Italialainen pyttipannu
Eli aito riisisalaatti
Ystäväni pohti taannoin, ettei käytä säilyketonnikalaa ruoanlaitossa lähes koskaan, sillä ”eihän siitä saa aikaan mitään oikeasti hyvää”. Vielä muutama vuosi takaperin olisin hyvin voinut todeta samoin, mutta tilanne on muuttunut; MSC-sertifioitu säilyketonnikala on hiipinyt vähitellen takaisin jokaviikkoiseen ruokavaliooni. Tämänkin blogin lyhyen historian aikana olen jo ehtinyt esitellä kolme lempiruokaani (1, 2, 3), joista kaikissa on keskeisenä elementtinä toiminut nimenomaan purkista otettu tonnikala.
Ja nyt olisi vuorossa neljäs.
Tämä italialainen pyttipannu oli itseasiassa se eniten säilyketonnikalan käyttöäni lisännyt ruoka. Salaatin raaka-aineluettelon on tuonut tietoisuuteeni ruokakirjailija Saku Tuominen, mutta mitään tarkkaa reseptiikkaa siihen ei ole ollut. Salaatin kultainen ohjenuora on Tuomisen mukaan se, ettei riisi ole liikaa ja että riisin pehmeyttä on tasapainottamassa jotain rapsakkaa. Muuten saa tehdä mitä haluaa, kunhan muistaa tarjoilla salaatin kylmänä.
Riisi-tonnikalasalaatti | 4 isoa annosta | ceviche-style
- 1 iso kurkku
- 3 tomaattia
- 2 isoa varsisellerin vartta
- 2 rkl pieniä kapriksia
- 125 g basmatiriisiä (kuivapaino)
- 1 punasipuli
- 1 prk tonnikalaa öljyssä
- 200 g herneitä
- 1 puska tuoretta persiljaa
- 4 kananmunaa
- 3 rkl punaviinietikkaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- mustapippuria
- suolaa
Keitä riisi suolatussa vedessä. Poista kurkun pätkästä ja tomaateista siemenet. Pilko vihannekset ja sekoita yhteen kaikki muut ainekset. Lisää täysin jäähtynyt riisi vasta lopuksi, jotta voit vielä tarvittaessa säädellä sen määrää. Mausta suolalla, mustapippurilla, punaviinietikalla ja öljyllä. Huomaa, että öljyä ja etikkaa tulee olla riittävästi, ettei salaatti jää kuivaksi. Lisää pinnalle tarjoiluvaiheessa keitetyn kananmunan lohkoja.
Odotan kovasti Hanna Gullichenin uutta ruokakirjaa, joka kertoo mitä kaikkea voit kokata 400 grammalla jauhelihaa. Yksinkertaista ja nerokasta. Siitä tulee satavarma hitti. Samaan hengenvetoon täytyy tunnustaa, että oma haaveeni olisi tehdä kuukauden monipuoliset arkiruoat pelkästään purkkitonnikalasta..
..että vinkvink vaan kaikki kustantajat!