Koko perheen kinkkukiusaus

kinkkukiusaus3 (1).jpg

kinkkukiusaus6.jpg

Kiitän aina välillä arkisin siitä, että onneksi on olemassa myös muutamia sellaisia ruokalajeja, joissa puolivalmisteiden käyttö kuuluu asiaan vähän samalla tavalla kuin voisarvi ja lasi shampanjaa pariisilaisella aamupalalle. Yksi tämänlaisista lapsiperheen pelastajista on perinteinen kinkkukiusaus. Vaikka peruna-sipulisekoituspussin nostaminen sieltä pakastealtaasta ei aina välttämättä tunnu niin hohdokkaalta, Portin kinkkusuikaleista puhumattakaan, saa niistä valmistettua todella pienellä vaivannäöllä erittäin toimivan ja maukkaan päivällisen.

kinkkukiusaus1.jpg

Meidän perheen perinteinen kinkkukiusaus saa vielä vähän lisämakua porkkanasuikaleista, kaurakermasta sekä tuoreesta oregaanosta ja persiljasta.

 

Kinkkukiusaus | maidoton | 5 henkiselle perheelle

  • 600 g peruna-sipulisekoitusta
  • 250 g kinkkusuikaleita
  • 2 iso porkkanaa
  • 1 puska tuoretta persiljaa
  • 1 puska tuoretta oreganoa
  • 4 dl kaurakermaa
  • suolaa
  • mustapippuria

 

kinkkukiusaus5.jpg

Kuori ja pilko porkkana perunoita muistuttaviksi suikaleiksi. Yhdistä se peruna-sipulisekoituksen sekä kinkkusuikaleiden kanssa uunin kestävässä vuoassa. Silppua joukkoon runsaasti tuoreita yrttejä ja sekoita tasaisesti. Mausta kaurakerma mustapippurilla ja suolalla, ja kaada se tasaisesti kasvis-kinkkuseoksen ylle. Rouhaise pinnalle vielä vähän runsaammin mustapippuria ennen uuniin laittoa.

kinkkukiusaus.jpg

kinkkukiusaus4.jpg

Paista kinkkukiusausta 200 °C uunissa noin 45 minuutin ajan. 

En pidä itse kovinkaan tummista pinnoista laatikko- ja pataruoissa, joten suojaan kiusauksenkin jo noin 20 minuutin paiston jälkeen foliolla – silloin, kun pinta on saavuttanut haluamani ulkonäön.

kinkkukiusaus7.jpg

Kinkkukiusauksen kannattaa antaa jäähtyä hetken ennen tarjoilua.

Aikuisten lautaselle voi myös lisätä vielä yrttipuskien jämät antamaan annokselle vähän lisää hohtoa.

kinkkukiusaus2.jpg

Olenko muuten kertonut teille, että olemme Antin kanssa juuri tällä hetkellä kahdestaan kiertämässä Eurooppaa ja viettämässä meidän 5-vuotis hääpäiväämme. Itse asiassa tämän jutun julkaisuhetkellä heräämme Marais’n aamuun näissä tunnelmissa – ei yhtään pöllömpää, vai mitä? Huomenna matkamme jatkuu Eurostarilla kohti Lontoota.

koti ruoka-ja-juoma

Salaatti hedelmistä, fetajuustosta ja mintusta

nektariinifetasalaatti6.jpg

nektariinifetasalaatti7.jpg

Jatkan vielä hieman edellisen postauksen mainion Lomaruokaa -keittokirjan lumoissa, sillä yksi kirjan resepteistä antoi pohjan tämän raikkaan salaatin tekemiseen. Alkuperäisessä ohjeessa hedelminä käytettiin verkko- ja vesimelonia, jotka itse korvasin tuoreilla nektariineilla sekä persikoilla. Salaattihedelmiksi kävisivät hyvin myös esimerkiksi aprikoosit tai päärynät – mitkä vain näyttävät kaupassa herkullisimmilta ja tuoreimmilta. Tein kastikkeesta myös himpun verran makeamman tasapainottamaan käyttämieni hedelmien kirpsakkuutta.

nektariinifetasalaatti2.jpg

 

Minttu-feta-hedelmäsalaatti | lisäkkeeksi kuudelle

  • 1 kg tuoreita nektariineja
  • 200 g tuoreita persikoita
  • 100 g fetajuustoa
  • 1 puska (voimakasta) minttua
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria

     

nektariinifetasalaatti3.jpg

Sekoita kastikkeen ainekset eli sitruuna, oliiviöljy ja hunaja sekä mausteet keskenään. Pese, kuivaa ja pilko hedelmät. Yhdistä kastike hedelmiin isossa kulhossa. Jätä maustumaan hetkeksi. Valuta ylimääräiset mehut pois hedelmistä siivilän avulla. Hienonna minttu ja murustele fetajuusto hedelmien päälle. Rouhaise pinnalle vielä runsaasti mustapippuria ja tarjoile välittömästi.

nektariinifetasalaatti.jpg

nektariinifetasalaatti1.jpg

Salaatin seuralaiseksi sopii hyvin Alkon italialainen uutuusviini Canti Moscato d’Asti.

Sain pullollisen viiniä maisteltavakseni viime viikolla* ja tykästyin siihen kovasti. Maultaan Moscato d’Asti on runsas ja makea, hieman persikkaan ja aprikoosiin vivahtava. Se on myös viiniksi kohtuullisen mieto sisältäen alkoholia vain 5,5 tilavuusprosenttia – vähän parempaa siideriä siis, haha. Toivottavasti kukaan viiniasiantuntija ei järkyty lausunnostani liikaa, sillä tarkoitan vain, että suurena viinin ystävänä korvaan tällä mainiosti juurikin ne hetket, jolloin saattaisin kaivata jotain vähän kevyempää nautintoa. 

nektariinifetasalaatti4.jpg

nektariinifetasalaatti5.jpg

*Alkoholia saa edelleen mainostaa blogeissa, mikäli bloggaaja ei saa palkkiota tai vastaanottaa vain satunnaisia tuotenäytteitä. Tällöin kirjoittaminen katsotaan vapaaksi kansalaiskirjoittamiseksi, jota alkoholilain mainontasäännökset eivät koske.

koti ruoka-ja-juoma