Oodi YouTubelle (eli 12 YouTube-kuoppaa, joihin rakastan pudota)

Suosikkiasia: YouTube

Kuvat: YouTube / Full Frontal With Samantha Bee, SNL, Team Coco, The Late Late Show, Last Week Tonight, Jimmy Kimmel Live

Hei, olen Maisa ja olen koukussa YouTubeen. En sillai pahalla tavalla koukussa, satun vaan pitämään sitä nerokkaana keksintönä.

Haluatko leikata itsellesi etuhiukset? YouTubesta löytyy ohjevideo! (Olisi ollut silloin kerran hyödyksi, köh köh.)

Haluatko oppia soittamaan kitaraa / banjoa / fagottia / cembaloa / käyrätorvea ?? YouTube neuvoo!

10 minuutin vatsalihastreeniä vailla? Tsekkaa YouTube! Joogaa selkäkipuihin? YouTube! Meditaatiovideo, joka kestää täsmälleen 42 ja puoli minuuttia? YouHitonTube!!

Kaipaatko tyylikästä teinimiljonääriä neuvomaan miten tehdään jumalainen smoky eye? YouTubeeee!

Odotatko juuri nyt, että kuulisit inspiroivan menestystarinan joltain upealta mutta silti helposti lähestyttävän oloiselta tyypiltä, ja sitten tämä menestystarina inspiroisi sinua luomaan oman menestystarinasi? Ai että kuulostaa ihan TED Talkeilta? Ja mistä löydät TED Talkeja? YOUTUBESTA!

Naksuuko polvesi kummallisesti kun teet kyykkyjä BodyPumpissa? YouT… ei kun hetkinen, mene lääkäriin.

Nerokas keksintö – kunhan käytät vastuullisesti.

Olen saattanut mainita, että putoan tasaisin väliajoin YouTube-kuoppiin. Se on sitä kun katsot ihan vaan yhden YouTube-videon aiheesta X, paitsi että ei se mihinkään yhteen jää, YouTube puskee aiheesta X ja sen jälkeen aiheeseen X vähän liittyvästä aiheesta Y päättymättömän videoiden virran, ja yhtäkkiä olet käyttänyt kaksi tuntia elämästäsi siihen, että katsot kuinka meikkaamisesta tubettavat yhdysvaltalaiset semijulkkikset, joiden nimiä et aiemmin ollut edes kuullut, riitelevät – jos nyt oikein ymmärsit – hiusvitamiineista ja siitä kuka tukikaan ketä ja kuka puukotti ketä selkään ja Bye Sister, ja nyt tiedät tuonkin ja siinä meni kaksi tuntia elämästäsi joita et saa takaisin.

Tai siis jotain tuon suuntaista. Täysin hatusta vedetty esimerkki.

Jotkut YouTube-kuopat ovat väistämättä parempia kuin toiset, mutta yhtä kaikki, YouTube rocks! Hitonmoinen aarrekammio täynnä, no, tosiasiassa täynnä melko paljon turhaa sälää. Mutta kovin viihdyttävää turhaa sälää!

Tässä 12 kohdan lista suosikki YouTube-kuopistani:

12. Videot kotiinpalaavista sotilaista

En kovin helposti itke oman elämän murheita, mutta vollotan kuin vesiputous, kun katson videoita kotiinpalaavista sotilaista. MITÄ, EI MINUA OLE KIVESTÄ TEHTY! Siis oikeasti! Teinityttö on koulunsa tanssiaisissa ja yhtäkkiä paikalle tulee hänen Afganistanissa palveleva äitinsä. Pikkupoika näkee sotilasisänsä, juoksee tämän luokse, hyppää syliin ja sanoo ”I missed you daddy”. Sotilas yllättää äitinsä tulemalla jouluksi kotiin. Ooh, you’re home, äiti kiljuu onnesta sekaisin. Ja siis hyvä luoja, tuon naisen sotilasmies ei ollut kotona kun pariskunnan lapsi syntyi, nyt hän näkee pienen tyttärensä ensimmäistä kertaa! Ja ne kaikki koirat! Tsiisus, ne koirat!  Koirat, jotka hyppivät riemuissaan ja uikuttavat kuin itkisivät, koirat jotka saavat isäntänsä tai emäntänsä vihdoin kotiin. En kestä.

Esimerkki tässä näin.

11. Videot silmälasit / kuulokojeen saavista vauvoista

Pienelle vauvalle laitetaan suloiset pienet silmälasit päähän, ja nyt tuo pieni vauva näkee äitinsä ensimmäistä kertaa kunnolla! Silmät suurenee, sitten hymyilyttää. Äitiä itkettää, Maisaa itkettää. En kestä näitäkään.Eli siis näitä.

Tähän kategoriaan kuuluvat myös videot, joissa värisokea laittaa päähänsä erikoislasit joilla hän näkee värit.

10. Suomi-urheilun huippuhetket

Kaipaatko isänmaallista hehkutusta? YOUTUBE! Vähän Mertsiä, vähän Suomi-Ruotsi MM-finaaleita, 1995 taikka 2011, valinta on sinun. Tai ehkä vielä tuoreessa muistissa oleva 2019. Ihan sama, kaikki toimii.

Ihanaa, Leijonat, ihanaa.

Myös erinäiset olympiavoitot yms. muodostavat oikein mukavan sinivalkoisen YouTube-kuopan.

9. TV-sarjojen rakkaustarinat

Siis kun joku enkeli on editoinut videorimpsun, jossa on jonkun iki-ihanan tv-sarjaparin rakkaustarinaan liittyvät kohtaukset. Eli saa unohtaa kaiken turhan shaissen, jäljelle jää vaan rakkautta ja romantiikkaa. Hurraa! Mainioita YouTube-kuoppia!

8. Commencement Speech -videot

Isoissa ja tärkeissä (jenkki)yliopistoissa on tapana, että joku iso ja tärkeä tyyppi tulee pitämään valmistuville opiskelijoille valmistujaispuheen, commencement speechin. Tai siis varmasti sama tapa on pienemmissä ja vähemmän tunnetuissa yliopistoissakin, mutta Harvardin lienee hitusen helpompi houkutella Oprahin ja Angela Merkelin kaltaisia tähtipuhujia kuin jonkun pienen community collegen.

Oli miten oli, rakastan näitä commencement speechejä. Parhaita ovat koomikkojen puheet. Ne ovat usein 90 prosenttia vittuilua ja läpänheittoa, mutta sitten ne loput 10 prosenttia ovat inspiroivaa tsemppausta valmistuville ja omaa polkuaan etsiville nuorille. Toki ”follow your dreams” tai ”just keep believing in yourself” voivat tuntua täysin tyhjiltä kliseiltä kun ne tulee menestyneen miljonäärin suusta, mutta puheisiin sisällytetään tavallisesti myös mokia ja epäonnistumisia ja menestyksen nurjia puolia. Että ”enpäs antanut periksi ja look at me now, saan olla täällä puhumassa teille”.

Suosikkejani:

Natalie Portman – Harvard 2015

Conan O’Brien – Dartmouth 2011

Stephen Colbert – Northwestern 2011

Admiral William H. McRaven – University of Texas at Austin 2014

Ja suosikkityyppini Mindy Kalingin Commencement Speech Alma materinsa Dartmouthin valmistuvalle luokalle 2018:

7. Videot nuorista, jotka saavat tietää päässeensä yliopistoon

Toinen (jenkki)yliopistoihin liittyvä YouTube-kuoppa, jota rakastan: nuoret, jotka saavat tietää päässeensä yliopistoon. Tässä kohtaa voisin jurputtaa siitä, että College Decision Reaction -videoita YouTubeen latailevat tyypit vaikuttavat aina olevan hyvin toimeen tulevien perheiden poikia ja tyttäriä, joiden suurin huoli maailmassa on se, etteivät pääse Ivy League -yliopistoon… mutta ihan sama, fiilistelen näitä videoita silti! Ihmisten, tuntemattomienkin, riemua on aina siisti katsoa 😀

Olen oppinut, että Yhdysvaltojen kummallisen kiemuraiseen yliopistohakusysteemiin kuuluu Ivy Day, eli päivä, jolloin kaikki arvostetut Ivy League -koulut (Harvard, Yale, Columbia ja kumppanit) julkaisevat ensimmäisen kierroksen opiskelijavalintansa tulokset. Yksi Ivy Day -suosikeistani on tämä.

Draamankaari kohdillaan.

6. Videot Barack ja Michelle Obamasta

No siis tuota… miten perustelen tämän… joskus vain putoan Obama-kuoppaan. Katson YouTubesta löytyviä uutispätkiä siltä historialliselta päivältä vuonna 2008, kun Barack Obama voitti presidentinvaalit. Ja kun hän asteli hurraavan yleisön eteen Chicagossa. Katson hänen puheitaan ja sen videon, jolla hän myöntää varapresidentti Joe Bidenille Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin, Presidential Medal of Freedomin. Liikuttavaa kamaa! Hieno mies tuo neljänelonen.

Ja sitten putoan Michelle-kuoppaan. Koska… no, koska Michelle Obama on suosikkityyppien suosikkityyppi, jota arvostan ihan kauheasti. Hauska, cool, fiksu, kaikesta hälinästä huolimatta maanläheiseltä vaikuttava supernainen, joka ässäilee menemään ja inspiroi samalla miljoonia.

5. Bloopersit

Onko blooperseille olemassa joku suomenkielinen nimitys? Pieleen menneet otot? Mokaotot? Pitäisi olla, blooper ei oikein istu suomeen. No mutta eteenpäin!

Mokaotot (kyllä, päätin nyt alkaa käyttämään sitä) ovat ehdottoman hauska YouTube-kuoppa, johon putoan aina aika ajoin.  Täysin objektiivisen mielipiteeni mukaan parhaat Blooper Reelit (joo, siirryin takaisin, mokaotto ei toiminut) ovat Veepillä, New Girlillä, Parks and Recillä, The Good Placella ja How I Met Your Motherilla. Eli siis komediasarjoilla, joiden näyttelijät ovat roolihahmojensakin ulkopuolella usein hyvin hauskoja tyyppejä, koomikkoja kun ovat.

Toisaalta draamasarjojen blooperseissakin on kyllä puolensa. Lähinnä se, kun joku superdramaattinen ja vakava kohtaus keskeytyy naururemakkaan.

4. No siis… ihan vaan musiikkivideot

Kun on elänyt lapsuusvuotensa  ja vielä pitkälle teinivuosiaankin ilman YouTubea (perustettu 2005 – samana vuonna, kun minä aloitin lukion), osaa todella arvostaa sitä että voi milloin tahansa katsoa haluamansa musiikkivideon. Ja näin aikuisiällä YouTube on korvaamaton teinivuosien nostalgisointipaikka. T. Maisa, joka katsoo YouTubesta lähestulkoon yksinomaan 1990-luvun lopun ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen musiikkivideoita… okei okei, joskus katson myös tuoreempaa kamaa, lähinnä pysyäkseni kärryillä nuorisokulttuurista. Ilman YouTubea en todennäköisesti tietäisi kuka  Billie Eilish on.

Nostalgiamyllystä arvon teille…

Green Daytä! You’re welcome.

On muuten melko ajankohtainen kappale, näin 15 (!) vuotta julkaisunsa jälkeen.

