Popkulttuurissa pinnalla just nyt: Crazy Rich Asians ja representaatioiden tärkeys

Suosikkiasioita

Suosikkiasia: populaarikulttuurin monipuoliset representaatiot  

Suosikkileffa, jonka haluan nähdä: Crazy Rich Asians

Kuva: Crazy Rich Asians / Warner Bros 

Tämän hetken kuumin populaarikulttuurin ilmiö: Crazy Rich Asians. Jon M. Chun ohjaama, Kevin Kwanin samannimiseen kirjaan pohjautuva leffa on pyörinyt elokuvateattereissa vasta muutaman päivän (se sai Pohjois-Amerikassa ensi-iltansa 15.8.), mutta jo nyt sen voi sanoa olevan hitti, niin kulttuurisesti kuin dollareissa mitattuna.

Crazy Rich Asians takoi viikonlopun aikana pöytään huippulukemat ja nousi vaivatta Pohjois-Amerikan katsotuimmaksi leffaksi. Se on viiden päivän aikana tuottanut pelkästään Yhdysvalloissa ja Kanadassa 34 miljoonaa dollaria - isoja lukuja monelle elokuvalle, mutta varsinkin romanttiselle komedialle. 

Elokuva kertoo aasialais-amerikkalaisesta Rachel Chusta (Constance Wu, mm. Fresh Off The Boat), joka matkustaa tapaamaan poikaystävänsä Nick Youngin (Henry Golding) perhettä Singaporeen. Rachelin yllätykseksi Nickin perhe onkin leffan nimen mukaisesti crazy rich, tiedossa siis luokkaeroja, glamouria ja romantiikkaa. Soppaa hämmentää Nickin sukulaiset, erityisesti hänen dominoiva Eleanor-äitinsä (Michelle Yeoh), jonka mielestä Rachel ei vain ole tarpeeksi hyvä hänen pojalleen.

Perinteistä rom com -matskua siis, mutta silti niin paljon enemmän. Crazy Rich Asiansilla on hullun tärkeä kulttuurinen merkitys.

Aasialais-amerikkalaisten ja aasialaisten kuvaukset ovat Hollywood-leffoissa harvinaisuus. Etenkään pääosissa heitä ei juurikaan ole näkynyt. Vuonna 2017 julkaistujen sadan tuotteliaimman Hollywood-leffan henkilöhahmoista vain viisi prosenttia oli aasialaistaustaisia. Näissä sadassa elokuvassa vain neljässä oli aasialainen pääosa (Lähde: USC Annenberg Inclusion Initiative / Hollywood Reporter).

Crazy Rich Asians on 25 vuoteen ensimmäinen Hollywoodin studioelokuva, joka on roolitettu pelkästään aasialaistaustaisilla näyttelijöillä. Monissa leffasta kertovissa artikkeleissa ja arvosteluissa onkin korostettu representaatioiden tärkeyttä. Sitä, kuinka tärkeää aasialaisille ja aasialaistaustaisille ympäri maailman on nähdä Crazy Rich Asiansin kaltainen iso Hollywood-tuotanto.

Kerrankin valkokankaalla on tarina, joka representoi länsimaalaisessa populaarikulttuurissa niin usein sivuutettua ja vähäteltyä kulttuuria ja ihmisryhmää. Kerrankin Hollywood-elokuvan (ja vielä romanttisen komedian!) tähtinä ovat taiwanilais-yhdysvaltalainen Constance Wu, brittiläis-malesialainen Henry Golding, malesiankiinalainen Michelle Yeoh, kiinalaisia ja korealaisia sukujuuria omaava Awkwafina ja korealaisten siirtolaisvanhempien kasvattama koomikko Ken Jeong

Leffan traileri alla:

Representaatioiden tärkeys on helppo sivuuttaa, jos ei itse ole marginaalissa. Enkä oikeastaan tiedä, onko minulla, valkoihoisella heteronaisella, edes kompetenssia kirjoittaa representaatioista tässä yhteydessä. Eihän minulla ole asiasta omakohtaista kokemusta.

Minä olen saanut kasvaa ympärilläni populaarikulttuurin kuvasto, joka on täynnä oman näköisiäni ihmisiä. Pikkutytöstä lähtien olen nähnyt tv:ssä ja elokuvissa valkoihoisia supersankareita, valkoihoisia prinsessoja, valkoihoisia perheitä... Olen katsonut kymmenittäin romanttisia komedioita, joissa valkoihoinen mies ja valkoihoinen nainen rakastuvat.  

En tiedä miltä tuntuu, kun oma kulttuuriperintö, ihonväri tai uskonto typistetään stereotypiaksi - tai jos sitä ei kuvata lainkaan! Hollywood ei ole rodullistanut minua negatiivisesti. Olen nähnyt omasta kulttuuristani ja ihonväristäni monipuolisia ja moninaisia positiivisia representaatioita. Populaarikulttuuri ei ole koskaan kertonut minulle, etten voisi olla jotain. Päinvastoin, olen saanut populaarikulttuurin kautta nähdä, että voin olla mitä tahansa. 

Minun on mahdotonta kuvitella, miltä se tuntuisi ja miten se vaikuttaisi, jos olisin populaarikulttuurissa pelkkä sivuhuomio tai vitsin aihe, se kiintiö-mikä tahansa. Tästä syystä Crazy Rich Asiansin kulttuurinen ja sosiaalinen merkityksellisyys jää minun kohdallani todennäköisesti melko pintapuoliseksi. Voin toki kirjoittaa, katsoa ja yrittää ymmärtää, mutta ymmärränkö kunnolla kuitenkaan. Tuskin.

Yhden asian kuitenkin tiedän. Minulla ei ole mitään oikeutta kyseenalaistaa Crazy Rich Asiansin ja sen esittämien representaatioiden tärkeyttä. Minä en saa sanoa, että on ihan sama minkänäköisiä tyyppejä valkokankaalla pyörii, sehän on vaan fiktiota, pelkkää Hollywood-hömppää. Mikä saattaa olla minulle (=valkoihoiselle ihmiselle) merkityksetöntä, on monille uskomattoman tärkeää. 

**********

Minä en ole paras ihminen kirjoittamaan Crazy Rich Asiansin kulttuurisesta merkittävyydestä ja representaatioiden tärkeydestä. Alla tekstejä ja näkemyksiä ihmisiltä, jotka ovat:

  • 'The heroes of our own stories': Why representation matters in Crazy Rich Asians / CBS
  • The Stakes Are High for 'Crazy Rich Asians' - And That's the Point / Rebecca Sun & Rebecca Ford, Hollywood Reporter
  • Crazy Rich Asians Is More Than Glitz and Glamour. It's Groundbreaking for People Like Me / Suyin Haynes, Time
  • What 'Crazy Rich Asians' Mean For 29 Asian Writers Who Wish They'd Had the Movie Growing Up / Rachel Simon, Bustle
  • 21 Tweets That Sum Up Why 'Crazy Rich Asians' Matters So Much To So Many / Brittany Wong, Huffington Post
  • An all-Asian Cast and No Martial Arts: Why the 'Crazy Rich Asians' Movie Matters / Allyson Chiu, The Washington Post

Alla: Constance Wu On Why Representation Matters / BUILD Series:

Crazy Rich Asians -leffan Suomen julkaisupäiväksi on ilmoitettu 28. syyskuuta. Sitä odotellessa on siis aikaa lukaista Kevin Kwanin kirja (ja sen jatko-osat China Rich Girlfriend ja Rich People Problems).

Kommentit

Laura I.
Aivan hyvä blogi

Tosi hyvä teksti! Oon lukenut vasta ekan kirjan, ja odottelen kanssa tota leffaa tosi paljon :) Törmäsin joskus tähän tekstiin, jossa kerrotaan että eka tuottajaehdokas olisi halunnut tehdä kyseisen elokuvan valkoisella naisnäyttelijällä.......... http://www.vulture.com/2017/11/a-producer-wanted-crazy-rich-asians-with-white-lead.html Kertoo ehkä hitusen siitä, missä edelleenkin liian usein mennään.

MaisaS
Suosikkiasioita

Oe voe, ei noin. Se hyvä tämän päivän meiningissä kuitenkin on, että mikäli tuo tuottajaehdokas olisi saanut tahtonsa läpi, siitä olisi varmasti noussut hurja haloo. On kyllä mielenkiintoista kaikkinensa tämä Crazy Rich Asiansin ympärillä pyörivä keskustelu. Ilmeisesti myös Henry Goldingin roolituksesta nousi kohu, hän ei joidenkin mielestä ollut "tarpeeksi aasialainen" kun on puoliksi valkoinen. 

Kiitos kommentistasi :)

Maria Hakkala

Kiva, että nostit tämän elokuvan esille!

Toivottavasti elokuva tosiaan saadaan myös Suomessa valkokankaille, koska elokuva on tärkeä ja myös hyvä. :)

MaisaS
Suosikkiasioita

Kiitos kommentistasi Maria! (The Variety Show on mun suosikkiblogeja:D)

Ja toivotaan tosiaan, vielä leffaa ei ainakaan Finnkinon sivuilta löytynyt. Mutta ainakin hype ja arvostelut kohdillaan, joten luulisi tulevan myös Suomeen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.