Perjantain viinivinkki

vinaesmeralda1.jpg

Jos teille käy niin kuin meille, että on saatava sopivan viileää valkoviiniä ja äkkiä, suosittelen jäisten viinirypäleiden käyttämistä. (Kenellä ei muka ole aina jäisiä viinirypäleitä pakkasessa.) Viinirypäleet eivät jääpalojen tavoin sula ja päästä nesteitään hyvää valkoviiniä valjuuntamaan –

ja ovat ne aika hauskan näköisiäkin.

vinaesmeralda.jpg

Ihanaa perjantaita ja viikonloppua. Drink fruits – be immortal!

koti ruoka-ja-juoma

Kevään raikkain varhaiskaalisalaatti ja Huippukokin kotiruokaa 2

Kirja-arviossa: Huippukokin kotiruokaa 2 ja yksi reseptitesti

varhaiskaalisalaatti.jpg

huippukokoinkotiruokaa2.jpg

Olin muutama viikko sitten Tomi Björkin uunituoreen Huippukokin kotiruokaa 2 -kettokirjan julkaisutilaisuudessa ja onnistuin saamaan itselleni yhden kopion kyseisestä opuksesta. Keittokirja oli ehdottoman positiivinen yllätys, sillä sen reseptien makumaailmat eivät olleet enää pelkästään Aasiasta. Mukaan mahtui iso joukko italialaisen, ranskalaisen ja jopa skandinaavisen keittiön inspiroimia ruoka-annoksia. Lähes 300 sivuisessa kirjassa oli lisäksi huimat 104 reseptiä, joista vähintäänkin joka toinen on pakko testata – tavalla tai toisella.

huippukokinkotiruokaa3.jpg

Ehdin kysymään huippukokilta itseltään, mitä ruokaohjetta hän suosittelisi ensimmäisenä kokeilemaan. Vastaus oli joko taimenmunakasta tai lohipastramia ja piimäkastiketta. Piimäkastike oli tarttunut Tomin matkaan australialaiselta ystävältä, mutta hän on mukauttanut sen omaan makuunsa. Reseptin lopussa oli maininta kastikkeen soveltumisesta myös salaateille, joten kehittelin sen ympärille vielä rapsakan varhaiskaali, vihreää omenaa ja fenkolia sisältävän lisukkeen.

 

Varhaiskaalisalaatti | iso kulho

  • 3 pientä kerää varhaiskaalia tai yksi iso
  • 3 vihreää omenaa
  • ½ fenkoli
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 annos piimäkastiketta
     

 

varhaiskaalisalaatti4.jpg

varhaiskaalisalaatti6 (1).jpg

Pilko kaalit ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi ja laita ison, mieluiten kannellisen, kulhon pohjalle. Kuori ja raasta omenat, ja sekoita niihin puolikkaan sitruunan mehu. Yhdistä omenaraaste fenkoli- ja kaalisuikaleiden kanssa. Kaada päälle piimäkastiketta, sulje kulhon kansi ja hölskyttele sekaisin.

 

Piimäkastike

  • 1½ dl piimää
  • 1½ dl majoneesia
  • 1 dl tillisilppua
  • suolaa

     

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.

lohipastramibjörck.jpg

huippukokinkotiruokaa21.jpg

 

Mausteinen lohipastrami | 500 g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä

  • 1 rkl korianterinsiemeniä
  • 1 rkl sormisuolaa
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 sitruunan kuori

     

Paahda kuivamausteita  kuivalla pannulla viitisen minuuttia, jotta saat mausteiden aromit irtoamaan. Anna jäähtyä hetken ja murskaa mausteet morttelissa. Raasta joukkoon sitruunankuori ja sekoita. Leikkaa lohi neljään osaan – tarkoituksena saada aikaan neljä kulmikasta siivua. Hiero mausteseos pintaan ja anna maustua vartin verran. Paahda kalat kuivalla pannulla noin minuutin per kylki.

varhaiskaalisalaatti1.jpg

varhaiskaalisalaatti2.jpg

Pics or didn’t happen!

kulttuuri suosittelen kirjat ruoka-ja-juoma