Pannukakuista ja reseptien muistiin merkitsemisestä
Olen vähän huithapeli reseptien muistiinkirjoittamisen kanssa. Esimerkiksi tätä papu-fetapataa olen tehnyt vuosia, mutta reseptiä en ole koskaan kirjoittanut muistiin. Google löytää. Nettireseptien lisäksi suhtaudun huolettomasti myös lehdistä ja kirjaston keittokirjoista löytyneisiin ohjeisiin. On joskus tullut muutama Elle mat & vin -vuosikerta selattua kadonnutta reseptiä metsästäen. Erityisen riskialttiilta paha tapani tuntuu, kun kyseessä on blogi, jota ei enää päivitetä. Odotan kauhulla päivää, jolloin Voisilmäpeliä -blogin arkistoja ei enää löydykään!
Yllä kuvattu huithapelius ei johdu yrityksen puutteesta. Minulla on ruokaohjeiden muistiin kirjaamista varten kaunis turkoosikantinen kirjakin. Myös blogin on tarkoitus palvella mahdollisten lukijoiden lisäksi minua itseäni reseptiarkistona. Blogiin tai muistikirjaan reseptit päätyvät yleensä jonkin väliaikaissäilön kautta. Paahtoleipää leivoin useamman kuukauden ajan kännykän näyttöä tiiraillen – muistin sentään napata ohjeesta kuvan kirjaston palautusautomaatille jonottaessani. Maissitacojen reseptin olin tallettanut feedlyyn (josta muuten on tullut uusi suosikki blogien seuraamiseen ja blogireseptien tallentamiseen: blogeja koneella tai kännykällä feedlyn kautta lukiessani tallennan kiinnostavat reseptit myöhemmin luettaviin, jotta löytäisin ne helposti vaikkapa ruokakaupassa). Jossain vaiheessa pinnailin paljon reseptejä, mutta nyt olen kyllästynyt Pinterestiin. Paljon hyviä reseptejä jää kuitenkin kokonaan muistiin merkitsemättä.
Tänään edistän reseptikokoelmaani amerikkalaisten pannukakkujen verran. Luottoreseptini on peräisin Jensenin kiusaus -blogista, jota Hanna Jensen kirjoitti Olivian sivuilla 2009 – 2010. Olen testannut monia pannukakkuohjeita ja todennut tämän parhaaksi. Parhauteen on kaksi syytä: 1) Reseptillä syntyvät pannukakut ovat pulskia ja ilmavia. 2) Resepti ei sisällä juurikaan kikkailua – jaksaako joku muka heti aamulla vaahdottaa valkuaiset erikseen, kuten monissa hyvissä pannariresepteissä ehdotetaan? (Erityisen vähän kikkailu innosti pienessä pariisilaiskeittiössä, jossa vaahdottaminen tapahtui haarukan ja syvän lautasen avulla.)
Tarjoiluehdotus
Tupla-annoskaan ei ole huono idea
Alla siis paras reseptini amerikkalaisille pannukakuille. Sitä ennen: Miten te merkitsette reseptit muistiin? Entä löytyykö teiltä luottoreseptiä pannukakuille?
Amerikkalaiset pannukakut (4 – 5 keskikokoista pannukakkua)
- 2 dl jauhoja
- 1 tl tummaa sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 3/4 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl soodaa
- 1 muna
- 2 1/4 dl piimää (tai filmjölkiä Ruotsissa)
- 2 rkl voisulaa
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Vatkaa muna toisessa kulhossa vaahdon kaltaiseksi ja lisää siihen piimä ja voisula.
Yhdistä kuivat aineet ja piimäseos. Älä sekoita liikaa. Taikinan tulee olla lusikalla nostettavaa, melkein puuromaista.
Paista voissa. Paras lopputulos tulee valurautapannussa hitaasti paistamalla.
Ah, Pariisi, pannukakut ja sunnuntaiaamut joilloin ei ole kiire yhtään minnekään!
Mulla on Firefoxin kirjanmerkeissä on ehkä tuhat reseptiä 🙂 Olen vähän jaotellut niitä: kokeillut, kokeilemattomat, käyttöön jääneet 2013, 2012… Nyt olen siirtynyt kirjaamaan lemppareitani myös käsin perinteiseen ruutuvihkoon, löytyvät heti kokkailuhetkellä eikä tarvi koko ajan rampata toisessa huoneessa tietokoneella.