Aamupalalla / At the breakfast table
Nämä kesäkurpitsapaistokkaat ovat aamupalaehdokkaani seuraavalle kiireettömälle viikonloppuaamulle. Eli silloin kun keittiössä on aikaa enemmän kuin kahvirykäisylle. Plus että nämä paistokkaat ovat todella, todella herkullisia, ne on helppo paistaa pannulla valmiiksi ja tyrkätä uuniin lämpeämään, jotta kaikki saavat samaan aikaan lautasen sisältönsä lämpimänä. Jos ruokit isoa laumaa, taikina on helppo tuplailla.
Käytin ohjeena Smitten Kitchenin (aina varmaa) reseptiä. Ohjeessa painotetaan valurautapannua, kesäkurpitsaraasteen huolellista nesteestä puristelua ja leivinjauheen käyttöä, jolloin paistikkaat ovat aavistuksen kuohkeampia. Alkuperäisessä ohjeessa ei ole sitruunankuorta, se lisätään lisukkeena tarkoitettuun ranskankermaan, mutta minusta se sopii taikinaan ihan turkasen hyvin. Jos vaikka joku ei tarjoakaan ranskankermaa näiden kanssa ja missaa sitruunankuoren herkullisen maun.
Smitten Kitchenin ohjeesta tulee noin 10 kappaletta paistikkaita, minä annostelin taikinaa vahingossa liikaa, joten sain aikaiseksi 5 isompaa. Näistä riittää hyvin ainakin 3-4 henkilölle, riippuen lisukkeista ja ruokahalun määrästä.
Kesäkurpitsapaistokkaat (5 isoa tai 10 pienempää)
2 keskikokoista kesäkurpitsaa (yhteensä n. 450 gr)
Suolaa ja mustapippuria myllystä
1/2 sipuli
1 (iso) kananmuna
1,2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
Öljyä ja/tai voita paistamiseen
Tarjoiluun esimerkiksi pehmeäksi keitettyjä kananmunia, ohueksi leikattua punasipulia, ranskankermaa ja sitruunalohkoja
Leikkaa huuhdotuista kesäkurpitsoista päät pois ja raasta ne juustoraastimen karkeammalla terällä raasteeksi. Saat paistokkaisiin sopivaa, pidempää suikaletta kun leikkaat kesäkurpitsan kahtia leveyssuunnassa ja raastat kappaleet pituussuunnasssa. Sekoita kesäkurpitsaraasteeseen siivilässä 1 tl suolaa ja anna levätä kymmenisen minuuttia. Rutista ja purista sen jälkeen kesäkurpitsasta irtoava vesi pois joko siivilää vasten, tai rutistamalla pieni satsi kerrallaan kädessä.
Kaada puristeltu kesäkurpitsa kulhoon ja maista seosta, lisää tarvittaessa hiukan suolaa. Sekoita mukaan kevyesti vispattu kananmuna, rouhittua mustapippuria ja sitruunan kuori. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne kesäkurpitsaraasteeseen. Napsauta uuni 100C asteeseen, nappaa valmiiksi uunipelti leivinpapereineen ja lämmitä (valurauta)pannussa nokare voita ja/tai öljyä. Voi tuo makua, öljy taas kestää paremmin paistamista.
Paista massasta keskilämmöllä joko 5 isompaa tai 10 pienempää paistokasta 3-4 minuuttia per puoli, tai kunnes paistokas saa kevyesti ruskistuneen pinnan. Aseta valmiit paistokkaat uunipellin päälle ja tuikkaa uuniin 10 minuutiksi, jolloin kaikki ovat lämpiminä samaan aikaan ja saavat hiukan lisää muhitteluaikaa.
Tarjoa paistokkaat lämpimänä ylläolevien lisukkeiden kanssa, tai keksi omat lempiyhdistelmäsi. Ranskankerman voi korvata paksulla jogurtilla, punasipulin voi halutessaan jättää pois, jos raaka sipuli ei innosta. Ruokaisuutta lisäävät esimerkiksi savulohi, katkaravut tai ilmakuivattu kinkku. Keitetyn kananmunan voit korvata munakokkelilla, uppomunalla tai paistetulla kananmunalla. Lisukkeiden kanssa voi lähteä myös täysin eri suuntaan ja nauttia paistokkaiden kanssa vaikka avokadoa, tuoretta korianteria ja srirachaa ranskankerman kera.
*
Making zucchini fritters for breakfast. I used Smitten Kitchen’s (always reliable) recipe and served these fritters with soft boiled eggs, chopped red onion and creme fraiche. These are our new favorites for long weekend breakfasts with good coffee.
Tein näitä viikonloppuna mieheni kanssa, ja olivat erinomaisia! Kiitos ihanista aamiaisvinkeistä.
Hei jee, että nämä pääsivät teidän pöytäänne asti, innostun aina kun joku uskaltaa kokeilla ohjetta! 🙂
Ooh, miten herkullisen näköisiä! Kaapissa oottaa oman sadon kesäkurpitsa, jolle en ole enää keksinyt käyttöä. Kurpitsaa, kun on syöty joka muodossa, paitsi tässä. Kiitos reseptistä, se pääsee matosen keittiön testiin heti lauantaiaamuna!
Moikka matonen! Suosittelen myös tätä kesäkurpitsavoita ja tätä kakkua. On se kesäkurpitsa ihmeellinen raaka-aine, kun taipuu niin tuhanteen ohjeeseen 🙂