Italialainen pyttipannu

Eli aito riisisalaatti

italiapyttis.3.jpg

italiapyttis.10 (1).jpg

Ystäväni pohti taannoin, ettei käytä säilyketonnikalaa ruoanlaitossa lähes koskaan, sillä ”eihän siitä saa aikaan mitään oikeasti hyvää”. Vielä muutama vuosi takaperin olisin hyvin voinut todeta samoin, mutta tilanne on muuttunut; MSC-sertifioitu säilyketonnikala on hiipinyt vähitellen takaisin jokaviikkoiseen ruokavaliooni. Tämänkin blogin lyhyen historian aikana olen jo ehtinyt esitellä kolme lempiruokaani (1, 2, 3), joista kaikissa on keskeisenä elementtinä toiminut nimenomaan purkista otettu tonnikala.

Ja nyt olisi vuorossa neljäs.

Tämä italialainen pyttipannu oli itseasiassa se eniten säilyketonnikalan käyttöäni lisännyt ruoka. Salaatin raaka-aineluettelon on tuonut tietoisuuteeni ruokakirjailija Saku Tuominen, mutta mitään tarkkaa reseptiikkaa siihen ei ole ollut. Salaatin kultainen ohjenuora on Tuomisen mukaan se, ettei riisi ole liikaa ja että riisin pehmeyttä on tasapainottamassa jotain rapsakkaa. Muuten saa tehdä mitä haluaa, kunhan muistaa tarjoilla salaatin kylmänä.

italiapyttis.jpg

 

Riisi-tonnikalasalaatti | 4 isoa annosta | ceviche-style

  • 1 iso kurkku
  • 3 tomaattia
  • 2 isoa varsisellerin vartta
  • 2 rkl pieniä kapriksia
  • 125 g basmatiriisiä (kuivapaino)
  • 1 punasipuli
  • 1 prk tonnikalaa öljyssä
  • 200 g herneitä
  • 1 puska tuoretta persiljaa
  • 4 kananmunaa
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa
     

Keitä riisi suolatussa vedessä. Poista kurkun pätkästä ja tomaateista siemenet. Pilko vihannekset ja sekoita yhteen kaikki muut ainekset. Lisää täysin jäähtynyt riisi vasta lopuksi, jotta voit vielä tarvittaessa säädellä sen määrää. Mausta suolalla, mustapippurilla, punaviinietikalla ja öljyllä. Huomaa, että öljyä ja etikkaa tulee olla riittävästi, ettei salaatti jää kuivaksi. Lisää pinnalle tarjoiluvaiheessa keitetyn kananmunan lohkoja.

italiapyttis.1.jpg

Odotan kovasti Hanna Gullichenin uutta ruokakirjaa, joka kertoo mitä kaikkea voit kokata 400 grammalla jauhelihaa. Yksinkertaista ja nerokasta. Siitä tulee satavarma hitti. Samaan hengenvetoon täytyy tunnustaa, että oma haaveeni olisi tehdä kuukauden monipuoliset arkiruoat pelkästään purkkitonnikalasta..

italiapyttis.8.jpg

..että vinkvink vaan kaikki kustantajat!

koti ruoka-ja-juoma

Street Gastro hype

Arvio Street Gastron catering-palveluista ja uusista puolivalmisteita

sg.jpg

sg8.jpg

Joku saattaa muistaa, että debytoin viime vuoden loppupuolella mieheni yrityksen pikkujouluissa baarimikkona. Autoin myös järjestämään heidän juhliinsa tarjoilut, jotka päädyttiin tilaamaan Street Gastrosta. Asiointi ravintolan kanssa oli erittäin sujuvaa ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen. Street Gastron kundeilta tuli todella mielenkiintoisia ja heidän normaalista menustaan poikkeavia ehdotuksia.

Possuleivänhimo oli kuitenkin juhlakansalla niin kova, että päädyimme tilaamaan sen vähän tavallisemman kattauksen.

sg3.jpg

sg1.jpg

Leipien lisäksi tarjolla oli runsas lisäkesalaatti, jälkkäriksi upea lajitelman kuppikakkuja ja yönälkää varten paikalle jätetyt myöhemmin lämmitettävät hodarit täytteineen. Catering-palveluiden hinta-laatusuhde oli myöskin enemmän kuin kohdillaan. Varsinaisen ruokailun ajan meillä oli Street Gastrosta apuja paikalla, mutta nuo myöhäisillan purtavat meidät ohjeistettiin valmistamaan itse. Juhlatiloissa oli takka ja uuni, ja hodareiden valmistus onnistui varsin hyvin kummassakin.

Suosittelenkin siis lämpimästi kokeilemaan Street Gastroa myös omissa tilaisuuksissa. Toimii aivan hitosti paljon paremmin kuin perinteiset metallilaatikoista kaivettavat ja jo valmiiksi vähän väljähtäneinä joulukinkku-paahtopaisti-uunilohibuffeet. Meille tämä ei varmastikaan ollut viimeinen kerta.

sg4.jpg

Pikkujoulujen lomassa saimme myös vihiä, että vuoden vaihteen jälkeen Street Gastro on lanseeraamassa (ainakin?) K-kauppoihin myyntiin nyt tuleet puolivalmistelihat. Saatavilla on revittyä porsaan lapaa, 20-tuntia haudutettua rotukarjan etuselkää ja 12-tuntia haudutettua lampaan paistia – pakkauskoossa 350g.

sg2.jpg

sg5.jpg

Testasimme tuota rotukarjan etuselkää joku aika sitten, kun tarjoilimme kotonamme vieraille niin sanotut laiskan miehen Bo Ssämit. Alunperin yritin löytää possua, mutta se oli valitettavasti kaikkialta loppu. Tämä kuitekin toimi ihan loistavasti. Rotukarjapaketissa oli muuten myös resepti tillilihan valmistamiseen. Niin mielenkiintoinen idea, että sitä on ihan pakko testata joskus. Tilliliha on isäni lapsuuden lempiruokia, joten täytynee yllättää hänet jonain kertana tällä uudistetulla versiolla.

sg7.jpg

sg6.jpg

Haippi on kova ja syystäkin.

P.s. Huomenna on Street Gastron kolmannen ravintolabaarin avajaiset Iso-Roba 20-22 klo 21.

P.p.s. Keskiviikkona 8.4. Iso-Robalta on saatavissa Top Chef -kilpailija Marcos Goisin mahtavia tortilloja klo 16 alkaen – rajoitettu erä, be there!

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma