Aito juustokakku ja punaisia marjoja
Olen aika ronkeli juustokakkujen suhteen. En välitä lainkaan kiilteellä päällystetyistä juusto-moussekakuista, joista on kohdallani uupunut liian usein sekä makua että tekstuuria. Oikeastaan ainoa juustokakkutyyppi, josta olen aidosti nauttinut on ollut jenkkityylinen suolaisenmakea kaloripommi – se, johon myös mieheni on lapsuudessaan Kaliforniassa asuessaan rakastunut. Olemme aina harvakseltaan mieheni juustokakunhimoissa ostaneet kotiin muutaman palasen Stockan herkun leipomosta. Eilen kuitenkin pitkän harkinnan jälkeen päätin kokeilla kakun valmistamista myös itse.
Luin ja käänsin reseptiä varten varmaan parikymmentä eri versiota jenkkijuustokakuista, joista sitten muodostin myös oman reseptini. Pohja on hyvin perinteinen, mutta täytteeseen lisäsin monien ranskalaisten ohjeiden suosittelemana hyppysellisen suolaa ja hieman kirpeitä marjoja.
Juustokakku | pohja
- 250 g Digestive-keksejä
- 70 g pehmeää voita
Murustele keksit hienoksi jauhoksi joko yleiskoneella tai vaikkapa muovipussia ja kaulinta käyttäen. Kaada joukkoon sulanut voi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita leivinpaperi irtoreunavuoan pohjalle ja painele taikina tiiviiksi kerrokseksi vuoan pohjalle sekä reunoille. Paista 175 °C uunissa 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä rauhassa paiston jälkeen.
Täyte
- 500 g Mascarpone-juustoa
- 200 g vaniljan makuista tuorejuustoa
- 4 kananmunaa
- ½ sitruunan mehu
- 2 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
- 1 dl maissitärkkelystä
- 1 dl sokeria
- ½ tl suolaa
- 2 dl tuoreita marjoja
Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen huolellisesti. Mausta sokerilla ja ripauksella suolaa.
Asettele jäähtyneen kakkupohjan päälle tuoreita marjoja. Kaada täyte niiden päälle ja laita kakku paistumaan 125 °C uuniin 75 minuutiksi. Suojaa kakun pinta alumiinifoliolla paiston loppuvaiheessa, mikäli se näyttää tummuvan liikaa. Anna kakun jäähtyä ja siirrä se jääkaappiin tiivistymään yön yli. Juustokakkun on parhaimmillaan aina vasta seuraavana päivänä.