Siika–cevichesalaatti ja kalankäsittelymuistutus

siikaceviche11.jpg

siikaceviche2.jpg

Tänään ohjelmassani on suunnitella mökkiruokalistamme loppuviikoksi ja juhannukseksi. Vaikka mökkimme varustelutaso vastaa normaalia omakotitaloa, tykkään valita mökkiolosuhteisiin ruokia, jotka voisi helposti valmistaa myös taivasalla. Mökkimme sijaitsee Itä-Suomessa ison järven rannalla ja siitä nousee aina kilotolkulla kuhaa sekä siikaa. Vaikka useimmiten paistamme tai savustamme tuoreet kalat, on niitä välillä myös kiva valmistaa vähän eri tavalla  eikä mikään ole niin hyvä ja helppo vaihtoehto tuoreelle kalalle kuin raikas cevichesalaatti, joka toimii hyvin sekä kevyenä lounaana että alkupalana tai lisäkkeenä illallisella.

Itse pyydettyä raakana käytettäväksi tarkoitettua kalaa valmistaessa on kuitenkin tärkeä muistaa, että Evira suosittelee kalafileiden pakastusta -18 °C vähintään 24 tunnin ajaksi. Pelkkä raakakypsentäminen ei tuhoa loisia, kuten lapa- ja sukkulamatoa, joita esiintyy etenkin petokaloilla.

siikaceviche6.jpg

Tänään valmistamaani italialaistyyppiseen cevichesalaattiin sopivat hyvin vaalealihaiset kalat. Olen maistanut ja todennut sen hyväksi ahvenen, kuhan sekä siian kanssa. Pääasia on, että käytettävä kala on tuore. Kalan raakakypsytykseen tykkään itse käyttää sitruunaa, mutta muutkin sitrushedelmät toimivat. Olen hienosäätänyt kastikkeen ainesuhteet vuosien varrella aika tarkasti, joten minkään kanssa ei kannata alkaa himmailemaan. Cevichen maku saa olla raikas ja voimakas.

siikaceviche8.jpg

 

Kastike | salaatille | kalan marinadi

  • 1½ sitruunan mehu
  • ½ dl oliiivöljyä
  • 1 rkl suolaa
  • ¾ rkl sokeria
  • 3 tl silputtua basilikanvartta
     

Purista sitruunamehut kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Mausta suolalla, sokerilla ja hienoksi silputulla basilikanvarrella.

siikaceviche.jpg

Poista kalafileistä mahdolliset nahat, rasvat ja keskiruoto. Huuhtase veden alla. Pilko fileet noin kuutiosenttimetrin kokoisiksi palasiksi ja yhdistä marinadikastikkeen kanssa. Anna kalapalojen kypsyä liemessä noin tunnin ajan.

siikaceviche5.jpg

 

Cevichesalaatti

  • 400 g raakakypsytettyä kalaa marinadissa
  • 2 rasiaa kirsikkatomaatteja
  • 3 kevätsipulin varret
  • 1 avokado
  • 1 punasipuli
  • 1 kurkku
  • 1 puska tuoretta basilikaa
  • mustapippuria
     

Pilko kirsikkatomaatit neljään osaan ja jätä valumaan siivilään. Pese ja halkaise kurkku. Poista siemenosa pientä lusikkaa apunakäyttäen.

siikaceviche7.jpg

Kuutio kurkku salaattikulhon pohjalle. Pilko joukkoon yksi punasipuli ja kevätsipulien varret. Yhdistä kurkun ja sipulin kanssa myös hetken aikaa valuneet tomaatinpalaset. Mausta mustapippurilla ja käsin revityillä basilikanlehdillä.

Lisää kuoressaan kuutioitu avokado ja raakakypsytetty kala salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua*. Kaada koko marinadikastike kalan mukana ja pyöräytä tasaisesti salaatinkastikkeeksi. Tarjoile välittömästi.

siikaceviche10.jpg

siikaceviche3.jpg

* Cevichesalaatin voi tarjoilla myös näyttävästi lautaselle purettuna. Jätä tällöin välistä kalan ja avokadokuutioiden yhdistäminen salaattiin ja kerrosta aineksia vain väljästi lautaselle vuorotellen. Viimeistele annokset lorauksella marinadikastiketta sekä muutamalla rouhauksella mustapippuria.

siikaceviche4.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Taste of Helsinki in action

tasteofhelsinki2015.jpg

tasteofhelsinki20156.jpg

Taste of Helsinki pyörähti käyntiin taas eilen ja pääsin nauttimaan avajaistunnelmista paikan päälle. Kaikista kesän ruokatapahtumista on tämä ainakin itselleni se kaikista odotetuin. Tänä vuonna mukana on 10 huippuravintolaa, joista yksi on itse asiassa Bocuse d’Or -kokkikilpailussa huikeaa menestystä niittäneen Matti Jämsenin Pop-up – itselleni ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista kohteista.

tasteofhelsinki20153.jpg

Rennosti hymyilevä kokki ennen illallistarjoilun vilinää on suuri ilo silmille.

