Kotitekoinen pähkinäleipä

pähkinäleipä3.jpg

pähkinäleipä1.jpg

Ostimme eilen Prisman kodinkonealesta Kenwoodin yleiskoneen, jossa tuli mukana myös uusi blenderi ja lihamylly. Vanha tehosekoittimeni on alkanut vuotamaan saumoista, mutten ole vielä tohtinut hankkia Vitamixeriä, vaikka olen haavellut sellaisesta jo pitkään. Uskon, että tällä Kenwoodin kylkiäisellä pärjäilen ihan hyvin ainakin vuoden loppuun asti, vaikkei se tietenkään ole mitään Vitamixiin verrattuna (vinkkinä joulupukille!). 

Uutta laitettahan oli testattava välittömästi ja päädyin leipomaan meille pähkinäleipää yöpalaksi. Kello oli viittä vaille puolen yön, kun sain leivän ulos uunista. Nämä kuvat ovat tältä aamulta, kun ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen jätin joka-aamuisen tuorepuuroni välistä, koska leipä.

pähkinäleipä.jpgTämä leipä ei ole sitten kevyt eikä terveellinen, mutta sitäkin herkullisempi. Eikä kaipaa päälleen muuta kuin sipauksen Oivariinia.

 

Pähkinäleipä | vuoassa | valmistusaika kaksi tuntia

  • 5–6 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • ½ dl täysmaitoa
  • 1½ rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
  • 2 tl hienoa merisuolaa
  • 8 g kuivahiivaa
  • 50 g sulatettua voita
  • 2 dl kevyesti murskattuja hassel-, pekaani- ja saksanpähkinitä
     

 

pähkinäleipä2.jpg

Lämmitä maito 42 °C ja liuota joukkoon hiiva, suola sekä hunaja. Lisää maitoon myös kaurahiutaleet ja anna turvota nelisen minuuttia. Lisää sitten ¾ vehnäjauhoista, pähkinärouhe sekä sulatettu voi. Aloita taikinan vaivaaminen yleiskoneen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista pieninä erinä. Jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja muodostaa pallon taikinakoukkujen ympärille. Irroita koukut mahdollisimman siististi taikinasta ja vaivaa taikinaa vielä pöydällä käsin parin minuutin ajan. Muotoile taikinasta pallo ja anna nousta liinan alla 30 minuuttia.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo siitä suikulanmuotoinen leipä. Käännä suikulan päät taikinan alle ja aseta taikina leipävuokaan nousemaan. Anna leivän kohota 20 minuuttia. Paista 200 °C uunissa noin 40 minuuttia. Leipä on valmis, kun pintaa koputtaessa kuuluu kumahtava ääni.

kenwood.jpg

pähkinäleipä4.jpg

Otan muuten hyviä leipäreseptejä vastaan nyt, kun vihdoin pääsin käsillä vaivaamisesta eroon. Plussaa on, jos niiden valmistuksessa käytetään juureksia ja/tai erilaisia pähkinöitä sekä siemeniä. Parhaat pääsevät tänne palstan puolelle esittelyyn krediittien kera. Viestiä voi laittaa kommenttiboksiin tai suoraan

suustasuuhun @ gmail.com.

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.