Lempeän sitruunainen lohikeitto
En ole varmasti yli vuoteen tehnyt perinteistä lohikeittoa enkä oikein itsekään tiedä miksi. Lohikeitto on kuitenkin lukeutunut lapsuudesta lähtien lempiruokiini. Yläasteikäisenä muistan syöneeni useita kuukausia pelkkiä Saarioisten mikrovalmiita lohikeittoja. Vanhemmat tekivät pitkää päivää töissä ja se oli juuri sopivan helppo ja nopea valmistaa itse.
Sittemmin olen kuitenkin alkanut tekemään itse soppani alusta loppuun. Äitini kertoo mielellään tuttavilleen meidän lapsien kasvaneen siksi niin koviksi ruoanlaittajiksi, että meillä tehtiin aikoinaan hyvin harvoin kodissa ruokaa. Omasta mielestäni satuimme vain olemaan nuoria juuri siihen aikaan, kun valmisruokabuumi iski oikein kunnolla ja vanhempani olivat tällöin myös parhaassa uravaiheessaan. Ilman äitini ja isoäitini oppeja yli puolet ruoanlaittotaidoistani puuttuisivat tyystin.
Kermainen lohikeitto | 6 hengelle | iso kattila
- 700 g puikulaperunoita
- 600 g nahatonta lohifilettä
- 100 g kylmäsavulohta
- 2 keskikokoista porkkanaa
- 1 sitruuna
- 1 sipuli
- 1 iso puntti tilliä
- 2 laakerinlehteä
- 1½ l kalalientä
- 2 dl kermaa
- 40 g voita
- valkopippuria
- suolaa
Valmista kalaliemi kattilaan joko alusta alkaen itse tai valmiista fondikuutioista. Mausta puolikkaan sitruunan mehulla ja laakerinlehdillä.
Kuori ja pilko perunat sekä porkkanat. Hienonna sipuli. Lisää ainekset kalaliemen joukkoon ja anna keittyä hiljalleen noin 15 minuutin ajan. Mielestäni lohikeittoon sopii parhaiten puikulaperunat, mutta niiden kypsymistä täytyy räjähtämisvaaran vuoksi seurata aika tarkkaan. Puikulat kypsyvät tavallista perunaan nopeammin.
Lisää kasvisten kypsyttyä keittoon myös kerma, voi sekä paloitellut kalat. Kiehauta nopeasti, ota keitto pois liedeltä ja anna hautua kannen alla kolmisen minuuttia. Lohi kypsyy keiton jälkilämmöllä hetkessä. Mausta runsaalla määrällä silputtua tilliä, muutamanna rouhaisulla valkopippuria sekä noin teelusikallisella suolaa.
Lisäsin lohikeittoannoksiin vielä muutaman ohuen suikaleen tuoretta sitruunaa, joka tuo kivaa raikkautta lautaselle. Tehdessäni thaimaalaista lohikeittoa lisään joukkoon aina limettejä samalla tavalla. Jaan tuon ohjeen kanssanne tulevan kesän aikana. Se on vähän työläämpi, mutta aivan yhtä maukas.
Perinteisen lohikeiton kanssa nautin aina tuoretta ruisleipää ja lasin rasvatonta piimää – suomalaisuutta parhaimmillaan.