja johon mulla on ikuinen tunneside. Tarinan opetus: kun kaikki menee kurjasti, mene eteenpäin. AAR oli teininä yksi mun suosikkibändeistä, taisin bongata sen aikoinaan Laguna Beachin (!) soundtrackilta. Tässä on ehtinyt jonkun verran vettä virrata välissä, mutta Move Along on edelleen mulle niin kovin rakas kappale. Move along, move along just to make it through soi aina päässä kun eteen tulee vaikeita hetkiä.

3. The Anthem – Good Charlotte (2002)

That I don’t ever wanna to be like you / I don’t wanna do the things you do

Aah, Good Charlotte! Olin teini-iässä niiiin kova fani, kävin keikoillakin (katso kuvatodiste!). Oikeaa punkkaria minusta ei saanut tekemälläkään, Good Charlotten tarjoilema laimennettu punk-pop sai riittää. Mun suosikkikappale on The River, mutta mitä tsemppibiiseihin tulee, The Anthem on ykkönen. Se oli oikein sopiva teiniangstailuun, ja on ajan mittaan pysynyt tärkeänä, vaikka teini-iästä on vierähtänyt tovi. Fiilistelen kappaletta todennäköisesti osin nostalgiasyistä. Niin tai näin, The Anthem on edelleen oikein pätevä tsemppibiisi sellaisiin sopivan synkkiin, emmä halunnutkaan olla kuten te, fuck everything -hetkiin.

4. Swim – Jack’s Mannequin (2008)

I swim for brighter days despite the absence of sun

Tähän kappaleeseen mulla ei ole ihan samanlaista tunnesidettä kuin kolmeen edelliseen. Se on vaan jäänyt roikkumaan tsemppibiisilistoille. Muistan kyllä, että fiilistelin sitä nuoruudessani. Näin vanhemmiten kappale on paljastunut hieman korniksi (case in point: swim for the lost politicians, who don’t see their greed as a flaw, whaaaat!?), mutta mitä tsemppaaviin sanoituksiin tulee, kappale on edelleen parasta A-luokkaa. Swim, don’t sink on kaikessa kliseydessään varsin hyvä sanoma pop-kappaleelle. Kappaleen kirjoittaja, muusikko Andrew McMahon on muuten selviytynyt leukemiasta. Ei sillä, että yksin syöpädiagnoosi tekisi kenestäkään tsemppibiisien kirjoittamisen asiantuntijaa, mutta tieto tuo kappaleeseen joka tapauksessa oman tasonsa.

5. Change – Taylor Swift (2008)

They might be bigger / But we are faster and never scared

Jep, totta kai tältä listalta täytyy löytyä Taylor Swiftiä! Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, neiti Swift ei ole mikään kaikkein katu-uskottavin musiikintekijä, mutta who cares! Kaikki kunnia nuorelle naiselle, joka suoltaa vuodesta toiseen itse kirjoittamia hittibiisejä. Haters gonna hate, hate, hate, hate, hate. Taylorilla on monia kelpo tsemppibiisejä (Shake it off ja Mean ainakin), mutta teini-minä suosittelee kaikkein tunnetuimpien kappaleiden sijaan Change’a. Fun fact: Change oli yksi vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaisten teemabiiseistä. Eli se on tsempannut sekä lukion jälkeistä elämäänsä ihmetellyttä allekirjoittanutta että huippu-urheilijoita! The time will come for us to finally wiiiin!! 

———-

PS. Lisää tsemppibiisejä? Täältä löytyy:

Suuri tsemppibiisilista – 75 kappaletta, jotka antavat voimaa

kulttuuri suosittelen musiikki
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *