Lomaruokaa ja vinkkejä juustopöytään
Kävin pari viikkoa sitten Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin uuden Lomaruokaa -keittokirjan julkaisutilaisuudessa ja sain mukaani yhden painoksen uunituoreesta ruokakirjasta. Teos oli syntynyt naisten pienenä kesälomaprojektina Kroatiassa, jossa he olivat viettämässä perheidensä kanssa aikaa. Upea Johanna on kuvannut itse kaikki kirjan ruokakuvat ja ne ovat todella inspiroivia sekä kauniita.
Julkaisutilaisuudessa oli tarjolla kirjan ohjeen mukaan tehtyä aprikoosi-rosmariinihilloa sekä vuohenjuusto-gruyérea. En ollut aikaisemmin maistanut kumpaakaan, joten yhdistelmä herätti suurta mielenkiintoa JA se osottautui aivan maagisen herkulliseksi. Niin loistavaksi, että kipittelin siltä seisomalta kauppaan ostamaan tarvikkeita oman hilloni valmistukseen.
Harmikseni kaupassa ei kuitenkaan juuri sillä hetkellä ollut tuoreita aprikooseja, joten jouduin tekemään hilloni muutamasta nektariinista ja persikasta. Aivan mainiota siitä tuli kyllä niinkin.
Nektariini-rosmariinihillo | juustotarjottimelle | tuorepuuroihin
- 5 tuoretta nektariinia
- 3 tuoretta persikkaa
- 1 oksa rosmariinia
- ½ dl vettä
- ¾ dl sokeria (tai ⅓ dl steviaa*)
*Käytän mihinkään makeutukseen todella harvoin sokeria. Suosin ensisijaisesti steviaa tai agave-siirappia. Steviaa annostellaan noin puolet vähemmän kuin tavallista sokeria.
Pese hedelmät huolella. Lohko ne palasiksi ja poista kivet. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes hedelmien lihat ovat lähes kokonaan hajonneet. Voit auttaa hedelmiä murskaamalla niitä kevyesti lusikalla keittelyn aikana. Jäähdytä valmis hillo ja tarjoa vahvan vuohenjuuston tai esimerkiksi tuorepuuron seassa.
Vuohenjuusto-gruyéresta ja Lomaruokaa -kirjan hedelmähillosta tuli siis suoraan uusi suosikkiyhdistelmäni juustopöydässä. Aikaisemmin tätä titteliä on hallinnut lampaanmaidosta tehty valkohomejuusto, Brebiou. Sitä valmistetaan eteläisessä Ranskassa Pyreneillä ja paikalliset tarjoilevat sen aina mustakirsikkahillon kanssa – match made in heaven.
Kokeilkaa ja rakastukaa.
Palaan vielä Teresan ja Johannan uuteen ruokakirjaan sen verran, että se on ollut yksi inspiroivimmista keittokirjoista, johon olen vähään aikaan törmännyt. Keittiögurut ovat testanneet ja todenneet hyväksi joka ikisen kirjaan päätyneen reseptin. Pidän kirjassa hurjan paljon myös siitä, että reseptiikka noudattaa lomaruokateemaa viimeiseen asti. Esimerkiksi heti seuraavaksi testiin lähtevässä nektariini-mascarpone-tortussa on käytetty reilusti kaupan valmista voitaikinaa eikä lähdetty hifistelemään ja ohjaamaan lukijaa tekemään kaikkea itse alusta alkaen. Vaivatonta ja nopeaa – juuri niin kuin ruoanlaiton kuuluukin olla lomalla.