Kikhernepihvit ja kesäkurpitsatsatsiki

kikhernepihvit8.jpg

kikhernepihvit7.jpg

Tein meille eilen ruoaksi kikhernepyörykkä-pihvejä, sillä en osannut päättää miltä halusin lopputuloksen näyttävän. Pyörykät paistoin pannulla reilussa öljyssä ja niistä tuli ehkä hiukan mehukkaampia, mutta rumempia. Pihvit taas valmistuivat parissa kymmenessä minuutissa uunissa. Hyvältä maistuivat molemmin tehtyinä.

Murustelin myös tavallisen kikhernepihvimassani joukkoon hieman fetajuustoa. Sattumat sopivat pihveihin loistavasti. Niitä olisi koko ajan toivonut löytävänsä enemmän.

kikhernepihvit2.jpg

 

Minttuinen kesäkurpitsatsatsiki

  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • ½ puskaa tuoretta minttua
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 murskattu valkosipulinkynsi
  • 1 tl sitruunamehua
  • rouhaus mustapippuria
  • suolaa
     

Pese ja raasta kesäkurpitsa. Siirrä lävikköön, ripottele joukkoon suolaa ja jätä valumaan 15 minuutiksi.

kikhernepihvit4.jpg

kesäkurpitsatsatsiki.jpg

Mittaa kulhoon ja sekoita keskenään tsatsikin muut ainekset – itse hyödynnän tässä lähes aina partamiehen omaa purkkia. Painele kesäkurpitsaraasteesta viimesetkin nesteet pois lusikan pohjalla. Sekoita jogurtin kanssa ja jätä suljetussa astiassa jääkaappiin maustumaan ainakin puoleksi tunniksi.

Muista laittaa kikherneet likoamaan kylmään veteen vähintään 8 tuntia ennen valmistusta!

kikhernepihvit3.jpg

 

Kikhernefetajuustopihvit | 2832 kappaletta

  • 500 g kuivattuja kikherneitä
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 100 g tahinia
  • 100 g fetajuustoa
  • ½ puskaa tuoretta korianteria
  • ½ puskaa tuoretta minttua
  • 2 sitruunan raastetut kuoret
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1–? tl suolaa

     

Mittaa kaikki ainekset paitsi fetajuusto tehosekoittimen kulhoon. Laita suolaa ainakin teelusikallisen verran ja muista vielä maistaa ennen paistamista. Lisää päälle puolet hyvin lionneista ja kuivatuista kikherneistä (ei niin kuin alapuolen kuvassa). Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää loput kikherneistä taikinamassan joukkoon muutamassa osassa, jotta sekoittimen terä pääsee helposti työskentelemään – säästät myös itse sekä hermoja että aikaa.

kikhernepihvit.jpg

kikhernepihvit5.jpg

Kaada kikhernemassa toiseen kulhoon. Murustele joukkoon fetajuusto ja sekoita käsillä tasaiseksi. Valmista taikinasta joko pihvejä tai pyöryköitä ja paista joko pannulla öljyssä tai uunissa 200° C ja 20 minuuttia.

kikhernepihvit1.jpg

Taikinan voi hyvin valmistaa aamupäivällä ja jättää jääkaappiin odottamaan myöhempää valmistusta. Pyörykkä-pihvit ovat parhaimimllaan suoraan pannulta nautittuina. Kesäkurpitsatsatsikin lisäksi näiden kanssa voi tarjota muita kasvistahnoja ja vihersalaattia. Hiiliydraattipitoiset lisukkeet kokisin vähän turhan raskaiksi.

kikherenpihvi11.jpg

kikhernepihvit9.jpg

Pac-da-chickpea-Man is comin to get u. Be aware, he’s very addictive.

koti ruoka-ja-juoma

Kesän paras halloumisalaatti

Halloumisalaatti5.jpg

Halloumisalaatti3.jpg

Ihanaa, että kesä on tulossa, vaikka ulkona sataa. Perjantaina pitäisi olla aurinkoista ja menemme tyttöjen kanssa Linnanmäelle. Kesä tuo meille paljon muitakin muutoksia. Ostimme nimittäin ison 70-luvulla rakennetun omakotitalon Espoosta, noin niin kuin vähän vahingossa. Onneksi tämä nykyinen koti saa parhaat mahdolliset asukkaat, ettei jää lainkaa harmittamaan. Näin oli selvästikin tapahtuvan.

Halloumisalaatti7.jpg

Omakotitalo tuo tietenkin entiselle keskusta-alueen kerrostaloasujalle aivan uusia ulottuvuuksia ruoanvalmistukseen. Ruokajuttuja, keittiöremonttia, laitteiden valintaa ja grillausta on siis luvassa paljon. Koti kunnostetaan melkeimpä jokaiselta pinnalta.

Tein tänään edellä mainituissa fiiliksissä kaveriltani lähemmäs viisi vuotta sitten oppimaani cantaloupe-halloumi-rucolasalaattia aka maailman parasta grillijuustosalaattia – ilman grilliä valitettavasti toistaiseksi. Parhauden salaisuutena on todella yksinkertaiset ainesosaset ja niiden makuja voimistava huumaavan hyvä kastike – sekä tietysti ainesten ja kastikkeen keskinäinen sinfonia. Kokeilkaa ja hämmästykää, jos nämä kirjalliset ylistyssanani eivät vakuuta.

Halloumisalaatti4.jpg

 

Halloumisalaatti | 4 henkilölle

  • 1 iso cantaloupemeloni
  • 100 g rucolaa
  • 250 g halloumijuustoa
     

Kuori ja paloittele meloni. Viipaloi halloumi sopivan kokoisiksi paloiksi. Kuivaa juustopalat talouspaperilla ja paista ne nopeasti kuumassa öljyssä pannulla tai grillissä ritilällä. Anna jäähtyä hetken. Valmista salaatinkastike tässä välissä.

Halloumisalaatti1.jpg

 

Kastike

  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl vaaleaa balsamikastiketta
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa

     

Mittaa kastikkeen ainekset syvälle lautaselle tai pieneen hulhoon. Sekoita voimakkaasti käsivispilällä, kunnes kastike on tasaista. Mausta ripauksella suolaa.

Yhdistä noin puolet kastikkeesta salaatin kanssa jo ennen tarjoilua. Laita ylijäänyt osa tarjoilukulhoon pöydälle. Salaatin joukkoon voi rouhaista myös kevyellä kädellä mustapippuria. 

Halloumisalaatti6.jpg

Meillä tätä salaattia menee läpi vuoden ehkä kerran kahdessa kuukaudessa. Viime aikoina olen käyttänyt salaatissa lampaanmaidosta tehtyä halloumijuustoa, sillä olen jotenkin mieltynyt lampaanmaidon makuun pehmeissä juustoissa. Tavallinenkin on kyllä ihan yhtä hyvää. Maustetuista halloumeista en sen sijaan osaa sanoa. Eivät ole koskaan herättäneet sen suurempaa kiinnostusta.

Halloumisalaatti7.jpg

Halloumisalaatti.jpg

koti ruoka-ja-juoma