Lehtikaali–saksanpähkinäpesto
Pääsin tapaamaan viime viikolla kahden Michelin-tähden jenkkihuippukokki Paul Liebrandtin erään tilaisuuden yhteydessä. Tilaisuuden aikana Paul kertoi lyhyesti New Yorkin tämän hetkisistä ruoka- ja juomatrendeistä. Ruokapuolella kokki valitteli kaalin edelleen pitävän pintansa – sitä yhdistetään kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan.
Pidän paljon pestoista, jotka ovat yksiä niistä ruokalajeista, joiden valmispurkkimyynti tulisi kieltää. Pestot ovat niin nopeita ja helppoja valmistaa kotioloissa, ja ne ovat ainakin satakertaa parempia tuoreina. Lisäksi niitä on todella helppo varioida oman fiiliksen mukaan. Suosittelen opettelemaan yhden peruspeston pohjan, lähinnä peston runkoa ja ainessuhteita ajatellen, ja soveltamaan siihen sitten erilaisia kasviksia, yrttejä, pähkinöitä ja muita mausteita.
Lehtikaalipesto | purkillinen | sis peruspohjani
- 1 puska ruukkulehtikaalia*
- 30 g vastaraastettua parmesaania
- 30 g vastaraastettua pecorinoa
- 30 g saksanpähkinöitä*
- 1½ dl oliiviöljyä
- 1½ valkosipulinkynttä
- 3 tl sitruunankuoriraastetta*
- ripaus karkeaa merisuolaa
*Vaihtuvat elementit.
Paahda saksanpähkinöitä hetki kuivalla pannulla, varo ruskistamasta. Laita korkeareunaiseen kulhoon raastetut juustot, oliiviöljy, hienonnettu vaalkosipuli, kevyesti nypityt lehtikaalit, sitruunankuoriraaste, ripaus merisuolaa ja paahdetut pähkinät. Aja tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Maista ja hienosäädä makua tarvittaessa lisäämällä suolaa ja sitruunamehua.
Tällä kaavalla olen tyytyväinen pestoihin jo vuosia. Suosittelen myös aterian kylkeen jotain kivaa puolikuivaa ja hapokasta valkoviiniä, jos tarjoilet sitä viikonloppuruokana.