Parempi parsapiirakka

parsapiirakka9.jpg

parsapiirakka10.jpg

Parsasesonki alkoi kuluneena viikonloppuna ja sen huomasi. Olen ehtinyt syömään parsaa jo korvasienimuhennoksen ja hollandaisen kera sekä eilen tässä piirakassa. Parsapiirakkani sisältää toisinaan pekonia ja toisinaan jotain voimakasmakuista juustoa – koskaan ei kuitenkaan molempia yhtäaikaa. Vähemmän on enemmän -periaate pätee myös ruoanlaitossa siinä missä monessa muussakin elämän osa-alueessa.

parsapiirakka6.jpg

 

Parsapiirakka | pohja | uuni 175 °C

  • 90 g voita
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl kylmää vettä
  • ½ tl suolaa
     

Sekoita ruisjauhot ja suola keskenään. Kuutio voi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita ja muotoile taikinasta pallo. Siirrä jääkaappiin lepäämään ainakin puoleksi tunniksi.

parsapiirakka3.jpg

parsapiirakka2.jpg

Kaulitse taikina levyksi ja laita piirakkavuokaan. Laita taikinan päälle alumiinifoliota tai leivinpaperia ja kaada sen päälle painoksi kuivattuja herneitä, kiviä tai mitä tahansa muuta kädenulottuvilla olevaa ja uuninkestävää.

parsapiirakka1.jpg

parsapiirakka8.jpg

Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia 175 °C uunissa. Aloita täytteen valmistaminen.

 

Täyte

  • 250 g parsaa
  • 3 siivua pekonia*
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1½ dl maitoa
  • 3 kananmunaa
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

     

* Vaihtoehtoisesti 30 grammaa gruyere- tai parmaanijuustoraastetta.

parsapiirakka.jpg

Leikkaa parsoista puumainen osa vartta pois ja keitä niitä nopeasti kolmisen minuuttia. Tee pekonista pienempiä siivuja ja paista kypsäksi pannulla. Sekoita keskenään ranskankerma, kananmunat, maito ja mausteet.

Lado esipaistetun pohjan päälle puolet parsoista ja kaikki pekonisiivut. Kaada päälle muna-maitoseos. Kerrosta pinnalle loput parsoista ja anna paistua 175 °C uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

parsapiirakka4.jpg

parsapiirakka11.jpg

En pidä visuaalisessa mielessä lainkaan piirakoista, joiden pinta on palanut ruskeaksi kuumien uunivastusten alla. Suojaankin omat tekeleeni aina foliolla hieman väriä saatuaan, noin paistoajan puolivälissä, liiallisen tummumisen estämiseksi. Tämä on kuitenkin vain oma näkemykseni mahdollisimman herkullisen piirakan ulkonäöstä.

parsapiirakka7.jpg

parsapiirakka5.jpg

Bon Appétit!

 

koti ruoka-ja-juoma

Kukkakaali–bulgurpilahvi ja karitsapullat

Lautasellinen Lähi-itää

lähiitäpullat2.jpg

lähiitäpullat1.jpg

Lähi-itä on ollut vahvasti esillä keittiössämme viimeisen puolen vuoden aikana. Eritoten marokkolainen ja tunisialainen ruokakulttuuri kiehtoo. En ole vieraillut Lähi-idässä Arabiemiraatteija lukuunottamatta, mutta ensi keväänä pääsen toivottavasti tutustumaan tarkemmin juurikin tuohon marokkolaiseen keittiöön Marrakeshistä käsin.

Tein eilen, pientä matkakuumetta potien, lähinnä ehkä turkkilais–iranilaisen vivahteen omaavia karitsalihapullia, bulgurpilahvia ja pari erilaista tahnaa niiden kylkeen. Lihapullat ja pilahvin olemme tehneet samalla tavalla jo ainakin neljästi. Lisuketahnoja varioin melkeimpä joka kerta vähän oman fiiliksen mukaan.

lähiitäpullat7.jpg

 

Mantelimuhammara | punainen

  • 300 g paahdettuja paprikoita öljyssä
  • 100 g kokonaisia manteleita
  • 1 siivu paahtoleipää
  • ½ rkl öljyä
  • 2 tl chilitahnaa
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl balsamicoa
  • 1 tl jeeraa

     

Persilja-paputahna | vihreä

  • 1 puska tuoretta persiljaa
  • 1 prk valkosia papuja suolaliemessä
  • 2 rkl öljyä
  • ½ sitruunan mehut
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl mustapippurirouhetta
     

Yhdistä tahna-ainekset ja soseuta tasaiseksi joko teho- tai sauvasekoittimella. Lisää ripaus suolaa oman maun mukaan ja anna maustua jääkaapissa hetken ennen tarjoilua.

lähiitäpullat10.jpg

lähiitäpullat8.jpg

 

Karitsalihapullat | paistoaika 20 min | 200 °C 

  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 2 siivua paahtoleipää
  • 1 dl turkkilaista kevytjogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 puskaa tuoretta korianteria

     

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja paloittele ison kulhon pohjalle. Kaada päälle jogurtti ja anna turvota viitisen minuuttia. Lisää loput aineksista ja mausteet. Mouhi käsin tasaiseksi seokseksi. Annan yleensä tässä vaiheessa lihapullataikinan maustua hetken jääkaapissa, mutta periaatteessa siitä voi kyllä alkaa vaikka heti pyörittää tasaisia palloja uunipellille.

lähiitäpullat.jpg

lähiitäpullat4.jpg

Lihapullien kaverina syömme aina bulgurpilahvia. Bulgur on murskattua vehnää ja sitä voidaan käyttää tismalleen samalla tavalla kuin riisiä, couscousia ja pastaa. Bulgurvehnässä on kuitenkin verrokkejaan enemmän vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa – rikkaan ravintoarvopitoisuutensa vuoksi sitä suositellaan etenkin kasvisruokavaliota noudattaville.

lähiitäpullat5.jpg

 

Kukkakaali–bulgurpilahvi | 4 annosta

  • 4 dl bulguria
  • 4 dl vettä
  • 1 pieni kukkakaali
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl kurkumaa
     

Keitä kukkakaalia viisi minuuttia ja siirrä jäähtymään. Kuumenna kattilan pohjalla öljyä, tomaattipyrettä ja kurkumaa noin minuutin ajan, kunnes maut avautuvat. Lisää joukkoon bulgur ja sekoita. Kaada päälle vesi. Lisää kasvisliemikuutio ja anna kiehahtaa nopeasti. Laita kansi päälle ja siirrä pois levyltä. Anna hautua 10 minuuttia.

lähiitäpullat3.jpg

Pilko jäähtyneen kukkakaalin kukinnot kulhoon, hienonna tarvittaessa ja yhdistä sitten kypsyneen bulgurin kanssa.

Tämän ruoan ehdoton juomaseuralainen on argentiinalainen tuhti ja täyteläinen Famiglia Bianchin Malbec

lähiitäpullat6.jpg

lähiitäpullat9.jpg

tosin ei tätä koskaan ole jäänyt lautaselle muruakaan ilman sitä.

koti ruoka-ja-juoma