Netflix-tärppi: Crash Landing on You (eli ratkaisu kahden ruudun ongelmaani)

Suosikkisarja: Crash Landing on You (Netflix)

Crash Landing on You, Yoon Se-ri (Son Ye-jin), Ri Jeong-hyeok (Hyun Bin). Netflix.
Kuva: Netflix / Crash Landing on You

Mulla on äärimmäisen huono tapa selata puhelinta (Twitteriä, Instagramia, uutisia…) kun katson esimerkiksi Netflixiä. En osaa enää keskittyä pelkästään yhteen ruutuun. Ihan sama vaikka olisi joku loistava sarja käynnissä, samaan aikaan on täysin välttämätöntä lukea New York Timesin artikkeli venäläisestä siivojanaisesta, joka vahingossa voitti kylänsä pormestarinvaalit. Tai testata, tunnistanko supertähtien lapset (14/14, true story). Tai muuta tärkeää.

Nyt tulin kuitenkin ilmoittamaan, että olen löytänyt ratkaisun tähän äärivakavaan kahden, pahimmillaan kolmen ruudun ongelmaani (köh #firstworldproblems köh).

Ratkaisu on katsoa monimutkaista, paljon juonikuvioita, takaumia ja käänteitä sekä miljoona hahmoa sisältävää, saippuasarjahtavaa eteläkorealaista draamaa.

Kuten Netflixistä löytyvää Crash Landing on You’ta. Loistava sarja! Uusin koukutukseni ja mainiota lääkettä keskittymisongelmaani.

Koska en *toistaiseksi* ymmärrä koreaa, en voi lukea siivoojapormestarista ja samanaikaisesti kuunnella puolella korvalla, mitä  sarjassa tapahtuu. On pakko keskittyä ja seurata tekstityksiä.

Jos kyseessä olisi joku yksinkertaisempi vieraskielinen sarja, pienet Twitter-sivuaskeleet eivät vielä haittaisi. Mutta kyseisessä Crash Landing on You’ssa on vieraan kielen lisäksi mutkia ja käänteitä ja kuoppia, kolme miljoonaa toisiinsa kietoutuvaa juonikuvioita, salaisuuksia, romantiikkaa, perhedraamaa ja mysteereitä, kavaltajaa ja perijätärtä ja salakuljettajaa ja tappajarekkaa ja salakihlattua ja…. en tiedä, taatusti unohdan jotain. Ja olen vasta neljännessä jaksossa, yhteensä jaksoja on 16.

Pakko keskittyä, muuten en ymmärtäisi yhtään mitään.

Vaikka yllä oleva kuvaus olikin jo varsin kattava ja ymmärrettävä, kerrottakoon nyt vielä mistä Crash Landing on You kertoo. Tai ainakin mistä se alkaa, en tiedä mitä kaikkea jäljellä olevien kahdentoista jakson aikana ehtii vielä tapahtua. (Kaikki viittaa siihen, että ehtii tapahtua monia, monia asioita.)

Eteläkorealainen perijätär – oikeastaan mieluummin bisnesmoguli – Yoon Se-ri (Son Ye-jin) on riippuliitämässä. Tornado iskee! Myrskytuulet heittävät Se-rin luonnollisesti Pohjois-Koreaan, mikä on o-ou ja o-nou koska… no koska Pohjois-Korea on Pohjois-Korea ja eivät siellä mitenkään erityisemmin silittele salaa rajan ylittäneiden naapureidensa päitä. Kapteeni Ri Jeong-hyeok (Hyun Bin) on partioimassa ja löytää puuhun takertuneen Se-rin. Sitten käänne, käänne, mysteeri, takauma, takauma, romanttinen hetki!, kihlattu, komediaa, draamaa, iloa, surua…. Crash Landing on You’ssa, kaverien kesken CLOYssä, on kaikkea! Rakkaustarina nyt ennen muuta (oletan). Tietysti.

Nyt olen päässyt jo varsin hyvin kartalle eri hahmoista ja juonikuvioista. Ainoa täydellinen mysteeri on se, mistä hitosta pohjoiskorealaiseen pikkukylään riippuliitokledjuissaan jumiutunut Se-ri saa kaikki jatkuvasti vaihtuvat vaatteensa. (Torilta, typerys, torilta. t. vitosjaksoon edennyt Maisa.)

Pohjois-Korea on luonnollisesti vähän vaikea aihe, mitä tulee viihteeseen ja komediaan. Crash Landing on You on tietysti fiktiota ja on ainakin toistaiseksi suurimmaksi osin ohittanut kaikkein ikävimmät poliittiset kuviot, pakkotyöleirit, nälänhädän ja muuan diktaattorin. BBC:n mukaan käsikirjoitustiimissä oli mukana Pohjois-Koreasta loikannut Kwak Moon-wan, ja sarja on saanut kehuja for its well-researched and nuanced portrayal of North Korea. BBC:n  artikkelissa sarjaa kehuvat myös pari muuta Pohjois-Koreasta loikannutta.

Eli vaikka Crash Landing on You tarjoilee hyvin, hyvin silotellun ja täysin fiktiivisen kuvan Pohjois-Koreasta, on siinä kuvauksessa jotain totuuspohjaakin. Ihan tavallista arkea kai Pohjois-Koreassakin vietetään. Kai?

Crash Landing on You katsottavissa Netflixissä.

PS. Kun nyt Korean niemimaalla ollaan, toinenkin niille suunnille sijoittuva Netflix-tärppi. Katsoin  supersuositusta eteläkorealaisesta tyttöbändi Blackpinkistä kertovan dokkarin Blackpink: Light Up the Sky. Mielenkiintoista kamaa! Tosin koska K-pop on mulle melko vieras ala, olisin ehkä kaivannut syvällisempää kartoitusta koko genrestä, YG Entertainmentistä ja siitä koneistosta, joka bändejä jauhaa. No, ne dokkarit on sit erikseen.

Niin tai näin, mielenkiintoinen dokkari ja onhan tämä nyt hiton koukuttava kappale:

LUE MYÖS:

SEURAA BLOGIA:

Bloglovin // Instagram

kulttuuri leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *