Kirpeä lime–marenkipiirakka

imemarenkipiirakka10.JPG

imemarenkipiirakka2.JPG

Kirpeät, mutta aurinkoiset aamut inspiroivat minua leipomaan jotain kirpeää piirakkaa. Olen hulluna sitruuna–marenkipiirakoihin, mutta vaihtelun vuoksi päädyin korvaamaan sitruunat limeteillä. Tämän piirakan pohjaan ja täytteeseen sovelsin toisen Safkaa -kirjan eestiläisen sitruunapiirakan reseptiä – se on ihanan helppo ja siinä on kaikki ainessuhteet kohdillaan. Koska piiras ei kuitenkaan sellaisenaan ole mitänkään älyttömän kaunis, piilotin sen jälleen kerran valtavan marenkipilven alle.

Itse asiassa olen tullut siihen tulokseen, että sitruunapiirakka ei ole yhtään mitään ilman marenkia, eikö vain?

imemarenkipiirakka5.JPG

 

Lime-marenkipiirakka | pohja | Ø 24 cm

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 keltuainen

 

imemarenkipiirakka6.JPG

Paloittele voikimpale kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri sekä keltuainen. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe toisessa astiassa ja lisää kuivat ainekset voiseokseen vähitellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

Painele taikinamassa hyvin voidellun vuoan pohjalle. Laita uuni lämpenemään 180 °C asteeseen.

imemarenkipiirakka13.JPG

imemarenkipiirakka7.JPG

 

Limetäyte

  • 3 dl kermaviiliä
  • 2 keltuaista
  • 2 valkuaista
  • 1½ dl sokeria
  • ½ dl limetin mehua
  • 1 limetin raastettu kuori
  •  tl suolaa

 

imemarenkipiirakka3.JPG

Sekoita kermaviili, sokeri, keltuainen ja limetin mehu kulhossa. Raasta mukaan myös yhden limetin kuoret. Vispaa toisessa kulhossa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi.

imemarenkipiirakka14.JPG

imemarenkipiirakka4.JPG

Kääntele valkuaisvaahto lastan avulla lime-kermaviiliseoksen joukkoon. Kaada valmis täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa 180 °C uunissa puolen tunnin ajan.

imemarenkipiirakka15.JPG

 

Marinki

  • 3 valkuaista
  • 1½  rkl tomusokeria

 

imemarenkipiirakka8.JPG

Vispaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä vaahto jäähtyneen piirakan pinnalle juuri ennen tarjoilua ja käytä uunissa sen verran, että marenkipilven reunojen huiput saavat kauniin ja kevyen rusketuksen. 

limemarenkipiirakka.JPG

Itse tykkään käyttää uunin sijasta marengin ruskettamiseen liekitintä. Sillä on helppo laittaa väriä vain juuri sinne minne haluaa ja välttyy myös kauniin pinnan pilaamiselta viime hetkellä.

imemarenkipiirakka12.JPGimemarenkipiirakka9 (1).jpgVinkkinä muuten vielä sellainen, että tämän piirakan valmistuksessa pärjää vain viidellä kananmunalla, jos valkuaisten ja keltuaisten erottelussa ei tule kömmähdyksiä.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.