Mokasitko töissä? Katso Netflixin FYRE-dokkari!

Suosikkiasia: Kun omat virheet eivät tunnukaan niin suurilta

Nimetön suunn.malli-4.jpgKuva: Netflix / FYRE

Hyvää maanantaita!

Tuntuiko työviikon aloitus hankalalta? Sätitkö itseäsi jonkun pikkuvirheen takia, tunsitko itsesi epäpäteväksi työntekijäksi? Kyseenalaistitko oman osaamisesi, epäonnistuitko jossain asiassa? Mokasitko?

Huoli pois, mokia ja epäonnistumisia sattuu kaikille! Ja jos et vakuutteluista huolimatta tunne oloasi päteväksi ja osaavaksi tyypiksi, katso Netflixin tuore dokkari FYRE: The Greatest Party That Never Happened (suom. FYRE: Luksusfestivaali, joka lässähti). Sen katsottuaan tuntee itsensä vallan loistavaksi työntekijäksi.

Moka? Mikä moka? Pyh ja pah, ainakaan en järjestänyt eeppisen epäonnistuneita ”luksus”festareita, joissa pieleen meni kaikki mahdollinen. Siis KAIKKI.

Virhe asiakkaan kanssa? Kirjoitusvirhe tärkeässä jutussa? Epäonnistunut työtapaaminen? Kokous helvetistä? Ihan sama, ainakaan en käyttänyt miljoonia ja miljoonia jonkun toisen rahoja, hyväksikäyttänyt satojen ihmisten työpanosta, huijannut, valehdellut ja tullut tuomituksi kuudeksi vuodeksi vankilaan törkeästä petoksesta.

FYRE -dokkari laittaa asiat kivasti perspektiiviin. Omat mokat tuntuvat kovin minimaalisilta kun niitä vertaa vuonna 2017 järjestettyyn – ja pikaisesti peruttuun – Fyre Festivaliin. Bahamalle suunnitellun festarin piti olla upea ja ainutlaatuinen elämys. Sitä promosivat Bella Hadidin, Kendall Jennerin ja Emily Ratajkowskin kaltaiset supervaikuttajat. Mainosvideolla huippumallikatras paistatteli päivää luksusjahdilla. Meri kimmelsi, samppanjapullot poksuivat auki. Sosiaalinen media täyttyi mystisistä oransseista laatikoista: #fyrefestival! Liput maksoivat tuhansia ja tuhansia dollareita, niillä piti saada yksityiskoneita, merenrantahuviloita ja huippukokkien valmistamaa fine diningia. Eipä saanutkaan, sai katastrofaalisen kokemuksen keskellä ei mitään, onnettoman telttamajoituksen, kuivaa leipää ja huolen siitä, miten koskaan pääsee kaaoksen keskeltä kotiin.

Nuori yrittäjä Billy McFarland ja räppäri Ja Rule päättivät järjestää kaikkien aikojen bileet Bahamalla. Ei mennyt ihan putkeen. Termi epic fail taidettiin keksiä juuri Fyre-festivalia varten. Ja Rule pesi kätensä koko sopasta, Billy joutui vankilaan.

Dokkari näyttää, miten katastrofi pääsi syntymään. Ääneen pääsee moni työntekijä, jotka hekin joutuivat huijatuiksi ja hyväksikäytetyiksi. Moni yritti tehdä parhaansa, vaikka pomo oli täydellisen kyvytön. Eniten harmittaa paikallisten puolesta. Bahamalainen ravintolayrittäjä Maryann Rolle kertoo käyttäneensä ruokatarjoiluihin ja palkkojen maksuun 50 000 dollaria omia rahojaan, joita ei koskaan saanut takaisin. Dokkarin julkaisun jälkeen hänelle on kerätty rahaa GoFundMe:n kautta. Guardianin mukaan lahjoitussumma oli sunnuntaina noussut jo 80 000 dollariin. Jotain hyvääkin siis.

Surullisenkuuluisa festari on ollut viime päivät kovaa huutoa sosiaalisessa mediassa. Pari päivää ennen Netflixiä oman Fyre-dokkarinsa julkaisi Hulu. Fyre Fraud -dokkari sai itse McFarlandin selittelemään katastrofia, ilmeisesti tekijät maksoivat haastattelusta ison summan. Niin tai näin, Netflixin versiokin on vallan mainio. Sen tekemisessä oli mukana Jerry Media -yhtiö, joka oli osaltaan promoamassa myös itse festaria. Hieman kyseenalaista ehkä, mutta ainakin tuloksena on paljon sisäpiiritietoa siitä, miten koko sekasotku edes oli mahdollinen.

Jees, se kirjoitusvirhe siinä kolumnissani, se joka on harmittanut tähän päivään asti… se tyhmä kysymys jonka kysyin siltä tärkeältä tyypiltä… se virhe, jonka muistan vieläkin, vaikka sen tekemisestä on kulunut kohta kymmenen vuotta… pikkujuttuja! Töissä voisi mokata niiiiin paljon pahemminkin.

FYRE: The Greatest Party That Never Happened katsottavissa Netflixissä

SEURAA BLOGIA:

BLOGLOVININSTAGRAM

kulttuuri suosittelen leffat-ja-sarjat uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *