Lohta, fenkolijogurttia ja parsakaalibulguria
Uunilohi lukeutuu niihin ruokiin, jota teen aina silloin, kun mieleni tekee jotain helppoa ja varmaa. Uunilohta on vaikea pilata eikä se välttämättä tarvitse muuta kuin vähän suolaa ja pippuria pinnalleen. Laitan itseasiassa äärimmäisen harvoin lohen pinnalle ylimääräisiä kuorrutuksia ranskankermasta, parmesaanista tai yrteistä, vaikka ne ovatkin herkullisia. Käytän niitä mielummin uunisein maustamiseen, joka on kalana paljon mauttomampi.
Tällä kertaa tein uunilohta neljälle hengelle ja se sai kylkeensä maukasta fenkolijogurttia sekä bulgurin kanssa yhteensekoitettuja parsakaalinmurusia. Bulgur on vehnästä valmistettuja suurimoita, joita voi käyttää kuskusin ja riisin tapaan. Tykkään piristää tavallisia arkiruokareseptejäni käyttämällä näitä vaihtoehtovalmisteita, joita on alkanut löytymään ihan tavallistenkin ruokakauppojen makaronihyllyiltä oikein kiitettävästi.
Helppo uunilohi
- 1 kg lohifile
- mustapippuria
- suolaa
Ripottele kalan päälle suolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Jätä maustumaan uunin lämpenemisen ajaksi. Paista 225 °C uunissa noin 15 minuutia. Jos lohifile on paksu, se saattaa vaatia vielä vähän pidemmän paistoajan. Olen huomannut, että lohta on hyvä varata noin 200 g per syöjä.
Parsakaalibulgur | lisukkeeksi neljälle
- 2 parsakaalia
- 2 dl bulguria
- 2 dl vettä
- rkl öljyä
- suolaa
Mittaa kannelliseen kattilaan vesi ja öljy. Lisää teelusikallinen suolaa ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä ja laita kiehuvan veden joukkoon bulgurit. Anna seistä kannen alla 10 minuuttia.
Keitä toisessa kattilassa parsakaaleja 2 minuuttia. Leikkaa kukinnot irti sahalaitateräistä veistä käyttämällä ja sekoita ne yhteen kypsien bulgurvehnien kanssa.
Fenkolijogurtti
- 300 g turkkilaista jogurttia
- 2 fenkolia
- 1 dl hienonnettua tilliä
- 1 dl hienonnettua fenkolinlehteä
- 2 tl suolaa
- mustapippuria
Raasta fenkolit ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juliennea hyödyntäen. Ripottele fenkoliraasteen pinnalle muutama teelusikallinen suolaa ja anna seistä 15 minuuttia. Voit laittaa myös jogurtin valumaan suodatinpaperilla vuorattuun siivilään samaksi ajaksi, jos tahdot kastikkeesta hivenen paksumpaa.
Hienonna tilli ja fenkolinlehdet. Puristele fenkoliraasteesta ylimääriset nesteet pois. Yhdistä kaikki kastikeainekset ja mausta vastarouhitulla mustapippurilla.
Tämä on muuten ensimmäinen ruokajuttu, jonka olen tehnyt uudessa keittiössämme alusta loppuun. Fiilis on aika huikea. Oman keittiön puuttuminen lähes puolentoista kuukauden ajan on ollut ihan kamalaa. Aiheeseen liittyen muutun lähiviikkoina muutaman postauksen ajaksi sisustusbloggaajaksi ja julkaisen täällä sekä kuvia että juttua uudesta keittiöstämme. Kommenttinne jännittää jo nyt aivan älyttömästi. Apua.