Makeaa kurkku–inkiväärilassia, papadumia ja lohikäärmehedelmää


Intialaisista ruoista suurimpiin herkkuihini kuuluvat linssijauhosta tehdyt ohuet ja rapeat papadum-leivät sekä erilaiset makeat lassit. Olen opetellut tekemään kotioloissakin muutamia pomminvarmoja lasseja pahimpien himojeni varalle. Papadumeja kiikutan kotiin silloin tällöin isommissa erissä lähimmästä intialaisesta ravintolasta. Olen kyllä vakaasti harkinnut niiden valmistamista itse, mutten ole vielä törmännyt kokeilukelpoiseen reseptiin.

Onkohan täällä ketään muuta papadum-friikkiä linjoilla?
Kurkku–inkiväärilassi | makea | 2 lasillista
- 1 keskikokoinen kurkku
- 2 cm inkivääriä
- 4 dl turkkilaista kevytjogurttia
- 1 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa
- ½ tl juustokuminaa
- hyppysellinen suolaa
Mittaa kulhon pohjalle jogurtti, siirappi ja jeera. Lohko kurkku. Kuori ja viipaloi inkivääri. Lisää jogurtin joukkoon. Mausta hyppysellisellä suolaa. Aja sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Siivilöi ennen tarjoilua.


Makean lassin ja suolaisen papadumin kanssa saatan popsia myös jotain raikasta hedelmää. Yksi suosikeistani on miedon, vähän kiivimäisen, makuinen ja myös lohikäärmehedelmänä tunnettu punapintainen pitaija. Tuo lohikäärmehedelmä -nimitys tulee ilmeisesti pitajiapuun lohikäärmemäisestä ulkomuodosta. Omaan silmääni googlen avulla haetut kuvat eivät ehkä ihan tuoneet samaa mieleyhtymää (ehkä enemmänkin väsähtäneen kaktuksen?), mutta mene ja tiedä.