Mikä lapselle nimeksi?

Candy Pursiainen. Roxy Mänttäri-Vikatmaa. Yerccer Pärnänen.

– Hiljainen hetki –

Vielä keskiajalla nimen antamiseen suhtauduttiin vakavasti. Uskottiin, että nimi kantoi sielua, joten oikean nimen antaminen lapselle oli ensiarvoisen tärkeää. Jos nimi ei ollut oikea tai tarpeeksi vakava, lapsi sai väärän sielun, se itki öisin, sairasteli ja kuihtui. Oikean nimen löytäminen lapselle kiinnitti häneen oikean, pysyvän sielun ja elinvoiman.

Nykyisin on asia toisin. Maallistuneessa Suomessa nimenantoa ei enää hahmoteta ollenkaan henkiseltä kantilta. Nimenannon perusteena ovat yleisesti nimen yksilöllisyys, muodikkuus tai erikoisuus. Useinpa on jopa niin, että äiti on päättänyt tulevan pienokaisensa nimen jo kauan ennen lapsensa saamista.  Jos sattuu niin, että tällaiselle äidille syntynyt lapsi onkin ’väärää’ sukupuolta, voi suru olla mittaamaton hänen joutuessaan kastamaan Yadeliina-Yericaksi aikomansa pikkuprinsessan vastentahtoisesti esimerkiksi Yoonaz Yarggo Yezzeksi.

Lasta nimetessä kannattaisi kuitenkin pysähtyä myös miettimään, millaisia sielunvoimia häneen haluaa istuttaa. Kerrotaan, että muinoin Inkerinmaalla käytettiin jopa erityisiä ”nimenlukijoita”, joilla oli taitoa tunnustella lapselle oikea nimi tuonpuoleisesta.

Hyvä vanhempi, pohdithan siis tarkasti, onko suunnittelemasi nimi – vaikkakin mielestäsi kaunis ja trendikäs – varmasti lapsellesi oikea!

Nimeä valitessasi mietithän: Kuka lapsesi oikein on? Mistä hän on tulossa? Mikä hänestä on tulossa? Entä mihin hän on matkalla? Vaikka nimi olisi jo etukäteen päätetty, on ensiarvoisen tärkeää, että varmistut vielä sen sopivuudesta vasta kohdattuasi lapsesi. Mikäli huomaat vähäisenkin ristiriidan valitsemasi nimen ja lapsesi olemuksen kanssa, olethan valmis vaihtamaan nimen sopivammaksi.

Jokaisella meistä on varmasti havaintoja ja kokemuksia väärin perustein annetusta nimestä. Ristiriita nimen ja sieluolemuksen välillä ilmenee esimerkiksi pohtimalla seuraavia kysymyksiä: Onko tuttavapiirissäsi kenties henkilöitä joita kutsutaan aina pelkällä lempi- tai sukunimellä? Huomaatko joskus, että haluaisit kutsua jotakuta ystävistäsi aivan toisella nimellä? Onko sinulla ollut vaikeuksia muistaa jonkun henkilön nimeä, ja kutsut häntä jostain syystä aina väärällä nimellä? Entä oletko koskaan miettinyt, miksi jotkut meistä haluavat vaihtaa nimensä kokonaan aikuistuttuaan?

Toisaalta, jos ajattelet henkilöä, jonka nimi ja sielu ovat täydessä harmoniassa keskenään, tiedät, ettei häntä voisi kutsua millään toisella nimellä paremmin. Tällaisessa onnekkaassa tilanteessa vallitsee täydellinen kosminen äänne-kirjain resonanssi nimen foneemien ja nimenkantajan olemuksen kanssa. (Lisää kirjainkoodeista teoksesta Luomiskoodi)

Tällöin voidaan sanoa, että lapsi on syntynyt onnellisten tähtien alla ja tullut nimetyksi herkkävaistoisten vanhempien avustuksella.

p7096494.jpg

Kommentit (4)
  1. Kiitos kommentistasi ’Mitääh’! Toki synnyttäneinä naisina olemme mekin hyvin perillä siitä, mistä lapsoset putkathavat tänne fyysiseen maailmaamme, vaan sepä ei ollut tämän postauksen ydin, niinkuin ehkä ymmärsitkin..? 😉 Suosittelen myös uusinta postaustamme tähän aihepiiriin liittyen:http://www.lily.fi/blogit/sutta-pakoon/were-all-so-gonna-die

    ystävällisesti, Terttu

  2. ”Nimeä valitessasi mietithän: Kuka lapsesi oikein on? Mistä hän on tulossa? Mikä hänestä on tulossa? Entä mihin hän on matkalla?”
    -> Kai nyt jokainen aikuinen tietää mistä lapset tulevat ja ei kai kukaan vanhempi päätä jo ennen lapsensa syntymää mikä hänestä tulee?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *