Tira mi sù — nosta minut ylös
*Uudellenjulkaisu
Tiramisù on yksi niistä harvoista jälkiruoista, joita lähes intohimoisesti rakastan. Liian usein olen kuitenkin joutunut pettymään tilattuani sen ravintoloissa jälkiruoaksi, sillä aivan liian usein olen saanut lautaselleni tuhdin, vettyneen, kermaisen ja mauttoman kaloripommin. Surkeimman kokemukseni tiramisùsta sain Manhattanilla Little Italyssä eräässä kehutussa ravintolassa, jossa kyseinen jälkiruoka muistutti lähinnä pullaa, johon oli tehty kolme viiltoa, jotka olivat täytetty makealla kaakaokermalla. Antti on jopa kieltänyt minua tilaamasta ravintolasta tiramisùa, sillä petyn siihen aina (ja lopulta hän joutuu syömään sen pois).
Parhaimmillaan tiramisù on kuitenkin kepeä (kaloreistaan huolimatta!), vahva ja kitkerä, kuten tässä Saku Tuomisen Basta! Italialaisen ruokakulttuurin abc -kirjasta lainaamassani reseptissä.
Tiramisù
- 2 rkl ( +1tl ) sokeria
- 4 kananmunankeltuaista
- 250 g mascarponea
- 2 dl kuohukermaa
- Vahvaa tummaa kahvia
- Rommia tai brandya
- Savoiardi-keksejä
- Marsalaviiniä
- Van Houtenin kaakaojauhetta
- Tumman suklaan muruja
Keitä vahva tumma kahvi ja mausta halutessasi hyvin pienellä määrällä sokeria sekä tilkalla rommia. Asettele keksit vierekkäin suorakaiteen muotoisen astian pohjalle ja kostuta ne märäksi kahvilla. Lisää keksien päälle hieman kaakaojauhetta ja suklaamuruja.
Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon tilkka marsalaa. Lisää mascarpone ja jatka vatkaamista. Lopuksi lisää kerma ja vatkaa, kunnes seos on pasuhkoa, mutta silti valuvaa.
Levitä seos keksien päälle. Lisää pinnalle reilusti kaakaojauhetta ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.
P.s. Saku Tuomisella on muuten maailman paras maku(aisti). Että kertokaa vaan terveisiä, jos satutte kyseistä tyyppiä tuntemaan.
P.p.s. Huomenna on luvassa ohje kevennettyyn, mutta vähintäänkin yhtä hyvään tiramisùun.