3. John Oliver, Stephen Colbert, Jimmy Kimmel, Seth Meyers, Trevor Noah ja Samantha Bee

Kansainvälinen poliittinen tilanne on tällä hetkellä hieman… miten sen nyt sanoisi…. hitonmoinen sekasotku. Yhdysvalloissa puikoissa on se yksi narsistinen ex-tosi-tv-hemmo ja Briteissä yritetään kovasti nostaa WTF-lukemat samalle tasolle. On sekopäisiä diktaattoreita ja valtionpäämiehiä, jotka eivät usko ilmastonmuutokseen tai tieteeseen.Poliitikkoja, joiden mielestä vastaus joukkoampumisiin on lisätä aseita, ja poliitikkoja, jotka kokevat oikeudekseen politisoida naisten vartaloita.

Kaiken tämän seurauksena uutisten lukeminen voi tuntua melko ahdistavalta puuhalta. Onneksi on talk show -juontajia ja koomikkoja, jotka käsittelevät ohjelmissaan kaikki sekopäiset uutiset, mutta lisäävät niihin mukavan huumorikuorrutteen. Ja onneksi nämä pätkät sitten lisätään tuoreeltaan YouTubeen kunkin ohjelman virallisille YouTube-kanaville.

Stephen Colbert, Jimmy Kimmel, Seth Meyers ja Trevor Noah ovat hyviä käsittelemään päivänpolttavat aiheet päivittäisissä ohjelmissaan, John Oliver ja Samantha Bee penkovat kerran viikossa aiheitaan hieman laajemmin.

Omat suosikkini: Colbertin The Late Show ja Oliverin Last Week Tonight.

Jos on aikaa, John Oliver -kuoppa on kuoppa, johon putoamista suosittelen täydestä sydämestäni.

Suosikkijaksojani (opettavaisia, hauskoja, pistävät ajattelemaan) ovat ainakin nämä:

Miss America Pageant (2014) / Transgender Rights (2015) / Fashion (2015) / Trump vs. Truth (2017) / The Trump Presidency (2017) / Alex Jones (2017) / Mike Pence (2018) / Public Shaming (2019) 

Ja kenties suosikkini kaikista, Televangelists eli kun John Oliver kirkon perusti 😀

2. Bryan Cranston’s Super Sweet 60

Ikuisesti yksi parhaista sketsivideoista koko YouTubessa: Jimmy Kimmel Livessä esitetty Bryan Cranston’s Super Sweet 60. Mun tarvitsee vain ajatella tuota videota niin alkaa naurattamaan.

Ja siis minähän en ole edelleenkään katsonut jaksoakaan Breaking Bad -sarjaa. Olen kuitenkin katsonut aikoinaan tarpeeksi My Super Sweet Sixteeniä tietääkseni, että Bryan Cranstonin näyttelijäsuoritus on TÄYDELLINEN.

Yhden äärettömän hauskan YouTube-videon kuoppa!

1. Saturday Night Live

Rakastan Saturday Night Liveä! Kun kausi on käynnissä, sunnuntaiaamuni ja -aamupäiväni kuluu niin, että katson kaikki hiljalleen SNL:n YouTubeen tippuvat sketsit. Jotkut SNL-puristit väittävät tietysti, että tämä nykymeininki on ihan surkeaa 1970- ja 1980-lukujen SNL:ään verrattuna, mutta siinäpä nillittävät, minä pidän tämän hetken näyttelijöistäkin (vaikka eniten rakastan tietysti suosikkityyppiäni Amy Poehleria).

Pelkästään parin viime kauden suosikkisketsejäni ovat olleet muun muassa…

War in Words / Permission / Chad Horror Movie / Welcome to Hell / Tournament Fighter / Diner Lobster / Papyrus / Melanianade / Star Wars Undercover Boss: Starkiller Base / A Girl’s Halloween

sekä tämä sieluani puhutteleva Nike Women’s Ad:

PS. Onnea jos pääsit tänne asti! Tämä kirjoitus oli kuin YouTube itse; polveileva sekasotku joka vie ihan liikaa aikaa.

PPS. Saattaa olla, että tätä kirjoittaessani putosin melko moneen YouTube-kuoppaan.

SEURAA BLOGIA:

BLOGLOVIN INSTAGRAM

kulttuuri suosittelen leffat-ja-sarjat hopsoa
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *