OBSERVATIONS

Olen asunut Amsterdamissa nyt reilun kuukauden verran, eli siis vasta vähän aikaa, mutta olen siitäkin huolimatta tehnyt muutamia jännittäviä huomioita elämästä ja ihmisistä täällä. 

-Kaikki tietää, että kaikki ajaa pyörillä täällä. Se on fakta, mutta ei siinä vielä kaikki. Olen törmännyt hyvin monta kertaa, yleensä miespuolisiin pyöräilijöihin, jotka laulaa ajaessaan. Ja siis todellakin antaa palaa, ei mitään himmailuja. 😀 Mä olen edelleen aina todella hämmentynyt kun tää tapahtuu, ja alkaa väkisinkin naurattaa. 

-Toinen asia, jonka oon huomannut pyöräilyyn liittyen on se, että ihmiset istuu eri tavalla pyörän tarakalla täällä. Suomessa kun yleensä istutaan niin sanotusti hajareisin, niin täällä taas ihan kaikki, poikkeuksetta, istuu tarakalla niinkuin ennen vanhaan naiset istui hevosen selässä. Mun pitää ehkä päästä kokeilemaan onko se sitten parempi niin, luulis tän pyörä-kansan tietävän. 

P9171202.JPG

P9111093.JPG

P9171206.JPG

-Kaupat …. Tai pikemminkin niiden aukioloajat. En. Voi. Käsittää. Täällä kaupat (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta) menee arkisin aina kuudelta kiinni, eli jos olet töissä tai päivällä koulussa, on turha toivoa, että ehtisit vielä kaupoille sen jälkeen. Viikonloppuisin kaupat on vähän pidempään auki, mutta erikoisin juttu on se, että torstaisin kaupat on auki yhdeksään. En tiedä mistä ihmeen syystä juuri torstaisin. Tää täytyy vielä selvittää.

-Aasinsiltana kaupoista maksamiseen, joka vasta mielenkiintoista onkin. Hollannissa et voi luottaa Visaan tai MasterCardiin, niin kuin missä tahansa muualla maailmassa voit, koska suurimmassa osassa paikoista et voi näitä maksuvälineitä käyttää. Käteinen käy yleensä kaikkialle, mutta poikkeuksia löytyy tässäkin, eli aina et voi maksaa silläkään. Varmaan tässä kohtaa mietitte samaa kuin minäkin alkuun, eli, että millä ihmeellä täällä sitten maksetaan ?! No, Maestro-kortilla… Jostakin syystä kaikki täällä käyttää tuota hiton Maestroa, ja esimerkiksi koulussa et voi maksaa _millään_ muulla kuin sillä. 😀 Olen kuullut paikallisilta, että syy miksei täällä voi maksaa millään normaaleilla maksukorteilla, on se, että yritykset eivät halua maksaa Visan/MasterCardin käyttöönotosta. Tällä saralla Hollanti on kyllä takapajuisin paikka missä oon koskaan käynyt, mutta Maestron hankittuani elämä on jo paljon helpompaa! 😀

P9111118.JPG

P9171189.JPG

P9171147.JPG

-Iltaisin, ja varsinkin viikonloppuisin, näkee paljon ihmisiä istumassa iltaa asuintalojensa ulkorapuilla. Puhun nyt siis keskustan alueiden kapeista, korkeista ja upeista taloista kanaalien varsilla. Taloissa on yleensä myös kellareissa kämpät joten ensimmäiseen kerrokseen mennään usein talon edessä löytyvää portaikkoa pitkin. Portaikoissa on usein pienet tasot, joilla ihmiset sitten iltaisin istuskelevat piknik-vermeineen, vähän niinkuin me istuttaisiin meidän parvekkeilla, mutta täällä ihmisillä ei sellaisia yleensäkään ole. Useimmissa asunnoissa on myös isot ikkunat, joten paljon näkee ihmisiä myös istumassa ikkunoissaan. On myös hassua, kun kävelee kaduilla ja näkee näiden isojen ikkunoiden ansiosta suoraan ihmisten asuntoihin sisään, koska aika harvalla on verhoja edessä.

-Sen lisäksi, että talot täällä on korkeita ja kapeita, on ne hyvin usein myös hassusti vinoja tai eteenpäin kippaavia. Siitäkin huolimatta, talot täällä on mun mielestä aivan ihania ja salaa toivoisin, että voisin joskus asua sellaisessa upeassa taiteilija-asunnossa täällä. Vinouden lisäksi, täkäläisissä taloissa on yleensä kärjessä sellainen ”tökki” (yritin löytää sitä oikeaa sanaa, mutta en vaan kykene) johon voi asentaa köyden ja sen avulla hilata asuntoon isojen ikkunoiden kautta esimerkiksi huonekaluja. Kuulin, että huonekalujen sisäänvienti on muuten aika mahdotonta talojen kapeuden takia.

P9171143.JPG

P9171152.JPG

P9171165.JPG

-Hollannissa, tai ainakin siis Amsterdamissa, baareissa vessaan menemisestä täytyy maksaa. Ja se ei siis kuulu baarin sisäänpääsy-hintaan, vaan sen joutuu aina maksamaan erikseen vessaan mennessään. Yleensä vessaanmeno maksaa 50 senttiä. Joskus vessasta saa onneksi myös karkkia.

-Viimeisenä eräs fakta pukeutumiseen liittyen. Amsterdamissa on yleisesti ottaen paljon upeita ja tyylikkäitä ihmisiä, mutta yksi juttu mua vähän huvittaa. Melkein kaikilla paikallisilla opiskelijoilla – no okei, ei kaikilla, mutta suurimmalla osalla, on Eastpakin reput … Siis ne, mitä Suomessakin näki aika paljon 2000-luvun alkupuolella. Täällä ne on ilmeisesti edelleen kuuminta kuumaa! Ei kyseinen reppu nyt niin ruma edes ole, aika perus reppu, mutta se vaan on huvittavaa 😀 Ehkä tää on nyt sitten sitä Normcorea? 

P9171171.JPG

P9171199.JPG

Loppuun vielä täysin asiaankuulumaton ilmoitusluontoinen asia… Olen vihdoin sortunut ja liittynyt Snapchatin ihmeelliseen (oikeasti en vieläkään tajua sitä) maailmaan, ja voit nyt löytää mut sieltä nimellä susannaplane. Gotta stay young!

 

BLOGLOVIN, FACEBOOK

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *