Vehnäleipä ruisjuurella ja kurpitsansiemenillä

Blogin nimikin jo lupaa hapanleipää, asiaan siis! Tämä vaivaamaton vehnäleipä on saanut inspiraationsa södermalmilaisen hipsterileipomo Urban Delin kurpitsaleivästä, jonka resepti tuli vastaan Baka-lehdessä alkuvuodesta. Aineet ja määrät seuraavat lehden reseptiä melko uskollisesti, mutta ohjeistus mukailee leipäguruni Martinin vaivaamiskättä säästävää vila och vika -metodia. Se Kitchen Aidin hankkiminen kun odottelee parempia säilytystiloja ja 5000 kruunua ylimääräistä.

kurpitsaleipa1.

Resepti vaatii 320 grammaa pirteää ruisjuurta. Minulla on pienessä purkissa jääkappissa 50 grammaa juurta. 8 – 12 tuntia ennen taikinan tekoa kumoan lasipurkin sisällön kulhoon ja ruokin 200 grammalla kädenlämpöistä vettä ja 120 grammalla ruisjauhoja. Peitän kulhon kannella tai muovikelmulla ja annan seisoa huoneenlämmössä työpäivän ajan tai yön yli. Ennen taikinan tekoa otan taas 50 grammaa talteen jääkaappiin.

Vehnäleipä ruisjuurella ja kurpitsansiemenillä (2 leipää)

  • 320 g ruisjuurta
  • 500 g vettä
  • 825 g vehnäjauhoja
  • 1 rkl hunajaa
  • (10 g hiivaa)
  • 200 g kurpitsansiemeniä
  • reilu ruokalusikallinen hienoa merisuolaa

Sekoita ruisjuureen muut ainekset suolaa lukuunottamatta. (Jos käytät hiivaa, sekoita se ensin pieneen määrään vettä.) Peitä kannella tai muovikelmulla ja anna levätä noin 45 minuuttia.

Ripottele suola taikinan päälle ja venyttele taikinaa kulhossa tämän videon tapaan. Anna levätä puoli tuntia.

Toista venyttely ja anna taikinan taas levätä puoli tuntia.

Venyttele viimeisen kerran. Anna levätä tunnin ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahteen osaan. Painele taikinapala hieman ohuemmaksi ja taita sitten taikinan reunat keskelle siten että taikinapallon pinta jännittyy. Muotoile toinen taikinapala saamaan tapaan. Anna leipien levätä liinan alla saumapuoli alaspäin puoli tuntia.

Käännä saumapuoli päälle ja painele pallot taas hieman litteämmiksi. Muotoile leivät taittamalla keskelle ensin yläreuna, sitten alareuna ja lopuksi molemmat sivut. Tähän ja edelliseen vaiheeseen löytyy ohjeistusta tästä videosta. Nosta leivät saumapuoli alaspäin kohoamaan jauhotettuihin koreihin tai leivinliinoilla vuorattuihin kulhoihin. Nosta korit jääkaappiin, peitä liinalla ja anna kohota yön yli (tai vaihtoehtoisesti kohota 3 – 5 tuntia huoneenlämmössä).

Aseta uuni hyvissä ajoin lämpenemään 250 asteeseen. Nosta pelti uuniin kuumentumaan ja aseta uunin pohjalle toinen pelti tai laakea astia. Kumoa leivät vuoistaan leivinpaperille ja nosta kuumalle pellille. Työnnä pelti uuniin ja heitä alimmalle pellille muutama jääpala. Laske uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista 30 – 35 minuuttia.

kurpitsaleipa2.

kurpitsaleipa3.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *