Sahrami–savulohipasta
Olen koko tähänastisen aikuisikäni yrittänyt kehitellä täydellistä savulohipastaa. Sellaista, joka ei olisi liian kermainen, kalaisa, vetelä, mauton tai muistuttaisi makumaailmaltaa perinteistä uunilohta (joka on kyllä omana ruokalajinaan perunoiden kanssa yksi parhaimmista). Yksi suurin erehdykseni oli pitkään tillin ja sitrusten lisääminen kastikkeeseen – kun ei toimi, niin ei todellakaan toimi. Kevyet ruokakermat ja niitä vastaavat ohuet kasvisrasvavalmisteet suosittelen myös heittämään roskakoriin.
Sahrami–savulohipasta | 4 isoa annosta
- 250 g kylmäsavulohta
- 400 g farfalle tai muuta pastaa
- 4 keskikokoista porkkanaa
- 1 pieni sipuli
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- 1 dl vastaraastettua parmesaania
- 1 dl kuohukermaa
- 1 dl pastankeitinvettä
- 0,5 g sahramia
- 1 rkl voita
- 1 rkl oliiviöljyä
- mustapippuria
- suolaa
Kuori ja raasta porkkanat karkealla terällä. Hienonna sipuli ja kuori yksi pieni valkosipuli (tai puolikas isommasta). Laita pasta keittymään paketin ohjeen mukaan runsaasti suolattuun veteen. Aloita pastan keittyessä kastikkeen valmistus pannulla.
Kuullota voi-ölyseoksessa sipuleita. Murskaa joukkoon valkosipulinkynsi. Lisää muutaman minuutin kuluttua porkkanaraasteet ja pyörittele miedolla lämmöllä 3 minuuttia. Lisää kasvisten joukkoon kerma ja sahrami. Kiehauta ja jätä hyvin miedolle lämmölle odottelemaan.
Pilko kylmäsavulohifileet saksilla pieneksi silpuksi. Raasta parmesaani. Kun pastankiehumisajasta on jäljellä 2 minuuttia lisää lohenpalat kastikkeeseen ja kypsennä ne miedolla lämmöllä. Yhdistä hyvin valutettu pasta (muista ottaa keitinvettä talteen!) kastikkeen kanssa. Heitä joukkoon parmesaaniraaste sekä pastan keitinvettä. Sekoittele, kunnes pasta on värjäytynyt tasaisesti kaikkialta. Tarkista maku – lisää suolaa ja muutama rouhaus mustapippuria tarvittaessa.
Se olisi sitten siinä.
Kiitos 2004–2015 – lopputulos on jokaisen katkeran epäonnistumisesta arvoinen.