Mökkikokin uusi raamattu
Kirjasuositus, Villiyrtti keittokirja, Sami Tallberg
Ostin joku kuukausi sitten Sami Tallbergin Villiyrtti -keittokirjan. Ihastuin kirjan ideaan välittömästi; kirjassa esitellään yli 70 erilaista villikasvia ja niiden ympärille on rakennettu toinen toistaan maukkaampia reseptejä. Jokainen villiyrtti esitellään erinomaisten tunnuskuvien ja tiivistetyn kasvikohtaisen informaation kanssa – näistä on vastannut Luontoportti.com:in Jouko Lehmuskallio.
Olen kahlannut tätä teosta läpi nyt iltaisin enkä ole varmasti koskaan ollut näin innostunut mökkipihamme tonkimisesta ensi kesänä. Pää on täynnä inspiraatiota ja kädet syyhyävät päästä pihalle tutkiskelemaan ja maistelemaan luonnon antimia.
Ihan huippua!
Testasin aamulla yhden kirjan resepteistä. Vähän tylsästi jouduin tietenkin jättämään reseptin villiyrttisalaatin tekemättä, koska talvi ja koska Helsinki. Korvasin sen Antin mieliksi pekoni-papurullilla.
Juustoinen munakas | 1 annos
- 3 kananmunaa
- 20 g vastaraastettua gruyere-juustoa
- 1 rkl voita
- ½ rkl öljyä
- mustapippuria
- suolaa
Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon juustoraaste, ripaus suolaa ja mustapippuria. Lämmitä rasvat pannulla ja kaada muna-juustoseos joukkoon. Ala heti sekoittelemaan munamassaa lastalla ja muotoile siitä kuohkea munakas pannun toiseen laitaan. Munakas kannattaa jättää keskeltä hiukan valuvaksi, jotta se säilyy mehevänä.
Pekoni-papurullat
- 10 g salkopapuja
- 1 pekoni
- öljyä
Leikkaa papujen molemmista päästä pois pienet palat. Keitä niitä suolaisessa vedessä noin viiden minuutin ajan. Huuhtele kylmällä vedellä. Kietaise papukimpun ympärille pekoni ja paista öljytilkassa, kunnes pekoni on valmis.