Kasvisruokakirja, jonka avulla syntyi maailman paras kanasalaatti
Kirja-arviossa: Vege! -tuoreita makuja kotikeittiöstä ja reseptinä yksi ei-niin-vege salaattimuunnelma
Viime viikolla postiluukustani kolahti arviointia varten Alex Niemisen ja Riikka Sukulan tekemä uusi Vege! -ruokakirja. Itselläni oli kirjan suhteen korkeat odotukset, sillä jo saatekirjeessä sen oli hehkutettu olevan täysin itu-, seitan- ja tofuvapaa kasvisruokakirja. Tekijöiden tavoiteena oli ollut tehdä kattava suomenkielinen kasviskeittokirja tavalliselle ihmiselle, joten markkinarakoa luulisi löytyvän paljonkin.
Pläräilin kirjan läpi välittömästi, kun sain sen paketista auki ja vielä uudemman kerran tänään aamulla. Kerrankin käsissäni oli kasvisruokakirja, jonka lähes kaikki reseptit tuntuvat mukavasti poikkeavat niistä aina tarjolla olevista, jo loppuun kulutetuista, kasvisruokalajeista ja sekä niiden liian läheisistä muunnelmista. Kirjan resepteistä huokuin iloinen mieli ja rakkaus yksinkertaisiin raaka-aineisiin. Hurrrrrraaa!
Ensimmäisellä lukemalla merkitsin ylös jo yli toista kymmentä testiin menevää reseptiä. Mielenkiintoisimmilta vaikuttivat parippu, parsakaali-pinaattipullat, punajuuri-wellington sekä tänään kokeilussa, ja hienoisen tuunauksen alla, ollut salaatti paahdetusta kukkakaalista. Salaatin alkuperäisessä reseptissä ei ollut mitään vikaa. Sen maut olivat aivan mahtavat, mutta lounassalaatiksi omaan makuuni, se oli ehkä vähän liian kevyt. Alkuruokasalaattina se toimisi sellaisenaan aivan täydellisesti.
Vuohenjuusto–sitruunakastike | salaatinkastike
- 150 g pehmeää vuohenjuustoa
- 1 dl maitoa
- 1 sitruunan mehu
- 1 tl hienonnettua rosmariinia
- suolaa
- mustapippuria
Notkista vuohenjuusto sitruunamehulla. Lisää puolet maidosta. Kastike saostuu helposti, joten lisää loput maidosta, vasta juuri ennen kastikkeen yhdistämistä salaatin kanssa. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla rosmariinilla. Jätä kylmään odottamaan.
Salaatti kanasta ja paahdetusta kukkakaalista | iso kulho
- 1 kukkakaali
- 300 g erilaisia salaatteja
- 300 g maustamatonta kanafileetä*
- 1 dl pähkinöitä*
- oliiviöljyä
- merisuolaa
- annos vuohenjuusto–sitruunakastiketta
Mausta kanafileet kevyesti merisuolalla. Paista kunnes kypsiä ja jätä sivuun viilentymään. Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi ja öljyä kukinnot kulhossa kauttaaltaan kevyesti. Paahda paistinpannulla niin, että kukkakaalin pinta saa hieman väriä. Anna jäähtyä.
Pilko kanafile ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä paahdetujen kukkakaalin kukintojen sekä salaattien kanssa sekaisin. Itse käytin salaatteina valmista versosekoitusta, mini romainea ja crestaa sekä ruukullisen lehtikaalia. Pyöräytä joukkoon vielä uudelleen notkistettu salaatinkastike sekä pähkinät.
*Nämä eivät kuuluneet alkuperäisreseptiin