Nuori tyttö – ole kaunis!

Lilyn toimitus kysyi, miten valmistautua juhliin ja nostattaa juhlatunnelmaa. Meidän mielestämme tärkeintä on tietenkin tälläytyminen!

Parhaat vinkit ”nätistäytymiseen” löytyvät isoäidiltämme perimästämme, vuonna 1955 julkaistusta opuksesta ”Nuori tyttö – Ole kaunis” (Irma Andersin).

Seuraavassa top 10 ohjeet, kuinka säteillä tanssiaisissa tai muissa seremonioissa, kuten pikkujouluissa. Otteet suoria lainauksia kirjasta:

1.      ”Kun edessä on juhliin tai tanssiaisiin menon jännittävä hetki, haluaa nuori neito tietenkin olla säteilevän kaunis. Silmät kuvastavat kaikkea sitä, mitä sielussamme liikkuu. Niitä on hoidettava ja niistä on huolehdittava, joten tietysti Sinulla, nuori neito, on silmäkuppi! Se on tärkeä! Täytä kuppi kylmällä vedellä, paina kuppi silmään ja pyöritä silmää ympäriinsä vedessä. Tee sama temppu toisellekin silmälle! Tämä tekee silmät kirkkaiksi tähdiksi, kuten niiden pitää nuorilla ihmisillä ollakin.

2.      Juhliin mennessä nuori neito haluaa olla hurmaavan näköinen. Niinpä hän ryhtyy tuhrimaan valkoisiin kasvoihinsa punaa. Tulos voi olla varsin kummituksellinen, jollei ole taitoa. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että juuri poskipunan käytössä tehdään eniten syntiä. Nuori tyttö, ole siis tarkkana!

3.      Ihojauhetta eli puuteria levitetään hienonhieno kerros. Missään tapauksessa ei saa antaa vaikutelmaa myllärintyttärestä. Myöskään silmien alla olevaa ihoa ei pidä jauhoittaa. Nauru- eli elämänryppyjä ei ole kaunista täyttää jauheella.

4.      Kenties ei ihon väri ole juuri niin hehkeä, kuin sen pitäisi olla. Ehkä ihohuokoset ovat laajentuneet ja iho siksi näyttää karkealta. Syyt voivat olla moninaiset ja hyvät keinot ovat tarpeen. Esimerkiksi punoittavaan nenään soveltuu vanha keino: ”korvista vetäminen”, jos vetää tai nipistää korvista voimakkaasti, nenän punotus häviää heti!

5.      Kynsien hoito kuuluu sivistykseen, eikä suinkaan ole ylellisyyttä, kuten monet vanhemmat ovat taipuvaiset väittämään. Pitkät kynnet eivät ole milloinkaan hienot ja kauniit. Eivät missään tapauksessa! Pitkillä kynsillä tarkoitamme sellaisia veripunaisia kotkankynsiä, jollaisia joskus näkee rohdoskauppojen nuorilla myyjättärillä. Se on kamalan näköistä! Kynnet on siis viilattava viilalla tai vaikkapa hiekkapaperilla mantelinmuotoisiksi.

6.      Kysyä tietenkin sopii, onko lainkaan tarpeellista että nuori tyttö maalaa huuliaan. Ei, se ei todellakaan ole tarpeellista, ei lainkaan. Mutta – ”he tekevät sen kuitenkin”, väitetään.

7.      Eräs kaikkein tärkeimpiä pykäliä nuoren naisen ulkomuodon muovaamisessa on tukan leikkaaminen. Amerikoissa on moni nuori nainen harjoittautunut itse hyväksi tukanleikkaajaksi. Ehkä sekin käy, kun on ensin tehnyt joukon tyhmyyksiä ja kärsinyt ne. Voidaan myös olla eri mieltä tyttöjen hevosenhäntämuodista.

8.      Kenkien valinta juhliin mennessä: Yhä useammat kansalaiset vaeltavat läpi elämänsä latuskajaloin. Sen joka haluaa välttyä latuskajalkaisuudelta, on suoritettava erilaatuisia voimisteluliikkeitä. Myös kenkäin valinta on tärkeä. Kovin korkeita korkoja harrastava ei voi milloinkaan keinua ja kulkea kuin yli kukkien, sillä hän enemmän tai vähemmän kompuroi. Puolikorkea korko antaa yleensä paljon varmemman ja rauhallisemman käynnin, mikä jo itsessään on kaunista.

9.      Solakkuus eli virtaviivat: Nuori neito – ja vanhempikin – haluaa olla solakka. Jostakin käsittämättömästä syystä näyttää kuitenkin rasvaa kasaantuvan vähän sinne ja tänne, ja vaikutelma on pallovyötiäisen. Mikä eteen? Jotakin olisi tehtävä, sillä paksuudesta tulee estoja. Tehokkain laihdutuskeino on olla syömättä liikaa.

10.  Pukeutumisen perussääntö: Voidaan kysyä, miksi niin monet naiset pukeutuvat väärin, suorastaan päin mäntyä, vaikka oikein pukeutumisen perussäännöt ovat itse asiassa varsin yksinkertaiset. Luulisi joka ainoan naisen nimittäin pukeutuvan mieluummin oikein kuin väärin, kuuluuhan kiinnostus vaatteisiin jo naisen luonteeseen. Esimerkiksi me näemme neiti Niemisen yllä ihastuttavan puvun. Heti me ryhdymme puuhaan hankkiaksemme itsellemmekin samanlaisen. Mutta kuulkaa, neiti Nieminen on aivan eri tyyppi kuin me. Hänellä on sysimusta tukka, tummat silmät, hän on pitkä ja solakka. Me olemme vaalea. Me olemme lyhyt ja vähän pyöreä. Älkää siis koskaan takertuko sellaiseen, joka pukee jotakin toista.”

Irma Andersin. 1955. Nuori tyttö – ole kaunis. Otava: Keuruu. 

p7096490.jpg

Kommentit (4)
  1. Hei myllärintytär älä ole latuskajalka! Tää blogi on huippu.

    1. Kiitos kommentistasi – kyllä näin on, että latuskajalkaisuuteen on tosiaan joka naisen syytä kiinnittää huomiota 😀 Kiva, että tykkäät blogistamme ! t. Terttu

  2. Pukeutumisen perussäännön voi kyllä hyvinkin siirtää myös tähän päivään. Kukapa haluaisi pukeutua kuin Neiti Nieminen? 

    1. Näin on! joka nainen olkoon tarkka näiden perussääntöjen kanssa 🙂 t. Terttu

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *