Ihmeellinen chili–uppomuna–aamiaisleipä
Kirja-arviossa: Arjen superruokaa, Jamie Oliver
Sain viime viikolla kirja-arvioon Jamie Oliverin suomennetun uutuuskirjan, Arjen superruokaa. En ole koskaan ollut mikään suuri Jamie Oliver -fani, enkä entuudestaan ole omistanut yhtään tämän englantilaiset huippukokin ruokakirjaa, joten odotin mielenkiinnolla mitä kirja tulisi pitämään sisällään. Arjen superruoka -kirjan ajatuksena on ollut luoda sellainen teos, joka todistaa, että terveellinen ja ravinteikas ruoka voi olla myös värikästä, hauskaa ja herkullista.
Kirjassa on lähes 300 sivua ja se pitää sisällään ruokalajeja aina aamiaisesta päivälliseen ja välipaloihin sekä erilaisiin terveysjuomiin. Jokaisessa reseptissä on aina aluksi myös pieni terveystietoisku ja lopussa annoksen tarkat ravintoarvot.
Itse pidin eniten kirjan laajasta ja monipuolisesta aamiaisvalikoimasta. Reseptit herättivät uusilla ja mielenkiintoisilla yhdistelmillään välittömästi kokeilunhaluni. Ensimmäisenä testiin pääsi ihmeellinen chili–uppomuna, joka tarjoillaan aamiaisleivän kanssa. Jamie oli yhdistänyt siihen pienen tomaattisalaatin ja avokadolevitteen. Itseäni ei tomaattien kuoriminen ja nypräily houkutellut, joten korvasin sen luonnollisesti pekonilla. Hyväähän se varmasti olisi myös täysin vegenä.
Chili–uppomuna | aamiaisleipä
- 1 kananmuna
- 1 ohut pekonifile
- 1 siivu tuoretta maalaisleipää
- ½ chili
- ½ avokado
- ½ limetin mehut
- ½ rkl öljyä
- ripaus suolaa
- tuoretta korianteria
Asettele noin 30 senttimetrin pala vahvaa tuorekelmua pöydälle. Hiero siihen vähän öljyä. Viipaloi chili ja ripottele se kelmun keskiosaan. Riko sitten varovasti kananmuna chiliviipaleiden päälle. Mausta pienellä ripauksella suolaa. Kokoa kelmun reunat yhteen ja purista varovasti ulos kananmunan ympärille jäänyt ilma. Solmi kelmusta napakka paketti niin, että muna on tiiviisti sen sisällä.
Kiehauta vesi ja jätä keskilämmölle porisemaan. Laita kananmunapussi veteen ja anna kypsyä noin 6 minuutin ajan. Tällöin sisus jää vielä ihanan valuvaksi. Kun kananmuna on valmis, ota se sivuun hieman jäähtymään. Poista tuorekelmu munan ympäriltä leikkaamalla solmun tyvestä varovasti.
Paahda leipä ja levitä sen pinnalle puolikkaan avokadon sisus, joka on murskattu ja maustettu suolalla sekä limetin mehulla. Paista päälle vielä pekoni ja nosta valmis uppomuna leivän kruunuksi. Koristele annos korianterin lehdillä.
Palaan vielä Jamie Oliverin uutuusruokakirjaan sen verran, että haluan mainita toiseksi suosikikseni nousseen kirjassa olvat upean näköiset purkkiin kootut lounassalaatit. Ainoana asia, jota jäin jälkikäteen kuitenkin miettimään oli niiden yllättävän korkeat energiamäärät. Yhdessä annoksessa Jamien marokkolaista lounassalaattia oli kilokaloreita jopa 598 – melkein puolet enemmän kuin big mac -hampurilaisessa. Kevyin oli kreikkalainen salaatti, jonka energiamäärä oli 413 kcal ja kaikki muut siltä väliltä.
(Valittaa nainen, joka korvaa tomaatin pekonilla – nuff said.)