Parsakaalisosekeitto yrttisydämellä
Toukokuussa kevennän aina ruokavaliotani hieman vapun jälkeisen ylensyömisen jälkeen. Muutenkin, kun ulkona paistaa aurinko ja ilman lämpenee, ei mieleni tee syödä mitään tuhtia. Olen pitänyt kasvissosekeitoista lapsuudesta alkaen. Ensimmäinen voimakkaampi muisto tajunnanräjäyttävän hyvästä (porkkana)sosekeitosta on pikkuserkkuni luota jostain 90-luvun alkupuolelta. Hänen perheessään laitettiin aina hurjan maukasta ruokaa, joista monesta haaveilen vielä tänäkin päivänä.
Teen hyvin harvoin kasvissosekeittoa täysin samoilla aineksilla ja mausteilla, vaikka muutamia suosikkiyhdistelmiä tietenkin löytyy. Viime aikoina olen innostunut erilaisten yrtti- ja makuöljyjen lisäämisestä keittoon tarjoiluvaiheessa. Helpottaa kun ei tarvitse kerralla arvioida koko perheelle sopivaa mausteisuuden tasoa vaan makua voi lisätä omien mieltymystensä mukaan.
Yrttipesto | mausteseos
- 1 ruukku tuoretta kirveliä
- 1 ruukku basilikaa
- 1 ruukku ruohosipulia
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- 3 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl kuorittuja manteleita
- 1 tl karkeaa merisuolaa
- 2 tl sitruunamehua
Paahda manteleita kuivalla muutama minuutti. Varo ruskistamasta. Laita kaikki ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja aja sileäksi massaksi sauvasekoittimella.
Parsakaalisosekeitto | 4 annosta
- 1 kg parsakaalia
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 10 dl kasvislientä
- 2 dl kermaa
- 1 rkl voita
- mustapippuria
- suolaa
Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota voissa kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja pilkotut parsakaalin palaset. Kypsennä kannen alla keittäen. Kun parsakaali on pehmeää, ota keittopohja sivuun ja anna jäähtyä. Soseuta sauvasekoittimella.
Laita soseutettu keitto takaisin liedelle. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile lämpimänä yrttipeston kera.