Testasin eilen Matin ravintolasta kurkulla ja piparjuurella höystetyn toast skagenin, joka oli varmasti paras koskaan syömäni versio kyseisestä klassikkoleivästä. Kuva annoksesta on tämän jutun ensimmäisenä. Huomenna taas ajattelin lopetella maisteluni Jämsenien mansikkamaidolla, jonka näin vain vilaukselta, kun olin jo poistumassa paikalta, mutta se todella häikäisi kauneudellaan. 

tasteofhelsinki20154.jpg

Taste of Helsingissä on myös juomapuoli aina vakuuttanut loistavien ruokien rinnalla. Nautin suuresti siitä, kuinka eri maahantuojien edustajat miettivät ja auttavat valitsemaan oikean juoman jokaiselle ruoalle. Koko festivaalialue on yhtä yhtenäistä anniskelualuetta, joten viinilasien kanssa kulkeminen ravintoloista toiseen onnistuu ja kuuluu asiaan. Täällä ei todellakaan tarvitse seisoskella aidatuissa karsinoissa tai pelätä, että joku alkaa huutelemaan perään, jos jokainen seurueen jäsen haluaa syödä eri ravintoloiden ruokaa samassa pöydässä.

tasteofhelsinki20155.jpg

Yksi edellisvuoden suosikkiravintoloistani, ahvenanmaalainen Smakby, joutui viime hetkellä jättämään tapahtuman välistä, mutta onneksi sen tilalle tuli Patrona, henkilökohtainen suosikkini Helsingin meksikolaisista ravintoloista. Patronan annokset eivät näy valmiiksi painetuissa esitteissä, mutta niitä ei missään tapauksessa kannata jättää huomiotta. Ravintolan tiikerirapua ”aquachile” vaahdotetulla suolakeksillä ja valentina-kastikkeella on aivan taivaallisen hyvää samoin kuin pääruoan virkaa toimittava savustettu naudankielitaco.

tasteofhelsinki.jpg

tasteofhelsinki20157.jpg

Taste of Helsinki sisältää tänäkin vuonna tuttuun tapaan paljon muutakin ohjelmaa. Lounaalle ja illalliselle on mahdollisuus ostaa lippu asiantuntijoiden ohjaamiin shampanja- ja viinimaisteluihin. Paikan päällä voi ilmottautua mukaan Electroluxin Chefs’ Secrets -kokkikouluun, jossa valmistetaan pääsee valmistamaan ruokaa yhdessä Suomen Kokkimaajoukkueen kanssa. Electroluxin Taste Theatressa on lähes tunneittain vaihtuvia kokkausnäytöksiä, joiden lomassa huippukokit jakavat ruoanlaittovinkkejään. Teatterissa käydään myös Suomi–Ruotsi -kokkausmaaottelu ja lavan edessä on mahdollista päästä seuraamaan kokkien työskentelyä lähietäisyydeltä.

tasteofhelsinki20159.jpg

tasteofhelsinki20152.jpg

Onnistuin saamaan tältä herralta maailman suloisimman ja herkullisimman kurkunkukkasen maistiaiseksi kesken kilpailun  kylläpäs punastutti, kaunis kiitos!

Sitten lopuksi haluaisin vielä jakaa kannanottoni siihen kaikkein tärkeimpään kysymykseen:

Mikä oli suosikkiannokseni?

Antaa kuvien puhua puolestaan.

tasteofhelsinki20151.jpg

tasteofhelsinki1.jpg

Tämän vuoden kiistattomasti parhaaksi annokseksi nousee mielestäni ravintola Brödin savustettu härkä-tartar. Rakastan tartar-pihvejä yli kaiken, mutta niiden tasoissa on paljon vaihtelua – tartar on yleensä joko aivan fantastinen tai täysin syömäkelvoton. Vasta viime viikolla jouduin jättämään syömättä yhden mauttomalle peruslihapullataikinalle maistuvan version yhdessä Pariisin tunnetuimmista braisserieistä ja se muuten otti aivoon ihan vietävästi. Nyt kuitenkin Brödin lehtipersiljamajoneesin ja ketunleipien kanssa tarjottu täydellisesti maustettu härkä-tartar pelasti monta huonompaa kokemusta. Tartar for life, I say!

tasteofhelsinki20158.jpg

Suomen paras ruokafestivaali on avoinna vielä kolmen päivän ajan Helsingin keskustassa Kansalaistorin puistossa. Lippuja Tiketistä sekä rajoitetuissa määrin myös suoraan ovelta.

Nähdään lauantaina!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Suosittelen