Kaffella

Paulig1.jpg

 

Olin viime vuonna voitokas Glorian blogikisoissa ja palkintoa voisi kuvailla varsin kattavalla matkalla kahvin maailmaan. Paulig nimittäin sponssasi kategoriani voiton, johon kuului pari kappaletta baristakurssia, sekä tutustumista Pauligin Special blend -kahvin kehittelyyn.

Olen visiteerannut tänä keväänä Pauligin päämajalla Vuosaaressa muutamaan otteeseen ja täytyy myöntää, että vaikka olin tietysti kiitollinen voitosta, en ajatellut että tutustuminen kahvin maailmaan voisi olla näin koukuttavaa ja innostavaa. Lähemmän tutustumisen jälkeen ei voi enää oikein katsoa samoin silmin perinteistä Juhla Mokka pakettia kaupan hyllyllä, kun tietää mikä työ yhden kahvipaketin taakse sisältyy. 

Tämän postauksen kuvissa häärätään siis Pauligin barista-kurssilla, jossa opetellaan salonkikelpoisen espresson valmistus ja espressosta tehtävien maitopohjaisten juomien tekoa. Tupsahdin kurssille (kerrankin!) kunnolla valmistautumatta, ja kurkkuani alkoi kuristaa sillä samalla hetkellä kun tajusin, että minun, joka ei yleensä tule toimeen minkään laitteen kanssa, pitää päästä yhteistyöhön puhisevan espressokoneen kanssa. Mutta kiitos kärsivällisten, perinpohjaisten ja taitavien ohjaajien Emmin ja Ullan, sain tuherrettua päivän päätteeksi ihan kelvon espresson ja maitovaahdonkin. Hankalin osuus itselleni oli tietää, koska espresso on juuri oikeanlaista, niin maultaan kuin rakenteeltaan.

Kursseille voi muuten osallistua kuka tahansa, joka on kiinnostunut hyvästä kahvista ja sen valmistuksesta. Paulig kouluttaa kursseilla myös omaa henkilökuntaansa ja kahvilahenkilökuntaa ympäri Suomea. Kurssilla ollessa olikin hauska kuulla, mistä syistä ihmiset olivat mukana. Joku oli vain kiinnostunut hyvästä kahvista, joku jo kahvilassa työskentelevä, joku kahvilaan työhön hakeva ja joku taas pienpaahtimosta haaveileva. Erilaisia lähtökohtia, mutta kaikki olivat yhtä innostuneita kahvista.

Kurssilla testattiin myös sokkona erilaisia kahvimakuja. Kahvihan on kuin viini ja mausta voi erottaa erilaisia vivahteita, kuten kukkaisuutta, pähkinäisyyttä, hedelmäisyyttä tai vaikka marjaisuutta. Täytyy myöntää, että minun arvaukseni menivät vain puoliksi oikein, on yllättävän vaikeaa tunnistaa esimerkiksi tiettyä hedelmää kahvissa: mustaherukat ja eksoottiset hedelmät menivät iloisesti sekaisin omassa suussani. 

Kuvissa duunataan siis espressoa alusta loppuun: jauhetaan papuja, annostellaan espressoa, tutkitaan valutusaikoja, maistellaan tulosta, kuvataan tulosta, vaahdotetaan maitoa (allekirjoittanut sai ainakin kerran mannapuuroa aikaiseksi), kaadetaan maitoa, mitataan lämpötiloja, ja yritetään saada aikaiseksi latte art-kuvioita. Kuviot osoittautuivat minun Akilleen kantapääkseni: hätähousumainen luonteeni kostautui ja sain aikaiseksi vain epämääräisiä länttejä kahvin pintaan.

 

Paulig2.jpg

Paulig4.jpg

Paulig6.jpg

Paulig7.jpg

Paulig10.jpg

Paulig11.jpg

Paulig14.jpg

Paulig18.jpg

Paulig19.jpg

Paulig24.jpg

Paulig26.jpg

Paulig15.jpg

Paulig16.jpg

 

Kommentit (2)
  1. lena / london and beyond
    2.6.2014, 12:56

    Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kurssilta! Olen ehkä maailman huonoin kahvinjuoja, mutta sitäkin kiinnostuneempi siitä. Ei onnistuisi makujen tunnistus, niinkuin esimerkiksi viineissä, mutta olisi hauska oppia siitä lisää. 🙂

    1. Kannattaa ehdottomasti siis ottaa osaa, kurssi oli omasta mielestäni hurjan hyödyllinen ja hauska! Ja tällainenkin kahvinoviisi pysyi ihan hyvin kärryillä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *