Parempi parsapiirakka

parsapiirakka9.jpg

parsapiirakka10.jpg

Parsasesonki alkoi kuluneena viikonloppuna ja sen huomasi. Olen ehtinyt syömään parsaa jo korvasienimuhennoksen ja hollandaisen kera sekä eilen tässä piirakassa. Parsapiirakkani sisältää toisinaan pekonia ja toisinaan jotain voimakasmakuista juustoa – koskaan ei kuitenkaan molempia yhtäaikaa. Vähemmän on enemmän -periaate pätee myös ruoanlaitossa siinä missä monessa muussakin elämän osa-alueessa.

parsapiirakka6.jpg

 

Parsapiirakka | pohja | uuni 175 °C

  • 90 g voita
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl kylmää vettä
  • ½ tl suolaa
     

Sekoita ruisjauhot ja suola keskenään. Kuutio voi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita ja muotoile taikinasta pallo. Siirrä jääkaappiin lepäämään ainakin puoleksi tunniksi.

parsapiirakka3.jpg

parsapiirakka2.jpg

Kaulitse taikina levyksi ja laita piirakkavuokaan. Laita taikinan päälle alumiinifoliota tai leivinpaperia ja kaada sen päälle painoksi kuivattuja herneitä, kiviä tai mitä tahansa muuta kädenulottuvilla olevaa ja uuninkestävää.

parsapiirakka1.jpg

parsapiirakka8.jpg

Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia 175 °C uunissa. Aloita täytteen valmistaminen.

 

Täyte

  • 250 g parsaa
  • 3 siivua pekonia*
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1½ dl maitoa
  • 3 kananmunaa
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

     

* Vaihtoehtoisesti 30 grammaa gruyere- tai parmaanijuustoraastetta.

parsapiirakka.jpg

Leikkaa parsoista puumainen osa vartta pois ja keitä niitä nopeasti kolmisen minuuttia. Tee pekonista pienempiä siivuja ja paista kypsäksi pannulla. Sekoita keskenään ranskankerma, kananmunat, maito ja mausteet.

Lado esipaistetun pohjan päälle puolet parsoista ja kaikki pekonisiivut. Kaada päälle muna-maitoseos. Kerrosta pinnalle loput parsoista ja anna paistua 175 °C uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

parsapiirakka4.jpg

parsapiirakka11.jpg

En pidä visuaalisessa mielessä lainkaan piirakoista, joiden pinta on palanut ruskeaksi kuumien uunivastusten alla. Suojaankin omat tekeleeni aina foliolla hieman väriä saatuaan, noin paistoajan puolivälissä, liiallisen tummumisen estämiseksi. Tämä on kuitenkin vain oma näkemykseni mahdollisimman herkullisen piirakan ulkonäöstä.

parsapiirakka7.jpg

parsapiirakka5.jpg

Bon Appétit!

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.