Kirja-arviossa: Huippukokin kotiruokaa 2 ja yksi reseptitesti


Olin muutama viikko sitten Tomi Björkin uunituoreen Huippukokin kotiruokaa 2 -kettokirjan julkaisutilaisuudessa ja onnistuin saamaan itselleni yhden kopion kyseisestä opuksesta. Keittokirja oli ehdottoman positiivinen yllätys, sillä sen reseptien makumaailmat eivät olleet enää pelkästään Aasiasta. Mukaan mahtui iso joukko italialaisen, ranskalaisen ja jopa skandinaavisen keittiön inspiroimia ruoka-annoksia. Lähes 300 sivuisessa kirjassa oli lisäksi huimat 104 reseptiä, joista vähintäänkin joka toinen on pakko testata – tavalla tai toisella.

Ehdin kysymään huippukokilta itseltään, mitä ruokaohjetta hän suosittelisi ensimmäisenä kokeilemaan. Vastaus oli joko taimenmunakasta tai lohipastramia ja piimäkastiketta. Piimäkastike oli tarttunut Tomin matkaan australialaiselta ystävältä, mutta hän on mukauttanut sen omaan makuunsa. Reseptin lopussa oli maininta kastikkeen soveltumisesta myös salaateille, joten kehittelin sen ympärille vielä rapsakan varhaiskaali, vihreää omenaa ja fenkolia sisältävän lisukkeen.
Varhaiskaalisalaatti | iso kulho
- 3 pientä kerää varhaiskaalia tai yksi iso
- 3 vihreää omenaa
- ½ fenkoli
- ½ sitruunan mehu
- 1 annos piimäkastiketta


Pilko kaalit ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi ja laita ison, mieluiten kannellisen, kulhon pohjalle. Kuori ja raasta omenat, ja sekoita niihin puolikkaan sitruunan mehu. Yhdistä omenaraaste fenkoli- ja kaalisuikaleiden kanssa. Kaada päälle piimäkastiketta, sulje kulhon kansi ja hölskyttele sekaisin.
Piimäkastike
- 1½ dl piimää
- 1½ dl majoneesia
- 1 dl tillisilppua
- suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.


Mausteinen lohipastrami | 500 g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä
- 1 rkl korianterinsiemeniä
- 1 rkl sormisuolaa
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- 1 tl mustapippuria
- 1 sitruunan kuori
Paahda kuivamausteita kuivalla pannulla viitisen minuuttia, jotta saat mausteiden aromit irtoamaan. Anna jäähtyä hetken ja murskaa mausteet morttelissa. Raasta joukkoon sitruunankuori ja sekoita. Leikkaa lohi neljään osaan – tarkoituksena saada aikaan neljä kulmikasta siivua. Hiero mausteseos pintaan ja anna maustua vartin verran. Paahda kalat kuivalla pannulla noin minuutin per kylki.


Pics or didn’t happen!