Mikä ihmeen isyyspakkaus?
Ja nyt en siis puhu siitä blogista. Vaan siitä kokoelmasta tavaraa ja esimerkiksi herkkuja, jonka usein odottava äiti kokoaa puolisolleen. Ja jota en itse täysin ymmärrä.
Kuulun useampaankin odottavien äitien ryhmään ja pakkauksen sisällön suunnittelu, sekä toteutus alkavat olla ajankohtaisia useassakin taloudessa näin raskauden viimeisellä kolmanneksella. Itselleni konsepti tuntuu todella vieraalle, vaikka ainahan puolisoa on mukava muistaa. Mutta jos isyyspakkauksen tarkoitus on, kuten Kaksplus esimerkiksi toteaa, ”muistaa tulevaa isää”, herää kysymys, miksi ja mikä on vastaava muistaminen tulevalle äidille?
Kelan tarjoama äitiysavustus, tai konkreettisemmin äitiyspakkaus se ei ole. Pakkauksen sisältämistä tarvikkeista äidin käyttöön tulevia tuotteita ovat nännivoide, liivinsuojat ja terveyssiteet, sekä mahdollisesti kortsut. Vuonna 2022 pakkaus ei sisällä enää liukuvoidettakaan. Pakkauksen funktio on tarjota ”kaikki tarvittava” perheen yhteiseen alkuun pienokaisen kanssa, eli mikään äidille tarkoitettu tervehdys tai muistaminen se ei ole.
Joskus tulevan äidin ystävät järjestävät äidille babyshowerit, joissa äiti saa ehkä viimeisiä kertoja tavata ystäviään isommalla porukalla ennen vauvakuplaan sulkeutumista. Juhlissa äiti saa yleensä lahjoja tulevalle vauvalle ja joskus mahdollisesti myös jonkin hemmotteluelementin itselleen. Ystäviltään. Huomioiden, että äiti kantaa vauvaa 9 kuukautta, sekä synnyttää ja mahdollisesti imettää tämän, sekä suorastaan muumioituu kotiinsa enemmän tai vähemmän pitkäksi aikaa, hemmotteluelementti ystäviltä tuntuu vähintäänkin kohtuulliselta. Muut lahjathan juhlissa yleensä ovatkin sitten vauvalle tai koko perheelle, eli en näe tätäkään vastineena isyyspakkaukselle.
Tiedän kyllä muutaman isämiehen, jotka ovat hemmotelleet ja lahjoneet puolisoaan raskausaikana paljonkin. Mutta lähtökohtaisesti tämä ei taida olla kovinkaan yleistä. Eikä tietysti tarvitsekaan. Tärkeämpänä pidän itse ylipäätään sitä arjessa huomioimista ja tukemista, ymmärrystä ja kiinnostuneisuutta puolison jaksamista, läpikäymiä muutoksia ja tunteita kohtaan. Näihin kaikkiin on toki vaikea päästä kiinni, kun ei niitä itse koe ja on sivusta seuraajan roolissa, mutta puolin ja toisin, osallistaminen ja huomiointi eivät nähdäkseni vaadi paketteja kummaltakaan.
Tarkoitukseni ei siis millään muotoa ole vähätellä isän osuutta ja tarvetta tulla huomatuksi tulevana vanhempana. Itsellänikin on osallistuva ja meistä perheenä huolta pitävä puoliso, joka toimi esikoisen synnyttyä niin imetystukihenkilönä, muonittajana, kuin hoitajanakin. Ja kyllähän vanhemmaksi tulo koskettaa aivan yhtä lailla sitäkin puolisoa, joka ei synnytä. Mutta konseptuaalisesti pidän isyyspakkausta edelleen hassuna. Kuten eräs kanssaodottaja aiheesta totesi, ”isyyspakkauksen”koostaminen esimerkiksi ensimmäisenä isänpäivänä olisi jo eri asia. Ja ystäviltä tai työkavereilta saatuna sellainen olisi oikein ihana ele. Mutta onko sen kokoaminen odottavan äidin tehtävä? Mitä muut olette mieltä?
-mymme