Kirjavinkki: Bad Blood – uskomaton tositarina startup-skandaalista

Suosikkikirja: Bad Blood – Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup (John Carreyrou)

Startup-skene ei ole minulle kovinkaan tuttu tai minua erityisemmin kiinnostava. VC:t, bisnesenkelit, yksisarviset ja Piilaakso ovat kivalta kuulostavia termejä ilmaan heiteltäviksi, mutta eivät millään lailla omaa elämääni koskettavia juttuja. En ole edes koskaan käynyt Slushissa, hitto vie! Enkä koodaa. (Mun päässä kaikki startupit ovat ilmeisesti koodaustaitoja vaativia teknologiayrityksiä.)

Voin siis luvata, että kun suosittelen kirjaa joka kertoo tositarinan yhdysvaltalaisen startup-yrityksen noususta ja tuhosta, se on todella, todella hyvä kirja. Muussa tapauksessa en jaksaisi lukea sitä.

Varaukseton startup-ummikon suositus John Carreyroun teokselle Bad Blood – Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup (Knopf 2018). Saattaa olla, että en ole aiemmin lukenut kovinkaan montaa (=nolla) tarinaa Piilaakson koukeroista tai startup-meiningeistä, mutta Bad Blood  on taatusti kyseisen alagenren ehdoton malliesimerkki.

Carreyrou, Wall Street Journalin Pulitzer-palkittu tutkiva journalisti, kertoo kirjassa supermielenkiintoisella tavalla startup-yritys Theranoksen ja sen perustajan Elizabeth Holmesin surullisenkuuluisan tarinan.

Lyhykäisyydessään eikä yhtään niin mielenkiintoisesti kerrottuna kyseinen tarina menee näin:

(Nämä eivät ole varsinaisia spoilereita vaan toistuvasti julkisuudessa kerrotut, hyvin karkeat raamit täysin sekopäiselle ja kiemuraiselle saagalle.)

Holmes (synt. 1984) keskeytti 20-vuotiaana opintonsa Stanfordin yliopistossa keskittyäkseen perustamaansa firmaan. Theranoksen oli tarkoitus mullistaa terveydenhoitoala teknologialla, jossa sormenpäästä otetusta verinäytteestä voitaisiin tehdä laaja analyysi ihmisen sairauksista ja terveydentilasta. Neulakammoinen Holmes halusi, että sormesta otettava veritippa korvaisi kalliit ja paljon verta vaativat käsivarresta otettavat verikokeet.

Sosiaalisesti taitavana ja hyvin verkostoituneena Holmes sai puhuttua puolelleen riskisijoittajan ja miljardöörin toisensa jälkeen, ja pian Theranos oli Holmesin johdolla kerännyt 900 miljoonaa dollaria pääomasijoituksia. Sen hallituksessa istui vaikutusvaltaisia miehiä, muun muassa Yhdysvaltain entiset ulkoministerit Henry Kissinger ja George Schultz. Mediamoguli Rupert Murdoch sijoitti yritykseen 121 miljoonaa dollaria, eikä hän todellakaan ollut ainoa jättisummia peliin laittanut. Holmesista tuli Piilaakson supertähti, nuori teknologia-alan toimitusjohtaja, uusi Steve Jobs! Theranoksen arvoksi arvioitiin parhaimmillaan yhdeksän miljardia dollaria, ja osakkeista puolet omistanut Holmes ristittiin maailman nuorimmaksi naismiljardööriksi. Hänet valittiin vuonna 2015 Timen maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten listalle ja Glamourin Vuoden naiseksi, muiden kunnianosoituksien ohella.

Sitten Theranoksen ja Holmesin huolella puhaltama kupla puhkesi.

John Carreyrou, se sama kirjankin tapauksesta kirjoittanut tutkiva journalisti, sai vinkin Theranoksen vilpillisistä toimista. Hän alkoi tutkia yritystä, hankki lähteikseen ex-työntekijöitä ja sisäpiiriläisiä ja sai selville, ettei Theranoksella todellakaan ollut mitään maailmaa mullistavaa teknologiaa, koko yritys ja sen sijoittajilleen antamat lupaukset olivat valhetta, pelkkää ilmaa. Pahinta oli se, että Theranos oli jo alkanut käyttää toimimatonta teknologiaansa oikeisiin potilaisiin. Kyseessä ei enää ollut pelkästään vilppi ja valehtelu, Theranos leikki ihmisten hengillä.

Wall Street Journal julkaisi Carreyroun artikkelit, Yhdysvaltojen lääkevirasto FDA teki omat tutkintansa, Theranos menetti toimilupansa ja miljardiarvonsa, ja Holmes yhdessä liikekumppaninsa (ja ex-puolisonsa) Ramesh ”Sunny” Balwanin kanssa haastettiin jättimäisestä petoksesta oikeuteen. Theranoksen taru loppui virallisesti vuoden 2018 lopulla, ja tällä hetkellä Holmes, nyt 35 vuotta, odottaa oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla. Mikäli Holmes todetaan syylliseksi, hänet voidaan tuomita jopa 20 vuoden vankeuteen.

Kirjassaan Carreyrou onnistuu kuvaamaan tämän hullun tositarinan kuin se olisi loistavasti rakennettu trilleri. Carreyrou on käyttänyt lähdemateriaaleinaan satoja haastatteluja, oikeusasiakirjoja ja sähköposteja, ja niiden kautta lukija pääsee Theranos-katastrofin ytimeen. Holmesia ei kirjassa kuulla, hän kieltäytyi haastatteluista. Entisten työntekijöiden kertomukset eivät maalaa hänestä kovinkaan mairittelevaa kuvaa.

Bad Blood ei ole kaikkein kevyintä luettavaa. Se pitää sisällään paljon lääketieteellisiä ja teknologisia termejä sekä niin paljon eri henkilöitä että ne menevät sekaisin. Kirja ja tarina ovat kuitenkin niin koukuttavia ja Carreyroun kirjoitustapa niin mukaansatempaava, että painava aihe ei haittaa edes tällaista semihömppää rakastavaa lukijaa.

”The story is even crazier than I expected, and I found myself unable to put it down once I started” kirjoitti muuan Bill Gates kun kirjaa suositteli, ja minä yhdyn täysin herra Gatesin kehuihin.

HBO:lla on katsottavissa Theranos-dokkari.

PS. Tietysti Elizabeth Holmesista ja Theranoksen tarinasta on tekeillä Hollywood-elokuva. Bad Bloodiin perustuvan leffan Elizabethiksi on kiinnitetty Jennifer Lawrence ja ohjaajaksi Adam McKay. Leffaa ei käsittääkseni ole vielä alettu kuvata vaan se on suunnitteluasteella.

Minä haluaisin leffan sijaan sarjan. Sen sijaan että kiemurainen tarina pitää tunkea kaikkine käänteineen parin tunnin elokuvaan, vaikkapa kuuden jakson minisarja olisi tarjonnut paljon enemmän mahdollisuuksia. Ja tarinahan oikein huutaa HBO:n nimeä!

On HBO siihen tarttunutkin, mutta dokumentin muodossa. The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley  tuli katsottavaksi maaliskuussa.

Dokkarin on ohjannut huippudokumentaristi, Oscar-voittaja Alex Gibney, joten sen voi olettaa olevan mainio. Gibney on ohjannut myös mm. loistavan scientologia-dokkarin Going Clear: Scientology and the Prison of Belief.

PPS. ’Cause, baby, now we’ve got bad blood
You know it used to be mad love

Tämä hiton korvamato on soinut mun päässä jutun kirjoittamisen aikana. Vahinko kiertämään.

😀

Jutussa käytetyt lähteet:

Carreyrou, John: Bad Blood – Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup (Knopf 2018)

Carreyrou, John: Hot Startup Theranos Has Struggled With Its Blood-Test Technology (Wall Street Journal 2015)

Copeland, Rob: Elizabeth Holmes Gets Delay in Trial-Date Decision (Wall Street Journal, 2019)

Wikipedia: Elizabeth Holmes & Theranos

LUE MYÖS:

Hurraa-huutoja semihömpälle kirjallisuudelle (ja kolme kirjavinkkiä)

You – älä lue tätä kirjaa jos haluat deittailla huoletta

SEURAA BLOGIA:

BLOGLOVIN – INSTAGRAM

kulttuuri suosittelen kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *