Supersankaripaahtis

Tämä leipä pelastaa tilanteen, kun seuraavaksi aamuksi ei löydy leipää. (Helppous ja nopeus on tietenkin suhteellista. Lähikauppaan pinkaisee varmasti nopeammin, mutta usein leipomiini hapanjuurileipiin verrattuna tämä on varsinainen extempore-projekti.) Vaivaamaton taikina on helppo sekoittaa illalla, ja leipä on aamulla valmis uuniin tunnin vuoassa kohottamisen jälkeen.

Resepti on peräisin Martin Johanssonin Enklare bröd -kirjasta.

Vaivaamaton paahtoleipä siemenillä (1 vuokaleipä)

  • 3 g tuorehiivaa
  • 300 g (3 dl) kylmää vettä
  • 390 g (6,5 dl) vehnäjauhoja
  • 1 – 1,5 tl suolaa
  • 25 g (0,5 dl) auringonkukansiemeniä
  • 1 rkl pellavansiemeniä
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Illalla: Sekoita taikina

paahtoleipa_illalla.

Liuota hiiva veteen ja lisää jauhot, suola ja siemenet. Sekoita hyvin. Peitä kulho kannella tai muovikelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 8 – 10 tuntia. (Tarkista myös, löytyykö pakastimesta jääpaloja.)

img_5419.jpg

Aamulla: Leivo ja paista

paahtoleipa_vuoassa.

Voitele 1,5 litran vuoka. Ripottele pöydälle auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä ja seesaminsiemeniä. Kumoa taikina siemenien päälle ja venyttele kostein käsin varovasti suorakulmioksi. Taita taikina kaksinkerroin siten, että pöydälle ripotellut siemenet päätyvät leivän ulkopinnoille. Nosta leipä vuokaan ja kohota liinan alla noin tunnin ajan. Lämmitä uuni hyvissä ajoin 250 asteeseen. Aseta ritilä hieman keskitason alapuolelle ja nosta kestävä astia uunin pohjalle.

paahtoleipa_ennen_uunia.

Kun leipä on kohonnut, nosta se uuniin ritilälle ja heitä muutama jääpala uunin pohjalla olevaan astiaan. 15 minuutin jälkeen laske lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Ota leipä uunista, kumoa vuoasta ja anna jäähtyä ritilän päällä.

paahtoleipa_valmiina.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *