Aamupalalla / At the breakfast table
Meinasin tänään kokeilla lettuja omenatäytteellä, mutta jossain vaiheessa googlettelua eksyinkin Nigellan arabialaisten pannukakkujen pariin. Ohje kuulostaa hurjan hienostuneelta ja vaikealta, mutta todellisuudessa se on varsin helppo toteuttaa, pannukakkutaikinassa ei kauaa kestä ja siirappi porisee itsekseen liedellä.
Nämä pannukakut voi myös syödä hillon tai vaahterasiirapin kanssa, jos et saa käsiisi appelsiininkukkavettä tai siirappihommiin ei vaan ole aikaa. Appelsiininkukkavettä löytyy parin euron hintaan etnisistä kaupoista, sieltä kannattaa napata mukaan myös granaattiomenoita, joilla korvasin Nigellan ohjeen pistaasipähkinät. Granaattiomenat ovat juuri sopivan kirpeitä, jotta makea siirappi ei saa oloa ällöksi.
Kardemummaisesta pannukakkutaikinan tuoksusta tulee hiukan mieleen munkkitaikinan tuoksu. Ja tämä taikina jäi meillä samantien aamupalarepertuaariin, pannukakut olivat nimittäin ihanan ilmavia ja maistuvia.
Jos et halua isoa satsia siirappia, ohjeen sokerit ja vedet voi hyvin puolittaa ja tirauttaa ruokalusikallisen sitruunamehua mukaan. Tässä tapauksessa appelsiininkukkavettä kannattaa lisätä 1/2 teelusikallista kerrallaan, jotta lopputulos ei ole liian parfyyminen. Appelsiininkukkasiirapin sijasta voit hyvin käyttää appelsiininkukilla maustettua hunajaa, josta löytyy sama, kukkainen aromi. Hunajan voi lämmittää kevyesti ennen tarjoamista.
Nigellan alkuperäisessä ohjeessa siirappiin tulee tosiaan sitruunamehua, sitruunoiden puutteessa lisäsin kirpakan klementiinin mehua ja aavistuksen kuoriraastetta, jotta appelsiininen maku voimistuisi. Jos käytät kuoria, ne voi siivilöidä valmiita siirapista pois.
Kardemummapannukakut & appelsiininkukkasiirappi (à 20 pientä tai 10 keskikokoista pannukakkua)
150 gr vehnäjauhoja
1 rkl hienosokeria
1 ja 1/4 tl leivinjauhetta + 1/4 tl ruokasoodaa
Ripaus (reiluhko) jauhettua kardemummaa
3 rkl paksua kreikkalaista jogurttia
125 ml eli 1,25 dl maitoa
1 kananmuna
50 gr voita tai 3 rkl manteliöljyä
Siirappi:
225 gr hienosokeria
125 ml vettä
1/2 sitruunan mehu (tai esim. klementiinien)
1 rkl appelsiininkukkavettä
(Puolikkaan klementiinin tai muun pikkusitruksen kuoret)
Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Anna seoksen tulla kiehuvaksi, huljauttaen välillä kattilaa. Lisää sitruunan tai klementiinin mehu ja vähennä lämpö pienelle, jotta neste ei pala pohjaan, vaan redusoituu hiljalleen siirapiksi. Siirappi on valmista n. 10-15 minuutin kuluttua, kun se on vähentynyt puolella ja tarttuu tahmaisena kerroksena kiinni kauhaan. Lisää appelsiininkukkavesi, sekoita ja jäähdytä. Sokerinen siirappi on kuumaa, eli sormia ei kannata työntää sekaan.
Pannukakut valmistetaan sekoittamalla kuivat aineet kulhossa yhteen. Mittaa jauhot, leivinjauhe, sokeri, ruokasooda ja jauhettu kardemumma kulhoon ja sekoita. Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita toisessa kulhossa jogurtti ja maito yhteen, lisää jäähtynyt voi mukaan ohuena nauhana.
Sekoita märät aineet jauhoseokseen, kunnes saat paksun, ilmavan taikinan. Lämmitä pinnoitettu paistinpannu keskilämmölle ja pannun ollessa valmis, tipauta aina parin ruokalusikallisen verran taikinaa per jokainen pannukakku. Taikina on sen verran paksua, että joudut työntelemään ja levittelemään pannukakkua pyöreään muotoon.
Paista pannukakkuja ensimmäiseltä puolelta, kunnes päällinen alkaa kuplia, käännä ja paista toinen puoli ruskeaksi. Lisää tai vähennä tarvittaessa lämpöä. Paista kaikki pannukakut valmiiksi ja tarjoa lämpimän siirapin ja granaattiomenan siemenien kanssa. Päällisiksi sopivat myös pistaasipähkinät ja tuore minttu.
*
Making Nigella’s Arabian pancakes with orange-flower syrup. The batter is perfect in its cardamom scented fluffiness. And I have a growing addiction to orange blossom water so to me, this is the perfect way to eat pancakes. Instead of pistachios I served these pancakes with pomegranate seeds; they break up the syrup’s sweetness with their tart flavor.