Kesäpöydässä: grillistä / At summer table: grilling
Coco ehdotti katkarapuja ja niiden grillausta, muut syötävät säveltelimme mielen ja fiiliksen mukaan ruoanlaiton lomassa. Tarjolla oli siis marinoituja, grillattuja jättikatkarapuja, pehmeäksi ja makeaksi grillattuja naattisipuleita, grillissä paahdettua leipää sekä yrttisalaatti viikunoiden ja pistaasien kera. Mikään näistä ei vaadi sen enempää kokkausta ja kaikki ruokalajit nojaavat taas kerran siihen, että raaka-aineet ovat herkullisia ja tuoreita.
Marinoidut katkaravut:
Käytimme 500 gramman pussin valmiiksi kuorittuja, pakastettuja jättikatkarapuja, voit toki käyttää myös kuorellisia. Sulata katkaravut joko hitaasti yön yli jääkaapissa (suositeltavaa) tai nopeammin huuhtelemalla niitä viileän veden alla siivilässä. Taputtele sulaneet katkaravut kuiviksi ja pistä ne marinoimista varten kulhoon tai lautaselle. Käytimme marinadiin tuoretta minttua, sitruunan kuorta, paljon valkosipulia sekä suolaa, yhden sitruunan mehun ja öljyä. Sitruunan mehu tekee tosin taas tepposet ja kypsyttää rapuja, sen voi lisätä vasta lautasella. Raasta valkosipulinkynnet (käytä valkosipulia makusi mukaan) ja sekoita muut marinadin ainekset, kippaa katkarapujen sekaan ja pyörittele rapuset marinadissa niin, että kaikki ovat varmasti saaneet osansa mausta. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi, jos sinulla on aikaa niin marinoi vaikka yön yli. Valmistele grilli, ota ravut huoneenlämpöön ainakin varttia ennen grillausta ja pujottele kylmässä vedessä liotettuihin puutikkuihin, jotta niitä on helppo käännellä grillissä. Grillaa rapuja kuumassa grillissä molemmilta puolilta, ne ovat valmiita kun ravut ovat punaisia, lihan läpikuultavuus on kadonnut ja ravut ovat ottaneet aavistuksen väriä grillistä. Ravut tarvitsevat vain muutaman minuutin grillauksen, jotta ne pysyvät mehevinä eivätkä sitkisty. Tarjoile grillissä rapeaksi grillatun, hyvän leivän kera.
Grillatut naattispulit
Huuhdo mahdollinen hiekka pois sipulien pinnalta, kuivaa ja halkaise ne pituussuuntaan kahtia. Hiero sipuleihin öljyä ja mausteita; käytimme valmista yrttisekoitusta, mutta sipuleihin voi käyttää ainakin Provencen yrttisekoitusta, tuoreita yrttejä tai eksoottisemmin vaikka sumakkia. Sipulit grillataan miedolla lämmöllä, hitaasti, jotta sipulien makeus pääsee oikeuksiinsa. Sipulin ulkokuori muuttuu rapsakaksi ja mustuu mutta sisältä löytyy pehmeä, makea ydin. Sipuleille kannattaa ripotella vielä lisää hyvää oliiviöljyä, hiukan sormisuolaa ja puristaa aavistus sitruunaa päälle.
Yrttisalaatti viikunoilla ja pistaasilla
Salaatin pohjana voi käyttää mitä tahansa salaattia tai salaattisekoitusta. Meillä oli jo valmiiksi rucolaa, joten sekoitimme rucolan joukkoon kourallisen erilaisia yrttejä, leikkasimme salaatin päälle kypsiä viikunoita ja ripottelimme päälle pistaasin sydämiä, sormisuolaa ja oliiviöljyä. Balsamico puuttui mutta sitä kannattaa ehdottomasti lisätä mukaan. Tai balsamicosiirappia.
*
Coco and I also prepared marinated, grilled shrimps, grilled baby onions, toasted bread and a herb salad with figs and pistachios.