Vegeborssikeitto cashew–hapankermalla
Kirja-arviossa: Lautasellinen kauneutta, Karita Tykkä
Sain viime viikolla Karita Tykän uuden ruokakirjan, Lautasellinen kauneutta. Kirjan julkaisutilaisuudessa Karita avasi hieman ruokafilosofiaansa ja hänen puheista tuli nopeasti ilmi ruokakirjailijan intohimoinen suhtautuminen terveelliseen ravitsemukseen. Lautasellinen kauneutta -ruokakirjan reseptit noudattelevatkin tätä teemaa hyvin pitkälle. Ne ovat kasvispainotteisia eikä niistä ole käytetty lainkaan valkoista sokeria. Karita on myös valmistumassa pian hyvinvointivalmentajaksi ja kirjan 40 ensimmäistä sivua käsitteleekin ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä ajatuksia.
Valitsin kirjasta ensimmäisenä kokeiltavakseni cashewpähkinöistä tehdyn hapankerma, jota tarjosin perheellemme torstaipäivälliseksi kasvisborssikeiton kanssa. Borssikeitto on mitä parhainta syys- ja talviruokaa, mutta se mielletään turhan usein jotenkin hankalaksi ja aikaa vieväksi ruokalajiksi, vaikka todellisuudessa borssikeiton valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Kasvisten silppuamisen jälkeen keitto vain maustetaan ja jätetään porisemaan liedelle vähintään tunniksi.
Kasvisborssikeitto | 6 hengelle
- 4 punajuurta
- 2 porkkanaa
- 2 sipulia
- 100 g juuriselleriä
- ⅓ valkokaalista
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 3 rkl (vadelma)viinietikkaa*
- 1½ l kasvislientä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 laakerinlehteä
- 2 oksaa tuoretta timjamia
- 2 rkl oliiviöljyä
- valkopippuria
- mustapippuria
- suolaa
- tilliä
- venäläisiä suolakurkkuja
- kotimaisia (pakaste)vadelmia
*Idean vadelmaviinietikan hyödyntämiseen borssikeiton reseptissä olen saanut Hans Välimäeltä ja se tuo keittoon mielettömän hyvin twistin.
Suikaloi kasviket ja kuullota niitä pannulla öljyssä pienissä erissä. Yhdistä kaikki kuullotetut kasvikset ja lisää niiden joukkoon tomaattipyree. Lisää myös timjaminoksat, etikka, laakerinkehdet, pippurit ja ripaus suolaa. Kaada sitten kasvislientä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Keitä keittoa miedolla lämmöllä vähintään tunnin ajan.
Tarjoile keitto pieneksi pilkottujen venäläisen suolakurkkujen, tillisilpun sekä cashew–hapankerman kanssa. Lisukkeet kannattaa tarjoilla aina erikseen pienistä kulhoista, jotta niitä saa lisätä oman maun mukaan. Keiton pinnalle voi laittaa myös koristeeksi muutaman vadelman.
Cashew–hapankerma | vegaaninen korvike smetanalle
- 4 dl neljä tuntia vedessä liotettuja cashewpähkinöitä
- 2 dl kylmää vettä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl sitruunamehua
- 1 tl suolaa
Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku. Säilytä valmis cashew–hapankerma jääkaapissa kannellisessa astiassa. Tarjoile smetanan korvikkeena erilaisisten kuumien ja mausteisten keittojen sekä patojen kyljessä. Itse asiassa omasta mielestäni cashew–hapankerma on paljon parempaa kuin tavalliset hapankermatuotteet ja uskon, että se tulee korvaamaan ne lähes kokonaan jääkaapissamme.
Lautasellinen kauneutta -keittokirjassa pidin myös paljon osiosta, jossa oli erilaisia variaatioita kasvisspageteista. Ruoat olivat ihanan raikkaita ja kevyitä. Sellaisia, joita uskon tekeväni paljon kesäaikaan. Ehdottoman hyvä joululahjavinkki muuten kaikille terveellisestä ja ravinteikkaasta ruoasta innostuneille.