Ah’ uimisen riemua!

Tapahtuipa taannoin eräässä eteläsuomalaisessa uimahallissa:

Päätimme tässä hiljattain kesäsateiden ja kylmyyden lannistamina lähteä perheinemme  nauttimaan uimisen ilosta ja saunan lämmöstä läheiseen uimalaitokseen. Mielissämme siinsi riemukkaiden vesileikkien suoma innostus sadeilmasta tylsistyneille pienokaisillemme ja meille vanhemmille rentouttava ja virkistävä kylpyhetki.

Mutta voi! Emmepä arvanneet, kuinka korkealta nämä vaatimattomat toiveemme tulisivatkaan ammutuiksi alas!

Heti pukuhuoneessa päällemme vyöryi loputon käskyjen ja kieltojen virta, joka loi jo peseytymisvaiheeseen paineistetun tunnelman:ensimmainen.jpg

Siirryimme peseytymistiloista allasosastoille silti myönteisen odottavissa tunnelmissa, vaikka lisäkiellot ja tiukkasävyiset muistutukset jatkuivat tiuhaan altaalle mentäessä. Kiellosta hämmennyimme toki vain me aikuiset, lukutaidottomat lapset pursuivat yhä innostunutta odotusta – olihan Tertun kaksivuotias poika saanut aivan uudet Hämähäkkimies-kellukkeetkin!

Mutta voi! Kellukkeiden käyttö olikin jyrkästi kielletty suurimmassa osassa hallia:kakkonen.jpg

 

Noh, kuuliaisina hallin käyttäjinä riisuimme kellukkeet välittömästi, joskin hieman vastentahtoisesti pojan olemattoman uimataidon tuntien. Terttu ohjasi poikansa lastenaltaalle ja istahti itse sen reunalle vahtimaan pikkutenavaansa lähietäisyydeltä.

Toki hänen olisi pitänyt ymmärtää, ettei istuminen lastenaltaan kyseisessä päädyssä ollut lainkaan sallittua. Tästä häntä hetimiten muistuttikin valpas uimavalvoja, lukuisiin altaan ympärille pystytettyihin kyltteihin viitaten, ja määrätietoisesti ohjasi loppuraskauden lonkkavaivoista kärsivän äidin kauemmaksi seisoskelemaan:kolme.jpg

Hetken lastenaltaalla polskittuamme Anni päätti lähteä isompien vekaroiden kanssa kokeilemaan hauskannäköistä vesiliukumäkeä sekä virkistävää kylmäallasta.

Mutta VOI! Myös nämä yleensä ihmisten viihdykkeeksi tarkoitetut toiminnot oli saatu lukuisin kielloin  tuntumaan lähes – no jos nyt ei ihan synninteolta – niin ainakin lähes mahdottomilta suorittaa oikein annetuissa raameissa:yleiset.jpg

Tässä vaiheessa uimalaitoksen järjetön kieltokylteillä mässäily alkoi kieltämättä sapettaa. Päätimme yhteistuumin lopettaa uimareissun muutamaan räväkkään uimahyppyyn aikuisten altaassa.

Mutta VOI J***LAUTA! Helpommin sanottu kuin tehty:vika.jpgNäistä kaiken käsityskykymme jo aikaa sitten ylittäneistä kielloista huolimatta jaksoimme silti raahautua aikuistenaltaan syvään päähän, jossa hyppäämisen piti olla mahdollista. Isoin lapsista suorastaan hinkui päästä tekemään muutaman voltin tai edes yhden ”bäkkärin” eli takaperinhypyn, jotka oli juuri oppinut tekemään trampoliinilla.

Arvoisa lukija,

Osaatko arvata, kuinka meidän kävi?voltit.jpg

 

Hyvä eteläsuomalaisen uimalaitoksen kieltokäytänteistä vastaava taho,

Perinpohjaisesta kieltomerkintöjen soveltamisestanne huolimatta meille ikävä kyllä jäi vielä epäselväksi, sallitaanko aikuisten altaan syvässä päässä suoritettavan saksauksia eli saksihyppyjä? Entä millaisia sanktiokäytänteitä olette soveltaneet twister- eli kierrehyppyjä ilman erillislupaa suorittavien asiakkaidenne kanssa? Kyseessä kun on hyppytyyppi, jossa yhdistyy piirteitä sekä takaperin- että volttihypyistä, mutta joka ei puhtaasti silti edusta kumpaakaan tyylilajia itsessään.

 

Lisälukemistoa: Kirjoituksemme ei toki ole ainoa laatuaan suomalaisen pilkunjyystön perinteestä. Riku Rantalan ansiokas artikkeli on poikinut myös jatkosovelluksia aiheesta.

(Kuvat: Anni & Terttu K., kännykällä. Huom: Emme blogissamme pääsäntöisesti suosi huonolaatuisia kännykkäotoksia tai valokuvia ylipäänsä. Tässä tapauksessa aiheen akuuttius ajoi kuitenkin esteettisten ihanteidemme edelle.)

 

Lisäys 13.8.2015: Myös Ilta-Sanomat katsoi tarpeelliseksi tuoda asiaa julki, ja teki jutun kirjoituksemme pohjalta!

Kommentit (55)
  1. Outoja kommentteja osa… ei meidän kaupungin uimahallissa ole tuollaista määrää kieltokylttejä ja hyvin tuntuu kaikki toimivan.
    Älyttömiähän osa noista on, miksei aikuinen saisi tenava-altaassa istua? 😀 Kyllä vaan minä istun usein lastenaltaassa vahtimassa 3-vuotiasta paikallisessa uimahallissa.
    Ja meidän hallissa pienet lapset saavat laskea isosta liukumäestä aikuisen sylissä… Jne.

  2. Miksi maailmassa tarvitaan sääntöjä ja ohjeita?

    No siksi, että kaikille toisten huomioon ottaminen ei ole itsestään selvyys.

    Mutta jos on kasvanut siihen, että vanhemmat eivät kiellä mistään eikä ole tarvinnut ottaa muita huomioon, niin voi kylmässä maailmassa tulla ahdistus vastaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *