Sadesäälle / Focaccia
Lilyn toimituksen blogissa kysyttiin tänään kylmän kesän vinkkejä.
Minä upotan kädet taikinavatiin, kokeilen uusia reseptejä ja syön valmiit tulokset sohvalla kynttilänhämyssä, kytäten hyvällä omallatunnolla vanhoja Poirot-jaksoja viinilasin kanssa. Tätä ei voi tehdä, jos lämmin kesäilta vahtaa syyttäen oven takana. Toinen sadesäiden löytöni on Nuori Montalbano, jonka avulla teen keskiviikkoisen äkkilähdön takaisin Sisiliaan.
Lotrasin tähän Teemun ja Markuksen leipäkirjasta löytyvään focaccia-ohjeeseen Montalbanosta innostuneena hyvää trapanilaista oliiviöljyä. Focaccian voi maustaa ja höystää oikeastaan millä tahansa, mutta perinteinen yhdistelmä oliiviöljyä, suolaa ja tuoretta rosmariinia on minusta paras. Tämä versio oli vielä aika täydellinen: rapea ja suolainen pinnalta, pehmoinen ja oliiviöljyn maustama sisältä. Rosmariinit osuvat mukavasti hampaisiin ja tuovat oliiviöljyn kanssa nopeasti välähtävän tunteen Välimerestä.
Huom! Puolitin itse alla olevan, suoraan kirjasta tulevan ohjeen, jolloin sain meille kahdelle sopivan pienen, pyöreän pannullisen focacciaa. Massiivisempi taikinasatsi on hyvä isommalle porukalle, koska focaccia on minusta parhaimmillaan tuoreena.
Focaccia (1 vuoka)
8,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl suolaa
11 gr kuivahiivaa
0,25 dl oliiviöljyä
3,5 dl kylmää vettä
Oliiviöjyä
Tuoretta rosmariinia ja/tai timjamia
Sekoita jauhot, suola, hiiva ja oliiviöljy kulhossa. Lisää kylmä vesi taikinaan vähitellen ja sekoita noin kaksi minuuttia. Taikina saa jäädä hyvin kosteaksi. Vaivaa taikinaa noin 18 minuuttia, kunnes siitä tulee venyvää. Anna taikinan levätä kulhossa noin puoli tuntia. Öljyä vuoka huolellisesti oliiviöljyllä ja laita uuni lämpenemään 215 asteeseen. Kaada taikina vuokaan ja painele pohjaan siten, että se peittää vuoan kauttaaltaan.
Nypi rosmariininoksista (ja timjamin, jos käytät molempia) lehtiä ja painele ne taikinaan sormin. Öljyä leivän pinta kevyesti oliiviöljyllä. Anna nousta peitettynä noin tunti, ainakin kaksinkertaiseksi. Pirskota pintaan vielä lopuksi oliiviöljyä ja ripottele päälle suolankukkia (sormisuolaa). Laita leipä uuniin ja paista 20 minuuttia. Ota focaccia heti paistamisen jälkeen pois vuoasta ja jäähdytä ritilän päällä.
*
A traditional focaccia for rainy days, with salt, olive oil and rosemary.