Pannukakuista ja reseptien muistiin merkitsemisestä

Olen vähän huithapeli reseptien muistiinkirjoittamisen kanssa. Esimerkiksi tätä papu-fetapataa olen tehnyt vuosia, mutta reseptiä en ole koskaan kirjoittanut muistiin. Google löytää. Nettireseptien lisäksi suhtaudun huolettomasti myös lehdistä ja kirjaston keittokirjoista löytyneisiin ohjeisiin. On joskus tullut muutama Elle mat & vin -vuosikerta selattua kadonnutta reseptiä metsästäen. Erityisen riskialttiilta paha tapani tuntuu, kun kyseessä on blogi, jota ei enää päivitetä. Odotan kauhulla päivää, jolloin Voisilmäpeliä -blogin arkistoja ei enää löydykään!

Yllä kuvattu huithapelius ei johdu yrityksen puutteesta. Minulla on ruokaohjeiden muistiin kirjaamista varten kaunis turkoosikantinen kirjakin. Myös blogin on tarkoitus palvella mahdollisten lukijoiden lisäksi minua itseäni reseptiarkistona. Blogiin tai muistikirjaan reseptit päätyvät yleensä jonkin väliaikaissäilön kautta. Paahtoleipää leivoin useamman kuukauden ajan kännykän näyttöä tiiraillen – muistin sentään napata ohjeesta kuvan kirjaston palautusautomaatille jonottaessani. Maissitacojen reseptin olin tallettanut feedlyyn (josta muuten on tullut uusi suosikki blogien seuraamiseen ja blogireseptien tallentamiseen: blogeja koneella tai kännykällä feedlyn kautta lukiessani tallennan kiinnostavat reseptit myöhemmin luettaviin, jotta löytäisin ne helposti vaikkapa ruokakaupassa). Jossain vaiheessa pinnailin paljon reseptejä, mutta nyt olen kyllästynyt Pinterestiin. Paljon hyviä reseptejä jää kuitenkin kokonaan muistiin merkitsemättä.

Tänään edistän reseptikokoelmaani amerikkalaisten pannukakkujen verran. Luottoreseptini on peräisin Jensenin kiusaus -blogista, jota Hanna Jensen kirjoitti Olivian sivuilla 2009 – 2010. Olen testannut monia pannukakkuohjeita ja todennut tämän parhaaksi. Parhauteen on kaksi syytä: 1) Reseptillä syntyvät pannukakut ovat pulskia ja ilmavia. 2) Resepti ei sisällä juurikaan kikkailua – jaksaako joku muka heti aamulla vaahdottaa valkuaiset erikseen, kuten monissa hyvissä pannariresepteissä ehdotetaan? (Erityisen vähän kikkailu innosti pienessä pariisilaiskeittiössä, jossa vaahdottaminen tapahtui haarukan ja syvän lautasen avulla.)

2012-07-02_1341249190.jpg

Tarjoiluehdotus

2013-08-04_1375612579.jpg

Tupla-annoskaan ei ole huono idea

Alla siis paras reseptini amerikkalaisille pannukakuille. Sitä ennen: Miten te merkitsette reseptit muistiin? Entä löytyykö teiltä luottoreseptiä pannukakuille?

Amerikkalaiset pannukakut (4 – 5 keskikokoista pannukakkua)

  • 2 dl jauhoja
  • 1 tl tummaa sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 muna
  • 2 1/4 dl piimää (tai filmjölkiä Ruotsissa)
  • 2 rkl voisulaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Vatkaa muna toisessa kulhossa vaahdon kaltaiseksi ja lisää siihen piimä ja voisula.

Yhdistä kuivat aineet ja piimäseos. Älä sekoita liikaa. Taikinan tulee olla lusikalla nostettavaa, melkein puuromaista.

Paista voissa. Paras lopputulos tulee valurautapannussa hitaasti paistamalla.

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Ajattelin tänään

Tukholma-vinkki: food truck -herkkuja Södermalmilla

2013-08-15_1376561040.jpg

Ehkäpä tunnetuin Tukholman ruokarekoista on El Taco Truck, joka tarjoilee liha- ja paputacoja vaihtuvin maustein.

Tukholmalaiset eivät ole innostuneet ravintolapäivästä (joskus kerran oli yks ravintola ehkä). Sen sijaan kaupunkikulttuuria pyrkivät piristämään food truck -intoilijat. New Yorkin ja San Franciscon katuruokakulttuuriin ihastuneet yrittäjät tarjoilevat Tukholman kaduilla niin tex mexiä, nyhtöpossua kuin vietnamilaisia täytettyjä patonkejakin. Ilmiö sai alkukesästä Tukholman kaupungin hyväksynnän ja lupauksen kahden vuoden kokeilujaksosta. Lupa on luvassa 20 yrittäjälle. Kaikkia lupia ei ole vielä jaettu, mutta ainakin Fred’s Food Truck, Bun Bun Truck, El Taco Truck, Bon Coin, Chilibussen ja Köftebilen tarjoilevat jo katuruokaa nälkäisille.

2013-08-15_1376561942.jpg

El Taco Truckin lounaslistalta löytyi tällä kertaa possua ja mustia papuja.

Monet ruokarekoista ilmoittavat Facebook-sivuillaan kulloisenkin sijaintinsa. Ainakin Fred’s Food Truck ja Bun Bun Truck tarjoilevat säännöllisesti lounasta eripuolilla Tukholman keskustaa. Syyskuun loppuun asti kannattaa sunnuntaisin suunnata markkinoille Södermalmille. Hornstulls marknad -tapahtuma kokoaa Hornstullin rantaan kirppismyyjien lisäksi myös useamman ruokarekan.

2013-08-18_1376822210.jpg

Ruokarekat Hornstullin rannassa viime sunnuntaina

Olen tähän mennessä ehtinyt testaamaan kolmen eri food truckin tarjoomukset. Suosittelen kaikkia niistä. El Taco Truck tarjoilee herkullisia tacoja. Fred’s Food Truck on erikoistunut Yhdysvalloista inspiraationsa saaneeseen street foodiin. Fredin nyhtöpossuleivät leivät tekivät viikko sitten perjantaina seurueeni pulled pork -neitsyisiin niin suuren vaikutuksen, että he päätyivät samaan herkkuun myös sunnuntain markkinoilla. Tex mexiä ja pulled porkia tulee muutenkin syötyä, joten ehkä hauskoin kokemus oli Bun Bun Truckin vietnamilainen Báhn Mì -leipä eli halkaistu patonki, jonka välistä löytyi ainakin sitruunaruohomarinoitua kanaa, säilöttyä porkkanaa, chiliä ja korianteria.

2013-08-18_1376822920.jpg

Bun Bun Truckin Báhn Mì -leivän täytteeksi voi kanan sijaan valita myös porsasta tai tofua.

2013-08-16_1376680656.jpg

Fred’s Food Truckin pulled pork tarjoiltiin coleslaw’n ja säilötyn punasipulin kanssa.

2013-08-15_1376560618.jpg

Stockholms kulturfestivalin ajan autot päivystivät Kulturhusetin edessä. Lounaalla oli jonoa.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Matkat Suosittelen